Investiţiile în domeniul apei şi apelor uzate sunt importante în România, însă mai avem foarte mult de recuperat, a declarat, miercuri, într-un simpozion de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, conform Agerpres.
'Mereu mă gândesc şi la această latură economică şi la ce oportunităţi de business aduce odată cu politicile pe care le gestionăm în minister, la fel cum mă întreb mereu dacă nu cumva dăunăm mediului de afaceri în lipsa unei consultări adecvate sau având nişte măsuri bine gândite înainte. Una peste alta, trag linie şi pot spune că putem avea un mediu mai curat şi, în acelaşi timp, putem avea un ecosistem economic mai stabil şi mai sănătos. În legătură cu apa, o temă extrem de generoasă, cred că e bine să ştim exact de unde am pornit şi unde suntem (...) În urmă cu mai bine de 30 de ani, şansele să ai acces la o reţea de apă sau la o reţea de canalizare erau aproape nule. De acolo am pornit... Astăzi, când discutăm, am investit enorm, am recuperat enorm, dar în acelaşi timp, trebuie să fim sinceri şi să spunem că mai avem încă foarte mult de recuperat, iar asta nu poate fi decât o oportunitate pentru mediul de afaceri, pentru companiile româneşti şi nu numai, pentru cei care pun pe piaţă cele mai noi tehnologii. Şi în domeniul gestionării apei lucrurile au evoluat, fără îndoială', a afirmat Mircea Fechet.
Acesta a adăugat că România este foarte norocoasă din punct de vedere hidrografic, cu resurse însemnate de apă, atât în ceea ce priveşte apa subterană, cât şi în ceea ce priveşte apa de suprafaţă. 'În acelaşi timp, trebuie să nu ne batem joc de această resursă, trebuie să forţăm să economisim apa, trebuie să învăţăm să refolosim apa. Iar spun cu regret, la aceste două capitole avem foarte mult de recuperat, ca să fiu politicos, însă cred că schimbările climatice ne învaţă deja că trebuie să fim mult mai prudenţi în legătură cu folosirea apei', a subliniat ministrul de resort.
În ceea ce priveşte domeniul deşeurilor de ambalaje, Fechet a punctat progresele din ultimul an şi jumătate ale Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR).
'E bine să adresez încă o mulţumire, dacă tot mă aflu la un moment de bilanţ, care se referă la managementul deşeurilor şi la Sistemul de Garanţie-Returnare. Am mai spus-o şi în trecut că modelul principal de inspiraţie a fost modelul german, cel care avea şi are o performanţă extraordinară în ceea ce priveşte rata de returnare a ambalajelor şi în legătură cu care am spus mereu, chiar dacă unii au crezut că glumesc, dar mereu m-am întrebat de ce nu s-ar putea şi în România, dacă se poate în Germania. Iată-ne un an şi jumătate mai târziu, după ce am colectat câteva miliarde de ambalaje şi după ce avem a opta lună la rând un procent de returnare de peste 80%. Putem să spunem, astăzi, că da, dacă în Germania se poate, dacă în alte state se poate, cu siguranţă se poate şi în România. Mă bucur să constat că românii au răspuns pozitiv la un astfel de proiect care nu doar că face România mai curată decât era acum doi ani, însă creează foarte multe locuri de muncă, creează foarte multe investiţii, pentru că discutăm despre sute de milioane de euro investite deja şi despre planul de afaceri al companiilor în România în materia reciclării aluminiului, a PET-urilor sau a sticlei', a precizat Fechet.
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, miercuri, un simpozion dedicat gestionării apei şi apelor uzate, la care au participat reprezentanţi ai ministerelor de resort şi ai mediului de afaceri.
Opinia Cititorului