MUGUR ISĂRESCU: "De la 90 dolari/baril în jos, impactul pe bugetul Rusiei este major"

V.B.
Internaţional / 28 martie 2014

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a declarat astăzi că adevărata sancţiune pentru Rusia ar fi o scădere a preţului petrolului pe pieţele internaţionale sub 90 de dolari pe baril, ceea ce ar afecta bugetul statului şi ar reprezenta cea mai importantă sancţiune a comunităţii internaţionale, potrivit surselor din presă.

"Bugetul Rusiei este foarte sensibil şi, de la 90 de dolari (preţul pe barilul de ţiţei - n.r.) în jos, impactul ar fi major. Probabil că asta ar fi adevărata sancţiune", a spus Isărescu.

Domnia sa a arătat că situaţia din Ucraina a avut un impact nesemnificativ până în prezent, piaţa internă fiind influenţată mai mult de criza din Turcia, care a determinat fluxuri de capital către ţara noastră.

"În ceea ce priveşte Turcia, pe partea de mişcări de capitaluri către România, impactul a fost mult mai mare decât impactul de până în prezent din situaţia din Ucraina şi Crimeea", a opinat guvernatorul Băncii Centrale.

Mugur Isărescu a mai spus că nu poate anticipa cum va evolua situaţia geopolitică regională, dar efectele ar putea fi chiar şi pozitive.

"Pentru viitor, îmi menţin evaluarea din februarie că situaţia geopolitică în cazul României, inclusiv prin aprobarea celor două revizuiri din acordul cu FMI şi contextul pozitiv pe care-l au în faţă investitorii faţă de România, inclusiv îmbunătăţirea substanţială până la surplus a contului curent, noutate absolută pentru România postbelică, aceste elemente mă determină să-mi menţin poziţia că impactul situaţiei regionale poate să fie în ambele sensuri în cazul României", a detaliat guvernatorul.

Faţă de proiecţia anterioară, Banca Centrală nu mai vede un risc negativ din agricultură, pentru că "a plouat, a nins" şi este apă în sol, a mai susţinut Mugur Isărescu.

"Proiecţia de inflaţie va fi influenţată deoarece, uitându-ne la perspectivă, cu datele din noiembrie, decembrie vedeam inflaţia sub 1%. Făcând o glumă spun că Slavă Domnului că nu s-a dus acolo, că mai aveam şi reacţii că intrăm în deflaţie şi să reducem dobânzile şi mai mult. Categoric că facem reevaluări. Acest 0,3% devine o cifră mică faţă de, uitându-ne noi înainte, faţă de incertitudinile noi care au apărut", a detaliat Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că BNR nu putea anticipa situaţia din Crimeea şi toate tensiunile regionale.

"Suntem cu ochii în patru pe ambele balanţe. Cu Ucraina, haideţi să nu ne bucurăm încă, pentru că situaţia nu e definitivă. Până acum, nu au fost influenţe", a mai declarat Mugur Isărescu.

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au anunţat o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la anexarea Peninsulei Crimeea. SUA ar putea vinde petrol din rezervele acumulate, ca să scadă preţurile, sancţionând, astfel, Rusia. Soluţia a fost recomandată de miliardarul George Soros şi de mai mulţi analişti şi a atras atenţia Congresului.

Philip Verleger (consultant şi fost conslier în administraţiile Gerald Ford şi Jimmy Carter), a declarat că, dacă ar vinde zilnic 500 mii barili din rezerva naţională de petrol, SUA ar provoca deprecierea preţului petrolului cu 12 dolari. Astfel, Rusia ar pierde venituri de 40 miliarde dolari din vânzările de petrol şi gaze naturale, echivalentul a 2% din PIB, estimează analistul.

În acest an, cotaţia de referinţă a petrolului pe piaţa SUA s-a plasat în medie la 98,51 dolari/baril, faţă de 107,87 dolari/baril, cotaţia Brent de la Londra, folosită pe plan internaţional, inclusiv în Europa.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ..... e petrolu` scump ? 

    Nu americanii ? 

    Io sunt convins ca pretul petrolului ar fi urcat si mai sus, dar ca asta nu s-a intamplat TOCMAI: 

    pentru ca rusii au produs masiv si au vandut ieftin ............ si ar putea vinde si mai ieftin, in timp ce americanosii cauta sa extraga petrol si gaze chiar si cu pipeta .......... precum si bio, adica extras ca surogat din baliga. 

    Pe rusi nu i-am auzit ca i-ar pre_ocupa: 

    investitiile in greu pana la imposibil regenerabilele. 

    ....... se scumpeste birlicu`=dolaru`, si asta da peste cap - ras_toarna - stabilitatea Euro! 

    Orice cutit are 2 taisuri, coane Isarescule! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb