Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, participă astăzi, 8 iulie, la reuniunea miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană (Ecofin), unde va prezenta impactul noilor măsuri fiscale adoptate recent de Guvern. Această prezentare este parte a unui efort de a demonstra Comisiei Europene şi investitorilor că România încearcă să reducă deficitul bugetar.
Guvernul a adoptat primul pachet fiscal chiar înaintea întâlnirii de la Bruxelles, sperând să evite riscul retrogradării ratingului de ţară în categoria „junk” - un scenariu care ar atrage automat costuri mai mari de împrumut şi ar putea descuraja investiţiile străine. În plus, Comisia Europeană a avertizat că lipsa unor măsuri eficiente pentru reducerea deficitului ar putea duce la suspendarea fondurilor europene.
România este în această perioadă atent monitorizată de agenţiile de rating. După o vizită recentă a reprezentanţilor Fitch, săptămâna viitoare sunt aşteptaţi în Bucureşti oficiali de la Standard & Poor's. Tot atunci, va veni şi Celine Gauer, coordonatoarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) din partea Comisiei Europene, care va evalua stadiul reformelor şi investiţiilor asumate. Vizita sa este programată pentru 14-15 iulie.
Primele concluzii din partea agenţiilor de rating sunt aşteptate în lunile august şi septembrie, iar în toamnă Comisia Europeană va realiza o nouă evaluare a măsurilor fiscale luate de autorităţile române.
Măsurile fiscale anunţate de Guvern vizează o creştere semnificativă a veniturilor bugetare:
-Modificările de TVA ar urma să aducă peste 6 miliarde de lei în 2025 şi aproximativ 20 de miliarde în 2026;
-Majorarea accizelor va contribui cu 1,5 miliarde lei în acest an şi 4,9 miliarde lei în 2026;
-Aplicarea CASS pentru pensiile care depăşesc 3.000 de lei ar aduce aproximativ 1,37 miliarde lei în 2025 şi peste 4 miliarde în 2026;
-Impozitul pe dividende, majorat la 16% de anul viitor, este estimat să aducă 3,6 miliarde lei la buget;
-Amânarea creşterilor salariale în sectorul public şi reevaluarea calendarului de majorare a pensiilor ar genera o economie de aproape 18 miliarde de lei.
Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a evita sancţiuni financiare externe şi pentru a restabili încrederea investitorilor în economia românească.
Opinia Cititorului