Merkel propune UE crearea unei liste cu ţări de unde să nu poată fi primiţi refugiaţi

Alexandru Costea
Internaţional / 17 august 2015

Cancelarul german Angela Merkel consideră că Uniunea Europeană va fi nevoită de acum înainte să se ocupe de problema refugiaţilor mai mult decât de alte chestiuni, cum ar fi Grecia ori stabilitatea zonei euro, consemnează agenţia EFE în urma unui interviu pe care şefa executivului de la Berlin l-a acordat ieri postului german ZDF.

"Ne trebuie o politică europeană comună în materie de azil", a indicat Angela Merkel. De asemenea, ea a spus că doreşte ca tot la nivelul UE să fie stabilită o listă cu ţările considerate sigure, adică acele ţări unde nu se desfăşoară conflicte armate şi unde cetăţenii nu sunt persecutaţi, astfel că aceştia din urmă nu pot avea un motiv întemeiat pentru a se refugia în Europa, iar cererile lor de azil ar fi în consecinţă respinse aproape automat. Cancelarul german a mai precizat că doreşte să discute aceste propuneri cu preşedintele francez, Francois Hollande.

Tematica azilului "ar putea fi viitorul proiect european prin care vom vedea dacă suntem într-adevăr capabili să acţionăm împreună", a subliniat ea în interviu, potrivit Agerpres.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a anunţat vineri că numărul imigranţilor ilegali din afara Europei care au sosit pe continentul european de la începutul anului în curs a ajuns la cifra record de 237.000, de unde rezultă o criză umanitară fără precedent.

Unii dintre aceşti refugiaţi provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din ţări africane motivaţi de dorinţa de a găsi un trai mai bun în Europa, ei profitând de anarhia din Libia pentru a tranzita această ţară, traversând apoi Marea Mediterană mai ales către Grecia şi Italia. O altă rută, folosită în special de sirieni şi afgani, este traversarea Turciei şi apoi a unui porţiuni din Marea Egee către insulele greceşti.

Conform ultimelor date oficiale, în Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranţi clandestini, iar în Italia aproape 94.000. Pe ansamblu, cei mai mulţi imigranţi ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia şi Bangladesh.

În timp ce în Grecia şi Italia sosesc de obicei imigranţi clandestini proveniţi din afara Europei, Germania se confruntă la rândul ei cu un val masiv de refugiaţi proveniţi în mare parte din ţările balcanice, dar şi aceştia sunt motivaţi în special de speranţa unui trai mai bun.

Potrivit unor estimări, numărul imigranţilor clandestini ajunşi pe teritoriul german urmează să depăşească până la sfârşitul acestui an cifra de 600.000, de asemenea un record. Drept urmare, autorităţile de la Berlin studiază în prezent modalităţile de accelerare a repatrierii celor care nu pot obţine azil, pentru a putea acorda în schimb atenţie celor care au nevoie de ajutor, cum este cazul refugiaţilor sirieni, irakieni sau afgani.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb