Într-un interviu acordat publicaţiei germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, preşedintele României, Nicuşor Dan, a abordat teme esenţiale precum relaţia cu SUA, lupta împotriva corupţiei, reforma sistemului de pensii şi echilibrul fragil între nevoia de stabilitate şi presiunile populiste.
Relaţiile româno-americane
Întrebat despre sprijinul primit de contracandidaţii săi populişti din partea unor figuri controversate precum Steve Bannon, Elon Musk sau J.D. Vance, Nicuşor Dan a explicat că aceştia au beneficiat doar de sprijin informal şi mediatizat, fără o susţinere reală din partea Casei Albe. „Avem un parteneriat strategic cu SUA şi o cooperare militară solidă, care trebuie să continue”, a afirmat preşedintele, făcând referire inclusiv la dezvoltarea bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu.
Despre Moldova şi unirea
Întrebat despre poziţia sa în legătură cu o eventuală unire cu Republica Moldova, preşedintele a subliniat că România respectă voinţa cetăţenilor moldoveni. „Personal, îmi doresc unirea, dar nu va exista nicio iniţiativă unilaterală”, a declarat el.
Deficitul bugetar şi populismul
Cu un deficit bugetar de 9,4%, cel mai mare din UE, România trebuie să echilibreze nevoia de investiţii militare şi sociale cu necesitatea de a reduce cheltuielile. „Problema populismului nu e ideologică, ci ţine de lipsa de încredere în instituţii şi de percepţia profundă a nedreptăţii. Oamenii văd corupţie şi inegalităţi salariale flagrante. Dar avem resurse să schimbăm asta”, a declarat Dan. El a subliniat progresele în combaterea corupţiei şi consolidarea încrederii în administraţia locală, menţionând că, în timpul mandatului său de primar, încrederea în autorităţi s-a dublat în Bucureşti.
Pensii speciale şi reforma sistemului de justiţie
Preşedintele a criticat dur sistemul de pensii speciale, mai ales în cazul judecătorilor care primesc pensii mai mari decât salariile. A amintit că legislaţia actuală, moştenită din perioada postcomunistă, încurajează pensionarea timpurie a magistraţilor valoroşi. „Această anomalie trebuie corectată”, a spus Dan.
Despre fostul preşedinte Iohannis şi cheltuielile prezidenţiale
Întrebat despre acuzaţiile privind cheltuielile exagerate ale fostului preşedinte Klaus Iohannis, Nicuşor Dan a declarat că o analiză a fost deja realizată şi că au fost identificate costuri disproporţionate pentru unele zboruri. Ca reacţie, a anunţat reducerea bugetului Administraţiei Prezidenţiale cu 20% şi a menţionat că salariul său actual este mai mic decât cel avut ca primar.
Relaţia cu serviciile de informaţii
În privinţa controlului democratic asupra serviciilor secrete, preşedintele a anunţat că va propune la conducerea acestora persoane din afara sistemului, fără legături cu serviciile sau cu partidele. Întrebat dacă aceste structuri au fost implicate în anularea alegerilor prezidenţiale din 2024, răspunsul a fost sec: „Nu s-au implicat suficient!”
Coaliţia de guvernare şi PSD
Întrebat despre parteneriatul cu PSD, o formaţiune percepută istoric ca apropiată de sistemele clientelare, preşedintele a afirmat că până în prezent, colaborarea în guvern şi în negocieri a fost una „corectă şi echilibrată”, esenţială pentru stabilitatea politică şi credibilitatea economică a României.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2025, 14:30)
Vorbe fara acoperire . de cate ori in orice problema apar maimuțoii din usr-reper , deja problema respectiva capata un aspect neserios ,copilaresc , lucru valabil si in cazul lui ND care in ciuda matematicii lui , vizita in Germania cu aceasta companie ridicola cu friț si țoiu s-a transformat intr-o paranghelie , priviti poza din avion !
2. Sunt convins ca
(mesaj trimis de anonim în data de 18.07.2025, 17:29)
Sunt convins ca incepand cu 2035 romanii vor avea salariile pe care le-au avut in 2018... Pana la urma ce atata graba... In timp ce pe noi ne preocupa doar stomacelul, rusu vegheaza zi si noapte sa dea buzna in tarisoara.
In toate lucrurile exista cate o luminita la capatu tunelului... important e sa ai rabdare..