Macron respinge intenţiile SUA de anexare a Groelandei

I.S.
Internaţional / 15 iunie, 18:38

Macron respinge intenţiile SUA de anexare a Groelandei

Preşedintele francez Emmanuel Macron a criticat duminică planurile preşedintelui american Donald Trump privind anexarea Groenlandei, exprimând totodată solidaritatea Franţei şi a Uniunii Europene faţă de acest teritoriu autonom danez, în timpul unei vizite istorice pe insula arctică, transmite AFP.

Macron este primul şef de stat străin care vizitează Groenlanda după declaraţiile lui Trump privind intenţia de a prelua controlul asupra insulei - o zonă de patru ori mai mare decât Franţa, acoperită în proporţie de 80% de gheaţă şi bogată în resurse rare.

„Am venit pentru a exprima sprijinul Franţei şi al UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a acestui teritoriu şi pentru a răspunde provocărilor sale - de la creşterea economică, la urgenţa climatică şi educaţie,” a spus Macron în cadrul unei conferinţe de presă, alături de şefa guvernului danez Mette Frederiksen şi premierul groenlandez Jens-Frederik Nielsen.

Criticând ideea de anexare a teritoriului de către SUA, liderul francez a afirmat că „nu asta fac aliaţii,” adăugând că respectarea suveranităţii este esenţială într-un parteneriat internaţional autentic.

Vizita lui Macron a fost marcată şi de o revizuire a trupelor daneze de pe o fregată şi de o întâlnire oficială cu liderii locali, însă o oprire planificată la o hidrocentrală finanţată de UE a fost anulată din cauza vremii.

Contrastul dintre primirea liderului francez şi cea rezervată recent vicepreşedintelui american JD Vance a fost evident: acesta din urmă a fost întâmpinat cu proteste şi a fost nevoit să îşi limiteze vizita la baza militară americană Pituffik. Populaţia majoritar inuită a respins în mod clar ideea de a deveni teritoriu american, iar autorităţile daneze au reiterat că „Groenlanda nu este de vânzare”.

În plus, Vance a criticat Danemarca pentru că „nu a făcut o treabă bună” în sprijinirea populaţiei locale şi a cerut întărirea securităţii în regiune.

Arctica devine tot mai importantă în contextul strategic global, datorită resurselor naturale şi noilor rute maritime accesibile din cauza încălzirii globale. Ca răspuns, Danemarca a anunţat investiţii de două miliarde de euro pentru consolidarea securităţii în regiune, iar NATO intenţionează să înfiinţeze un centru de comandă aeriană în Norvegia.

Macron urmează să observe, dacă vremea o permite, impactul topirii accelerate a gheţii asupra unui gheţar de pe Muntele Nunatarsuaq, lângă capitala Nuuk. Conform datelor recente, în perioada 15-21 mai, Groenlanda a înregistrat o rată de topire a gheţii de 17 ori mai mare decât media istorică, pe fondul unui val de căldură record.

Franţa intenţionează să investească masiv în cercetarea ecosistemelor arctice, continuând tradiţia exploratorului Paul-Émile Victor, care a realizat multiple expediţii pe insulă.

Deşi Groenlanda nu face parte din Uniunea Europeană, ea rămâne un teritoriu asociat UE, beneficiind de sprijin şi parteneriate strategice în domenii-cheie precum clima şi dezvoltarea durabilă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pe ăsta se pare ca l a trezit micronica brusc din somn cu o scatoalcă de aia bate câmpii

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb