Ungaria acţionează întotdeauna în conformitate cu poziţia comună europeană privind sancţiunile împotriva Rusiei, a transmis, ieri, Ministerul ungar de Externe, ca reacţie la comentariile recente ale premierului român Victor Ponta.
Ministerul ungar a declarat că Ungaria a acţionat întotdeauna în conformitate cu poziţia europeană în pofida efectelor negative semnificative pe care aceasta le-a avut asupra economiei ungare.
Citând date Eurostat, ministerul a afirmat că, în pofida sancţiunilor şi a embargoului, România şi-a putut creşte exporturile către Rusia cu 5 procente.
Reacţia intervine după ce premierul român Victor Ponta a declarat, într-o întâlnire avută, marţi, cu reprezentanţi ai presei străine, că poziţia Ungariei faţă de Rusia nu este doar un subiect de îngrijorare pentru România şi ar trebui să reprezinte un subiect de discuţie la nivel european.
"Nu vreau să vorbesc despre un vecin, dar cred că poziţia Ungariei faţă de Rusia nu este doar un motiv de îngrijorare pentru România, ar trebui să fie un subiect de discutat la nivel european", a spus Ponta, citat de Reuters.
În articol este amintit că, anul trecut, Ungaria a atribuit companiei ruse Rosatom un proiect de construcţie a două reactoare nucleare de câte 1.200 MW, finanţat parţial dintr-un credit rusesc, ceea ce a generat critici la adresa faptului că Ungaria este apropiată de Rusia în contextul conflictului din regiune.
Ponta a mai arătat, potrivit Bloomberg, că relaţiile României cu premierul maghiar Viktor Orban sunt mai puţin strânse decât cu oficialii altor ţări vecine.
1. Ponta - Orban 0:3
(mesaj trimis de Cristi C în data de 18.03.2015, 14:03)
Ponta se crede în Tratatul de la Varșovia? Probabil că da. Mă obișnuisem cu el tăcut... dacă trebuie să vorbească liber, este catastrofă ... dar și-a încasat-o de la Ungaria.
Și cu care alți oficiali vecini ai tu relații strânse, măi? În afară de o parte a Moldovei (dar nu cea de la putere acum). Știu ... cu delfinii din Marea Neagră.
Măi Ponta, ignorantule ce ești. Dintre vecinii tăi, prostănacule, Serbia l-a primit pe Putin în vizită în oct 2014, Ungaria l-a primit în feb 2015. Iar din Bulgaria, vice-prim-ministrul Bulgariei, Ivailo Kalfin a fost în vizită la Moscova în mar 2014 la Arkadiy Dvorkovich.
Mai este un vecin, ucrainianul, care l-ar vrea mort pe Putin. Deci Ponta necunoscătorule, pune mâna pe carte și învață. Cam greu să dai tu lecții altora în relații internaționale.
1.1. Erată: (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.03.2015, 14:05)
Ivailo Kalfin a fost în vizită la Moscova în mar 2015