Judecătoarea Dana Gîrbovan, reprezentanta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), a declarat că este obligaţia legală a Consiliului Superior de Apărare a Ţării să verifice individual dacă declaraţiile date anual de judecători sau procurori că nu sunt ofiţeri acoperiţi sunt sau nu reale, arată un comunicat transmis astăzi redacţiei.
Vorbind despre răspunsurile formale şi ineficiente din partea instituţiilor statului, judecătorul Gîrbovan a arătat decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge cererea magistraţilor de apărare a independenţei justiţiei faţă de afirmaţiile generalului Dumbravă, potrivit cărora SRI consideră instanţele "câmp tactic" din care serviciul nu se mai retrage până la pronunţarea unei hotărâri definitive.
Reprezentanta UNJR a arătat, de asemenea, că răspunsul Comisiei comune de control a activităţii SRI scoate în evidenţă exercitarea unui control pur formal asupra activităţii acestuia de către Parlament.
De asemenea, UNJR precizează că solicitărilor punctuale ale magistraţilor li s-a răspuns de către Comisie prin formulări generale, iar argumentelor magistraţilor nu li s-a adus nici un motiv concret pentru care acestea au fost respinse.
"O astfel de abordare este extrem de îngrijorătoare într-un spaţiu ce trebuie să respecte regulile statului de drept. Chestiunea esenţială ce trebuie lămurită este aceea a stabilirii clare şi transparente a competenţei serviciilor secrete în administrarea actului de justiţie. Extinderea acestor competenţe prin acte administrative, respectiv prin hotărâri ale Consiliului Superior de Apărare a Ţării, a fost confirmată încă din 2014 de preşedintele de la aceea dată", a spus Gîrbovan.
Asociaţiile magistraţilor din România îşi vor continua demersurile începute, sperând că dezbateri precum cele organizate la acest eveniment să contribuie la clarificarea şi înţelegerea rolului specific atât al serviciilor secrete cât şi al justiţiei în economia statului de drept.