Vicepreşedintele american JD Vance a declarat miercuri că Statele Unite şi Europa 'sunt în aceeaşi echipă' în pofida diferenţelor, afirmând că alianţa lor trebuie să 'evolueze' în faţa noilor provocări de securitate, în special în ceea ce priveşte Ucraina, potrivit EFE, care afirmă cele ce urmează.
'Încă mai cred foarte mult că Statele Unite şi Europa sunt în aceeaşi echipă', a declarat Vance în cadrul unei dezbateri la Washington sub auspiciile Conferinţei de Securitate de la Munchen. Numărul doi în administraţia de la Washington a insistat că acest lucru 'nu înseamnă că nu vom avea dezacorduri', referindu-se la controversa care a urmat criticilor sale la adresa libertăţii de exprimare în Europa în timpul discursului său la conferinţa din Germania în februarie.
Vance a reiterat că administraţia preşedintelui Donald Trump doreşte ca partenerii săi europeni să crească cheltuielile pentru apărare şi a avertizat că actuala postură de securitate 'nu este adecvată pentru a face faţă provocărilor din următorii 20 de ani'.
'Există multe moduri în care această alianţă (între SUA şi Europa) va evolua şi se va schimba', a spus el, subliniind că aceste 'mari probleme' ar trebui discutate împreună.
În ceea ce priveşte negocierile pentru o pace durabilă în Ucraina, vicepreşedintele american a avertizat Rusia că 'cere prea mult' în schimbul ajungerii la un acord de încetare a focului în Ucraina, deşi a apreciat că Moscova are interes să ajungă la o rezolvare a conflictului care a început cu invadarea teritoriului ucrainean în 2022.
Totodată, vicepreşedintele american a făcut miercuri apel la negocieri directe între Ucraina şi Rusia, singura modalitate de a pune capăt conflictului, potrivit lui.
'Credem că este probabil imposibil pentru noi să asigurăm o mediere completă fără cel puţin nişte negocieri directe între cele două părţi. Aşadar, pe acest aspect ne concentrăm', a afirmat JD Vance, citat de AFP.
'În special, ne-ar plăcea ca ruşii şi ucrainenii să se pună de acord asupra liniilor directoare de bază pentru a se aşeza (la masa tratativelor) şi a vorbi unul cu celălalt. Evident, Statele Unite sunt bucuroase să participe la aceste discuţii, dar este foarte important ca ruşii şi ucrainenii să înceapă să discute între ei', a insistat vicepreşedintele american.
'Aceasta este următorul pas important pe care ne-am dori să-l facem', a afirmat JD Vance, remarcând că 'nu sunt încă pesimist în această privinţă'.
'Evident, ruşii şi ucrainenii nu au ajuns încă la acel punct (de a se putea aşeza şi discuta), deoarece luptele continuă', a spus el.
El a adăugat, de asemenea, că SUA intenţionează să joace 'un rol constructiv în avansarea dialogului de pace', astfel încât încearcă să 'treacă peste obsesia cu încetarea focului de 30 de zile şi să se concentreze mai mult asupra modului în care ar arăta acordul pe termen lung'.
Washingtonul a purtat discuţii separate cu Kievul şi Moscova privind încheierea conflictului, dar a ameninţat că se va retrage din proces dacă nu se vor înregistra rapid progrese.
Donald Trump a iniţiat o apropiere de Kremlin de la revenirea sa în funcţie în ianuarie şi a pledat pentru o încheiere rapidă a conflictului, la peste trei după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.
La 28 februarie, preşedintele american a avut o dispută verbală cu preşedintele Volodimir Zelenski în faţa camerelor de filmat la Casa Albă, dar Kievul şi Washingtonul au semnat apoi un acord privind exploatarea mineralelor care acordă SUA acces la resursele ucrainene.
Kievul speră că acest acord va deschide calea pentru garanţii de securitate din partea Statelor Unite.
Cu ocazia ceremoniilor ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat la 28 aprilie un armistiţiu unilateral de trei zile, între 8 şi 10 mai.
Dar această propunerea, care urmează să intre în vigoare miercuri, la ora 21:00 GMTi, a fost virulent criticată de Kiev, a cărui ţară rămâne ocupată în proporţie de aproape 20% de Rusia, conform sursei citate.
În cadrul dezbaterii, Vance a apărat tarifele globale ale lui Trump, care au sporit incertitudinea pe pieţele bursiere şi ameninţarea unei recesiuni pentru economia SUA.
'Vrem doar puţin mai multă echitate sau, pentru a folosi cuvântul preferat al preşedintelui (Trump), reciprocitate. Şi, repet, cu Europa, credem că este o discuţie foarte, foarte uşor de purtat', a afirmat JD Vance.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.05.2025, 19:30)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 21:03)
Alt narcisist, din miscarea narcisistilor, pardon suveranistilor: ba e tanda ba e landa.
Maine iar se intoarce intoarcerea.
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.05.2025, 21:35)
...
4. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 07.05.2025, 21:52)
...
5. Văd că dezbinați.
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 21:54)
Vreți sa distrugeți UE, încurajând partidele extremiste, așa zis suveranitate, și va băgați anormal în treburile interne ale statelor UE.
Divizează și controlează.
Clar ca statele în sine, fără protecția UE sunt pradă bună.
Ce fel de prietenie e asta ?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 23:37)
DJ Vance a trecut la balade. Cu trecerea timpului/zilelor vom ajunge la... romanțe. :
Unde-s tăurașii trumpiști din ianuarie?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2025, 07:08)
Cel mai important este ca-si asorteaza perfect ciorapeii cu importanta evenimentului. Pana si Trump a ramas socat: ”Va rog sa ma scuzati, dar nu pot sa ma mai concentrez cand ma uit la ciorapii vicepresedintelui”...