Norii de furtună persistă deasupra economiei globale

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 septembrie 2019

Activitatea în sectorul manufacturier din zona euro s-a contractat pentru a şaptea lună consecutivă în august, în condiţiile în care cererea şi-a continuat declinul având efecte negative asupra activităţii, potrivit unui sondaj economic citat de Reuters, amplificând aşteptările privind măsurile de stimulare aşteptate de la Banca Centrală Europeană (BCE).

La reuniunea de politică monetară din iulie, oficialii BCE aproape că au promis să relaxeze politica monetară pe fondul înrăutăţirii perspectivelor economice din zona euro şi a adâncirii temerilor că intensificarea războiului comercial dintre Statele Unite şi China va adăuga la încetinirea creşterii economiei globale.

Indicele Purchasing Manager's Index (PMI) privind evoluţia sectorului manufacturier în luna august al IHS Markit a înregistrat o valoare de 47 de puncte, în condiţiile în care un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune, iar o valoare de sub 50 de puncte reflectă o contracţie a activităţii economice. Evoluţia reprezintă o îmbunătăţire de la o valoare de 46,5 puncte în iulie, acesta fiind cel mai redus nivel din decembrie 2012 încoace.

Un alt indice, care este inclus în PMI compozit privind activitatea economică (include şi serviciile) ce va fi publicat mâine, a crescut la 47,9 puncte de la 46,9 puncte, rămânând însă în teritoriul negativ pentru a şaptea lună consecutivă.

"Producătorii din zona euro suferă în condiţiile în care încetinirea activităţii uzinelor din această vară a persistat şi în luna august", arată Chris Williamson, economist-şef la compania de analize financiare IHS Markit, care adaugă: "Consemnarea unei deteriorări a optimismului cu privire la anul viitor sugerează că firmele se aşteaptă la mai rău înainte de mai bine".

Indicele producţiei viitoare, care măsoară gradul de optimism cu privire la activitatea de anul viitor, a scăzut la 50,6 de la 52,6 puncte, cea mai redusă valoare din noiembrie 2012. Comenzile noi au înregistrat şi ele o evoluţie negativă în luna august, a unsprezecea lună consecutivă cu comenzi în scădere.

În Asia, activitatea din fabricile chineze s-a redus uşor pentru a patra lună consecutivă, indicele PMI afişând o valoare de 49,5 de la 49,7 în iulie, potrivit datelor biroului chinez de statistică, indicând o continuare a tendinţei descendente pe care a intrat cea mai mare economie din Asia.

Pe fondul războiului comercial, comenzile la export au continuat să scadă pentru a cincisprezecea lună consecutivă în august, cu o valoare de 47,2 de puncte. Pentru comenzile noi totale, indicele s-a plasat tot în teritoriul negativ, indicând că cererea domestică a rămas slabă în ciuda măsurilor de stimulare a economiei din acest an. Ţinta creşterii PIB-ului în acest an, setată de autorităţile de la Beijing, e cuprinsă între 6% şi 6,5%.

"Devansarea exporturilor înaintea intrării în vigoare a tarifelor majorate a susţinut comerţul şi creşterea activităţii economice, dar acest efect se va disipa în următoarele luni", notează analiştii Goldman Sachs, citaţi de Reuters.

Sectorul serviciilor din China a înregistrat o îmbunătăţire marginală a activităţii, indicatorul afişând o valoare pozitivă de 53,8 în august faţă 53,7 în luna anterioară. Evoluţia serviciilor, susţinută de veniturile în creştere, a disipat din impactul negativ al incertitudinilor comerciale şi implicit al activităţii în scădere din sectorul manufacturier.

În prezent, există nouă economii principale în recesiune sau în prag de recesiune: Argentina, Brazilia, Germania, Italia, Mexic, Rusia, Singapore, Coreea de Sud şi Marea Britanie. În cazul Germaniei şi Marii Britanii, pe lângă războiul comercial, dilema privind ieşirea Regatului Unit din UE cu acord sau fără un acord a avut o contribuţie semnificativ negativă asupra evoluţiilor economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb