Ministrul Culturii, Andras Demeter, afirmă că în meseriile vocaţionale unitatea de măsură ar trebui să fie livrabilul, creaţia şi nu timpul lucrat de cel care a ales să activeze în domeniul cultural, potrivit Agerpres.
'În meseriile vocaţionale unitatea de măsură ar trebui să fie livrabilul, creaţia, obiectul restaurat, expoziţia, spectacolul, cartea, ce o fi, filmul, producţia, interviul, calitatea acestuia. Nu timpul lucrat pentru acest interviu. Nu opt ore pe zi, patruzeci de ore pe săptămână (...). Ca să poţi oferi cultură, indiferent în ce formă, beneficiarului, trebuie să ţii cont de programul acestui beneficiar final. Dacă omul este la lucru până la ora 17:00, de luni până vineri, atunci este clar că nu poţi să te aştepţi să vină la ora 19:00 să ajungă la teatru, la expoziţie, la vernisaj, pentru că, mai ales în marile oraşe, este imposibil să parcurgă distanţa, nemaivorbind de pregătirea psihică şi, de ce nu, fizică, necesară frecventării unui spectacol sau vizitării unui muzeu sau unui eveniment cultural', a declarat ministrul.
Andras Demeter pledează pentru trecerea la un sistem mult mai liberal, mai apropiat relaţiei dintre creator şi beneficiarul final al creaţiei.
'Şi atunci, tu, dacă unitatea ta de măsură este timpul, acele ore lucrate pe săptămână, tu, în rest, trebuie să beneficiezi, ca cetăţeanul de rând, obligatoriu de zilele de weekend sau de sărbătoare legală în care tu trebuie să stai acasă, atunci unde mai rămâne meseria vocaţională? Rămâne doar meserie? Unde mai rămâne vocaţia? Deci, în primul şi în primul rând, trebuie să facem, dacă dorim, într-adevăr, să fim lucrători culturali - nu-mi place sintagma, dar a fost din 'traducerea traducerii traducerilor' asimilată inclusiv în legislaţia naţională - dacă vrem să fim lucrători culturali, atunci ar trebui să acceptăm că acest switch, această trecere de la un anumit sistem la un sistem mult mai liberal, mult mai apropiat fenomenului cultural în sine, mult mai apropiat regulilor acestor meserii, mult mai apropiat relaţiei dintre mine, creator, şi tine, beneficiar final al creaţiei, al muncii mele, al vocaţiei pentru care am ales să fiu actor şi nu funcţionar, de exemplu, atunci vom rămâne captivi într-un sistem care va conduce la blocajul la care a condus acum', este de părere ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 11:16)
Pana educatia primeste 3,3 % din PIB/anual(2024),
si dam 5 % inarmare/NATO + Ucraina,
sunt texte propagandistice irrelevante !!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 14:50)
"Einstein"-ii astia scosi de sistemul educational al lui basescu-Petrov nu ne vor apara de mujici...prefer 5% la inarmare si ajutor Ucraina decat 3.3% la unii la care in fiecare an, anul scolar incepe in alta zi si cu alta programa scolara