Iohannis a discutat cu fondatorul Stratfor despre parteneriatul România - SUA

Elena Deacu
Politică / 29 iunie 2015

Preşedintele Klaus Iohannis, care l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe George Friedman, fondatorul companiei americane de analiză geostrategică Stratfor, a discutat cu acesta despre parteneriatul strategic România - SUA, despre investiţiile americane în România şi situaţia din Ucraina.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în discuţiile cu George Friedman preşedinte Klaus Iohannis a dat asigurări privind "angajamentul ferm al României în dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, subliniind necesitatea potenţării laturii economice a acestui parteneriat, aşa cum a spus încă de la începutul mandatului".

"Domnul George Friedman a insistat la rândul său că dimensiunea economică a parteneriatului strategic dintre România şi SUA trebuie să se bucure de o atenţie specială în viitor, declarându-se disponibil să promoveze România în rândul potenţialilor investitori americani. Cei doi interlocutori au convenit că tehnologia informaţiilor şi cercetarea sunt două arii în care investiţiile americane ar putea să crească în viitor. Întâlnirea a prilejuit şi un schimb de opinii despre rolul României în regiune ca factor de stabilitate, în contextul tensionat generat de criza din Ucraina şi poziţiile exprimate de Federaţia Rusă", mai spune Administraţia Prezidenţială, precizând că preşedintele Iohannis şi-a exprimat aprecierea pentru analizele profesorului George Friedman, care au avut ca subiect România.

Stratfor este o agenţie de analize strategice şi militare înfiinţată de George Friedman în 1996 în Austin, Texas, fiind recunoscută la nivel mondial pentru rapoartele furnizate.

George Friedman s-a aflat ultima dată la Bucureşti în octombrie anul trecut, când a participat la Bucharest Forum 2014.

În primăvara aceluiaşi an, el s-a întâlnit, tot la Bucureşti, cu directorul Serviciului Român de Informaţii, cu care a discutat despre dinamica mediului de securitate regională, securitatea energetică, relaţia transatlantică, NATO, UE şi parteneriatul strategic România-SUA, Friedman fiind atunci într-un turneu în mai multe ţări din regiunea Mării Negre.

Acum, prezenţa lui George Friedman la Bucureşti apare şi în contextul crizei din Grecia, zona euro pregătindu-se pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată.

Friedman, care s-a declarat în numeroase rânduri un eurosceptic convins, spunea autorităţilor de la Bucureşti, în urmă cu doi ani, că România nu ar trebui să intre în zona Euro, care este un proiect eşuat din cauza diferenţelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre.

"Slavă Domnului că nu sunteţi în Zona Euro! Nu intraţi!", spunea atunci Friedman într-o conferinţă susţinută la Banca Naţională a României, întrebat când ar trebui România să adopte moneda comună europeană.

Recent, România şi-a propus să adopte moneda euro în 2019.

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Dar Johannis ăsta primește pe orice analist la Cotroceni? Ce penibil. Ia să ne întrebăm de câte ori l-a întâlnit Friedman, nu pe Obama, ci pe Kerry? Niciodată.

   

  Hai să vedem cu cine s-a întâlnit Friedman în Rusia. Cu adjunctul ministrului de externe: 

  "On 11 December, Russian Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov met with the founder and chairman of the Stratfor US analytical center, George Friedman." 

   

  S-a mai întâlnit recent președintele Macedoniei Gjorge Ivanov cu el. Dar acolo era o conferință pe teme de securitate. Nu l-a primit cu onoruri oficiale. 

  "Taking part in the Global Security Forum GLOBSEC 2015 in Bratislava, President Gjorge Ivanov met Friday with George Friedman." 

  Ce se întâmplă la noi? Consultantul acesta pe teme de securitate este PRIMIT LA COTROCENI? Acolo unde dă Johannis și petreceri private cu ai lui aliați din PNL/PDL? "Klaus Iohannis a preluat mandatul de preşedinte de la Traian Băsescu. Primul lucru pe care Klaus Iohannis a ales să-l facă după preluarea mandatului este o petrecere privată." 

  1. Intilnirea indica gradul de supus al lui Klaus si al romaniei. Mai are de supt pina ajunge la Obama.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

22 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0034
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5255
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4696
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.5807

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro