Mai mult de 5 milioane de israelieni au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, la doar patru luni de la debutul campaniei de imunizare a populaţiei, arată cifrele comunicate vineri de Ministerul Sănătăţii, transmite dpa, citat de Agerpres.
Ministrul de resort, Yuli Edelstein, a salutat această bornă în campania de vaccinare, numind-o 'o realizare uriaşă pentru sistemul de sănătate şi cetăţenii Israelului'.
Simultan cu succesul campaniei, guvernul a început să relaxeze gradual restricţiile antiepidemice, în special pentru persoanele care au fost vaccinate şi pentru cele care s-au vindecat de COVID-19.
De duminica trecută, în Israel nu mai este obligatorie purtarea măştii în aer liber.
Totodată, numărul pacienţilor cu forme grave de COVID-19 a scăzut dramatic, ajungând la circa 160, după ce la sfârşitul lunii ianuarie erau în jur de 1.200.
Statul Israel, cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, a dat startul campaniei de vaccinare la 19 decembrie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2021, 17:08)
Potrivit unui studiu apărut în revista Reumatologia, cercetătorii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au descoperit că persoanele cu anumite boli autoimune au mai multe șanse de a dezvolta erupții cutanate şi zona Zoster după administrarea vaccinului Pfizer contra noului coronavirus. Mai mult, s-a constatat că starea pielii a fost de 5 ori mai afectată după prima doză decât după a doua doză de vaccin, mai arată studiul, citat de Jerusalem Post.
Au fost raportate deja 6 cazuri în care a fost dezvoltată zona Zoster, însă specialiştii atrag atenția că numărul lor este mult mai mare. Noua descoperire alertează medicii, care ar trebui să fie atenți inclusiv la simptomele mai puțin frecvente la pacienții cu boli autoimune. „Nu putem spune că vaccinul este cauza erupțiilor, dar putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienți”, a declarat dr. Victoria Furer, reumatolog la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv.
Pacienții cu boli reumatice sunt cei mai expuși
În cadrul studiului, echipa de cercetători a evaluat 590 de pacienți imunizați cu Pfizer – 491 dintre ei au fost diagnosticați cu boli reumatice inflamatorii autoimune. Aproximativ 1,2% din acest grup au dezvoltat zona Zoster. Netratată corespunzător, boala ajunge la complicații severe la nivelul creierului sau pielii.
Bolile reumatice inflamatorii autoimune (AIIRD) determină sistemul imunitar să atace oasele, articulațiile, mușchii sau organele unei persoane. Acestea includ afecțiuni precum artrita reumatoidă, scleroza sistemică și boala mixtă a țesutului conjunctiv. Prin urmare, cercetătorii recomandă ca pacienții cu AIIRD să fie vaccinați împotriva Zonei Zoster înainte de a primi vaccinul COVID-19.