"Cu ocazia Zilei Naţionale a României, adresez cele mai călduroase felicitări autorităţilor şi poporului român prieten.
Exerciţiul democratic desfăşurat concomitent pentru reînnoirea Parlamentului României conferă acestei zile o conotaţie şi mai simbolică. Instituţiile italiene sunt pregătite să colaboreze cu noii reprezentanţi aleşi de poporul român, în numele prieteniei şi apropierii noastre tradiţionale, pe numeroase teme de interes comun.
Se încheie un an foarte important în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale. În februarie, a avut loc la Roma cel de-al treilea Summit Interguvernamental Italia-România, care a culminat cu semnarea Declaraţiei privind Parteneriatul Strategic consolidat şi a nouă acorduri care deschid calea pentru noi evoluţii în cooperarea în diferite sectoare, inclusiv afaceri externe, interne şi poliţie, energie şi securitate cibernetică. Vizita ulterioară a Preşedintelui Republicii, Sergio Mattarella, a evidenţiat soliditatea legăturii care uneşte ţările noastre la cel mai înalt nivel: un fir care traversează secolele, de la rădăcinile noastre latine comune până la dimensiunile multiple ale relaţiei noastre privilegiate. Vivacitatea relaţiei noastre stimulează, de asemenea, cooperarea activă în cadrul organismelor internaţionale relevante: de la Uniunea Europeană şi NATO, în cadrul căreia Italia rămâne angajată să îşi asigure contribuţia la securitatea globală, inclusiv în România şi pe flancul estic în general, până la OCDE. Am salutat călduros eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime, sprijinind ferm aderarea deplină a României la spaţiul Schengen, un pas care sperăm că se va realiza cât mai curând posibil.
Relaţia noastră politică se reflectă într-un parteneriat economic, industrial şi comercial bogat şi diversificat, după cum a relevat Forumul de Afaceri Italia-România desfăşurat în marja Summitului din februarie. Schimburile noastre comerciale rămân echilibrate şi în creştere: cu aproximativ 20 de miliarde de euro, suntem al doilea mare furnizor şi al doilea mare client al României. Antreprenorii italieni formează o reţea densă pe teritoriu, cu peste 23.000 de companii active. În acest an, am prezentat şi un studiu realizat de Ambasadă împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care ilustrează modul în care, de-a lungul anilor, prezenţa italiană a contribuit la creşterea economiei şi a locurilor de muncă din România.
Aceste schimburi economice solide au favorizat şi continuă să susţină schimburile sociale şi umane la fel de puternice, datorită diasporei româneşti bine integrate în Italia şi a prezenţei italiene dinamice aici, în România: două comunităţi unite prin legături interpersonale care sunt esenţa şi semnul distinctiv al relaţiilor noastre bilaterale.
Pe plan cultural, rădăcinile lingvistice comune sunt o urmă de neşters a unei lungi istorii comune. Dialogul cultural dintre ţările noastre este acum mai mult ca niciodată înfloritor şi fructuos în ambele sensuri. Anul acesta, am sărbătorit centenarul înfiinţării Institutului Italian de Cultură din Bucureşti. Institutul şi Ambasada au organizat la Muzeul Naţional de Artă o expoziţie dedicată galeristei de origine română Ileana Sonnabend şi curentului italian Arte Povera, celebrând o legătură care uneşte într-un mod special România şi Italia. De asemenea, Institutul de Cultură a curatoriat Festivalul Puccini - producţii de operă, concerte, recitaluri, conferinţe şi masterclass-uri - împreună cu instituţii locale, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la dispariţia marelui compozitor italian. Recent, a fost deschisă expoziţia «Luminile lui Caravaggio» la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, devenind un nou reper în cooperarea noastră culturală.
Pe aceste baze solide, Italia şi România doresc să îşi construiască viitorul, împărtăşind valori comune şi ca membri conştienţi ai familiei europene. În vremuri dificile precum cele pe care le traversăm, prieteniile profunde şi solide precum cea dintre noi se dovedesc esenţiale pentru a face faţă şi a depăşi cu succes numeroasele provocări comune. Prin urmare, să ne asumăm angajamentul de a consolida parteneriatul şi prietenia noastră, pe baza respectului şi a înţelegerii reciproce, pentru a depăşi împreună provocările şi a profita de oportunităţile prezentului şi ale viitorului.
La mulţi ani, România!"