Modul în care sunt stabiliţi managerii care conduc companiile statului nu are nicio legătură cu normalitatea, existând doar două firme care vin şi spun cine este bun să fie manager, a declarat ministrul Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, conform Agerpres.
"Există ordonanţa aceea a managementului corporatist, care presupune contractarea unei firme de head hunting, care face o selecţie şi stabileşte cine sunt managerii extraordinari de buni care să conducă aceste companii ale statului. Cum Dumnezeu se întâmplă, rezultatul acestor firme de selecţie este o listă foarte scurtă de politicieni? Din tot spectrul de oameni cu pricepere management din România, din firma asta rezultă doar politicieni? E o prefăcătorie a acestei selecţii, n-are nicio legătură cu normalitatea", a spus Radu Miruţă, la Digi 24.
Ministrul Economiei a dat exemplul unor directorii de companii de stat care câştigă 53.000 de lei pe lună, precizând că sunt salarii de 50.000 de lei fără criterii de performanţă. În plus, între criteriile de performanţă pentru contractele de astăzi este menţionat faptul să nu întârzie la serviciu. Asta este bifă pentru criteriul de performanţă.
"Pentru situaţiile în care aceşti oameni sunt directori acolo, în urma unui "concurs", între ghilimele, din punctul meu de vedere, eu nu am posibilitatea să fac ceva. Singurul lucru pe care îl pot face este în doi paşi: să propun noi criterii de performanţă, şi asta fac în aceste zile, după care să fie o evaluare în baza criteriilor noi de performanţă", a spus ministrul Economiei.
"Însă mi-am dat seama că eu trebuie să controlez un instrument, că degeaba opresc o procedura dacă firmele care îi selectează pe următorii sunt aceleaşi. Sunt două firme în Ministerul Economiei, doar două, care vin şi spun cine este bun să fie manager, vreau să fie 20-25, care să se ducă pe piaţă şi să găsească nişte oameni care să vină şi să îmi spună că poate vor 10.000 de euro, 15.000 de euro. Şi sunt dispus să primească suma asta de bani, dacă cu adevărat ei conduc o companie a statului, în interesul statului român", a spus Radu Miruţă.
Potrivit ministrului Economiei, românii nu simt nimic din bogăţia pe care statul o are, pentru că bogăţia asta se filtrează undeva la nivel politic, neajungând să se facă simţită în viaţa oamenilor. "Acesta e un paradox pe care vreau să-l opresc, indiferent cât de tare supără lucrul ăsta, pentru că cei care trebuie să plece nu sunt nişte sfinţi coborâţi din catapeteasma bisericii, ci sunt nişte oameni cu foarte multe conexiuni politice la cel mai înalt nivel, care au ajuns acolo cu încuviinţarea nivelului înalt politic", a subliniat ministrul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2025, 19:03)
Avem manageri scoliti in afara la universitati de prestigiu, avem manageri care un performat la firme private din Romania si avem tineri romani care au studiat la universitati din top 10 universitati din Europa (in special la cele din UK) care nu au loc in sistemul bugetar din cauza clanurilor politice. Nici macar unul din acesti oameni bine educati nu activeaza in sistemul bugetar, in schimb avem numai membrii de clanuri politice cu bacul luat in spatele blocului, cu diplome de la universitati romanesti fantoma, cu diplome cumparate etc etc.
De-asta sistemul bugetar este lipsit de performante. El este condus prost de acesti idioti platiti regeste.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2025, 19:23)
Firmele alea pe care vrea să le schimbe au prea mulți epoleti. Trebuie să vorbească mai întâi cu Nicușor
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.07.2025, 21:24)
Hai ca avem inca un Nini Sapunaru in politica ! Dupa atitia ani nu credeam ca mai apare vreunul din tribul ala.