INDEX KIWI FINANCE:  Bucureştiul are aproape cele mai accesibile apartamente dintre capitalele din Europa

G.D.
Miscellanea / 26 octombrie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

După mai mulţi ani în care preţurile medii la apartamente au avansat de două ori mai încet decât salariile nete, Bucureştiul a ajuns să aibă aproape cele mai accesibile apartamente din rândul capitalelor europene (locul 2 din 33), iar această tendinţa se manifestă şi la nivelul celor mai mari oraşe din ţară, arată datele Indexului Imobiliar Kiwi Finance, conform unui comunicat remis redacţiei. Mai mult decât atât, Bucureştiul are cele mai accesibile apartamente dintre toate marile oraşe din ţară, conform indexului Kiwi bazat pe preţurile reale de tranzacţionare.

Potrivit sursei citate, preţul mediu pentru apartamentele din Bucureşti a ajuns la 1.598 euro/mp potrivit Indexului Imobiliar Kiwi Finance, ceea ce - coroborat cu salariul mediu net de 5.225 lei (echivalentul a 1.064 euro) - arată un indice de accesibilitate de doar 1,50, al doilea cel mai bun dintre cele mai mari 33 de capitale din Europa, potrivit unei analize comparative pe baza datelor disponibile la finele lunii septembrie pe portalul Numbeo.ro.

Capitală României este depăşită în clasamentul accesibilităţii doar de Bruxelles - "capitală UE", care are un statut aparte. Două capitale de foarte mici dimensiuni, La Valletta (Malta) şi Nicosia (Cipru), lipsesc din clasamentul agregat al Numbeo.

Conform datelor statistice ale Kiwi Finance, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor din Bucureşti a avansat cu circa 50%, în timp ce salariul mediu net din Bucureşti a crescut cu 130%, până la 5.225 lei (potrivit INS), iar cursul euro/leu a urcat cu mai puţîn de 10%. Astfel, în ultimii 8 ani, salariile în echivalent euro au avansat cu 110%, de peste două ori mai rapid decât preţul mediu pe metru pătrat, ceea ce se resimte într-o îmbunătăţire semnificativă a indicelui de accesibilitate, de la circa 2,1 în 2014, la 1,50 în prezent.

Practic, Bucureştiul are în prezent cele mai accesibile apartamente din ultimii 25 de ani, de la expansiunea creditului ipotecar din anul 2007. Totodată, în termeni de relevanţă, Bucureştiul are în prezent cele mai accesibile apartamente din istorie, întrucât niciodată înainte de 2007 românii nu au avut acces la credite pentru a realiza tranzacţii atât de relevante că în ultimii ani, subliniază sursa citată.

Parisul şi Praga sunt capitalele europene cu cele mai puţin accesibile apartamente, urmate de Moscova, Lisabona şi Belgrad.

Clasamentul este realizat pe baza datelor disponibile pe platforma Numbeo.com la finele lunii septembrie, excepţie făcând datele pentru Bucureşti, care sunt cele mai recente conform Indexului imobiliar Kiwi Finance, INS şi BNR. De asemenea, pentru principalele oraşe din România s-au luat în considerare cele mai recente date potrivit Indexului Kiwi Finance, INS şi BNR.

În ceea ce priveşte preţul mediu al apartamentelor pe baza Indexului imobiliar Kiwi Finance, avem cinci oraşe (inclusiv capitală) în top 50 oraşe cu cele mai accesibile apartamente din Europa. Astfel, Bucureştiul, care deţine locul 2 între capitalele europene, ocupă locul 24 între 150 de oraşe importante din Europa din punctul de vedere al accesibilităţii, cu un indice de 1,50, urmat îndeaproape de Sibiu (locul 2), cu un indice de accesibilitate de 1,55, Timişoară (locul 32), cu un indice de 1,58, şi Iaşi (locul 36), cu un multiplu de 1,63. În Top 50 oraşe cu cele mai accesibile apartamente din Europa se găseşte şi Cluj-Napoca (locul 43), având un indice de accesibilitate de 1,73, precum şi Braşov (locul 47), cu un indice de 1,75, subliniază sursa citată.

Potrivit Indexului Kiwi Finance, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor a ajuns la 1.303 euro în Sibiu, la 1.374 euro în Timişoară, la 1.294 euro în Iaşi, la 1.671 euro în Cluj-Napoca şi la 1.579 euro în Braşov. Pentru judeţul Ilfov, preţul mediu pe metru pătrat la apartamente a ajuns la 1.262 euro, arată datele Kiwi Finance, astfel că acesta ocupă locul 4 la nivel naţional din punctul de vedere al accesibilităţii, cu un indice de 1,59, dar nu este prins în statisticile Numbeo la nivel agregat pe Europa.

Oradea şi Constanţa sunt oraşele cu cele mai puţîn accesibile apartamente din România, ocupând la nivel european locurile 77, respectiv 82 din 150, având indici de accesibilitate de 2,21, respectiv 2,26. Preţurile medii pe metru pătrat au ajuns la 1.429 euro în Oradea şi la 1583 euro în Constanţa.

Sankt Petersburg este oraşul cu cele mai puţîn accesibile apartamente, cu indice de accesibilitate de 4,39, urmat de oraşele croate Dubrovnik (4,30) şi Zadar (4,16).

În ceea ce priveşte Indexul imobiliar Kiwi Finance la nivel naţional, agregat pentru apartamente şi case, acesta a ajuns la valoarea de 1.405 euro/mp, în urcare cu 1,5% faţă de nivelul de la sfârşitul primului trimestru din acest an. Pe medie, la nivel naţional, casele s-au scumpit cu 4,2%, în timp ce apartamentele au înregistrat o ieftinire de 0,6%, arată datele Indexului Kiwi (după cum se poate vedea în tabel 2).

La nivel agregat apartamente şi case, cele mai ample creşteri ale preţului mediu pe metru pătrat, conform Indexului Kiwi, s-au înregistrat în Oradea (7,3%), Timişoară (5,7%) şi Constanţa (4%), în timp ce Braşovul a consemnat cea mai amplă scădere, de 3,9%, urmat de Ilfov, cu 3,4%. De asemenea, Bucureştiul a înregistrat o ieftinire de 2,9%, survenită atât din segmentul apartamentelor, cu 3,1%, cât şi al caselor, care s-au ieftinit cu 5,6%.

Pe segmentul apartamentelor, scăderi ale preţului mediu pe metru pătrat s-au înregistrat în cele mai mari trei pieţe din ţară: Bucureşti, cu 3,1%, Ilfov - cu 2,9%, până la 1.262 euro, şi Cluj-Napoca - cu 2,7%, până la 1.671 euro. Pe partea creşterii preţului mediu pe metru pătrat la apartamente, cele mai ample salturi s-au consemnat în Braşov, cu 9,2%, până la 1.579 euro, şi Oradea, cu 8,3%, până la 1.429 euro, arată datele Indexului Kiwi.

De asemenea, creşteri importante ale preţului mediu/mp la apartamente s-au înregistrat în Constanţa, cu 5,7%, până la 1.583 euro, şi în Timişoară, cu 4,7%, până la 1.374 euro.

Pe segmentul de case, Braşovul a consemnat o scădere amplă, de 16,1%, până la 980 euro, urmat de Sibiu, cu o scădere de 3,8%, până la 1.221 euro. Pe de altă parte, Timişoară şi Cluj-Napoca au consemnat scumpiri substanţiale ale caselor, cu 9,1%, până la 1.261 euro, respectiv cu 7,5%, până la 1.664 euro. Scumpiri de mai mică amploare ale caselor s-au înregistrat şi în Oradea, cu 3,4%, până la un preţ mediu de 1.117 euro, respectiv în Constanţa, cu 2,5%, până la 1.033 euro/mp.

În ceea ce priveşte indicele de accesibilitate agregat pentru apartamente şi case, Ilfovul înregistrează cel mai bun indicator, de 1,46, urmat de Bucureşti, Sibiu şi Timişoară, cu un indice de 1,50-1,53, calculat pe baza Indexului Kiwi, al datelor INS şi BNR. La polul opus, Constanţa şi Oradea au cel mai puţîn atractiv indice de accesibilitate la apartamente şi case, de circa 2,04. La nivel naţional, indicele de accesibilitate agregat pe apartamente şi case a ajuns la 1,76.

Pe segmentul apartamentelor, situaţia accesibilităţii a fost detaliată anterior prin comparaţie cu principalele oraşe din Europa, iar la nivel naţional indicele de accesibilitate a ajuns la 1,85.

Pe segmentul caselor, indicele de accesibilitate la nivel naţional a ajuns la 1,55, cu cele mai atractive valori în Bucureşti şi Braşov (1,31), Ilfov (1,41), Timişoară (1,45), Sibiu (1,46) şi Constanţa (1,47). Oradea şi Cluj-Napoca au în prezent cele mai puţîn accesibile case, cu indici de 1,78, respectiv 1,72.

Date fiind multiplele provocări şi incertitudini privind situaţia geopolitică din regiune, piaţă energiei la nivel European, lupta băncilor centrale cu inflaţia la nivel global, riscurile de recesiune în mai multe zone de pe glob, este posibil că cererea pe piaţă imobiliară din România şi nu numai să se contracte, atât în ceea ce priveşte intenţia de cumpărare, cât şi pe partea solvabilităţii din cauza creşterii costurilor de finanţare.

În ceea ce priveşte oferta, această s-ar putea să se confrunte cu blocaje temporare pe segmentul imobilelor noi, al căror preţ este presat de scumpirea materialelor, a forţei de muncă, a energiei s.a.m.d şi s-ar putea să nu se întâlnească cu cererea. Prin urmare, ajustarea în jos a cererii ar putea găşi contraparte pe segmentul imobilelor vechi, fapt care deja se întâmplă în ultimele luni. Aceste previziuni au fost făcute de Kiwi Finance în precedentă analiză din luna mai, odată cu publicarea Indexului Kiwi Finance pentru a două oară, şi observăm că în prezent acestea se confirmă şi ar putea continuă în aceeaşi linie, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb