O ALTĂ DECIZIE A CCR:Legea de modificare a OUG prin care au fost suspendate ratele debitorilor - neconstituţională

E.O.
Bănci-Asigurări / 15 iulie 2020

Legea de modificare a OUG prin care au fost suspendate ratele debitorilor - neconstituţională

Curtea Constituţională a României (CCR) a dat o nouă lovitură. Legea pentru aprobarea Ordonanţei 37/2020 privind suspendarea ratelor bancare a debitorilor afectaţi de pandemia de Covid 19 a fost declarată, astăzi, neconstituţională, potrivit comunicatului CCR.

Acesta arată: "Obiecţia de neconstituţionalitate privind prevederile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, obiecţie formulată de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Naţional Liberal; În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art. 61 alin. (2) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru".

Amintim că PSD a depus, în 19 martie, în Parlament, un proiect de lege care prevedea suspendarea, la cerere, a tuturor obligaţiilor de plată către bănci în ceea ce priveşte creditele şi dobânzile aferente.

Măsura era aplicabilă atât companiilor, cât şi persoanelor fizice şi viza toate creditele bancare contractate până la data de 19 martie 2020, inclusiv.

Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir, iniţiatorul proiectului, anunţase, anterior, că PSD intenţionază să amendeze textul ordonanţei amânării ratelor cu următoarele amendamente:

- Cele nouă luni, cât se suspendă ratele, se adaugă la sfârşitul perioadei de creditare fără dobânzi, taxe sau comisioane în plus;

- Se suspendă orice procedură de executare silită pe perioada îngheţării ratelor;

- Prevederile legii se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice şi companii, afectaţi de criza actuală.

Până la data de 15 iunie, băncile din ţara noastră soluţionaseră 90% din cele 362.000 de cereri de suspendare a ratelor bancare primite de la clienţii persoane fizice şi juridice, după cum a anunţat un comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Acesta arată că instituţiile de credit de la noi au rezolvat 321.000 de cereri, în primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19. Dintre acestea, peste 60% au fost soluţionate în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă 37/2020 şi aproximativ 40% în baza măsurilor de sprijin adoptate de bănci, începând cu luna martie, pentru clienţii afectaţi de efectele pandemiei. Restul solicitărilor se aflau în curs de procesare, la data primirii comunicatului.

OUG 37, aşa cum a fost aprobată de Guvern, îşi produce în continuare efectele.

Opinia Cititorului ( 5 )

 1. Nu Ordonanta este neconstitutionala ci Legea de aprobare a Ordonantei, care este o lege facuta prost.

  Ghiciti de catre cine.

  Ordonanta este in vigoare. 

  1. Bine punctat.

  iar a luat-o in bot "inteleptul" Zamfir...Cand ti se spune de atatea ori ca esti prost, de ce n-o fi stand in banca lui? Perseverenta nu e buna oriunde...

  1. ,,Succesul în viată constă în faptul să mergi din eșec în eșec fără să-ți pierzi entuziasmul".

   Winson Cherchill. 

  Mi-e dor de Nicolicea! Oare ce mai face?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Ziarul BURSA

05 iulie
Conferinţa “Piaţa financiar-bancară, la graniţa dintre pandemie şi război”
Apanova
csalb.ro
BTPay
Electromagnetica

Curs valutar BNR

04 Iul. 2022
Euro (EUR)Euro4.9448
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9342
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7408
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.8111

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro