OPEC: Cererea globală de petrol va continua să crească până în 2050

A.B.
Internaţional / 10 iulie, 20:10

OPEC: Cererea globală de petrol va continua să crească până în 2050

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) estimează că, până în 2050, consumul mondial de petrol va continua să crească, respingând scenariile care prevăd o tranziţie rapidă de la combustibilii fosili, transmite AFP, de la care transmitem cele ce urmează.

În raportul anual privind perspectivele pentru cererea petrolieră mondială, ediţia 2025, OPEC prognozează o creştere de 18,6% a consumului global de petrol între 2024 şi 2050, de la 103,7 milioane de barili pe zi (mbj) la 123 milioane mbj.

„Nu se întrevede un vârf al cererii de petrol la orizont”, a declarat secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, subliniind că, în opinia organizaţiei, cererea nu va începe să scadă în următoarele decenii.

Această proiecţie contrazice estimările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), care anticipează un vârf al cererii de petrol în 2029, la 105,6 milioane de barili pe zi, urmat de o scădere treptată.

OPEC susţine că, în ciuda eforturilor pentru reducerea emisiilor de carbon, consumul global de energie - inclusiv petrol, gaz, cărbune şi lemn - este în creştere. Organizaţia se aşteaptă ca, în 2050, petrolul şi gazele să acopere peste 50% din necesarul energetic mondial, în timp ce doar cererea de cărbune ar urma să scadă, conform sursei citate.

„În ultimii ani, a devenit evident pentru mulţi decidenţi politici că o eliminare rapidă a petrolului şi gazelor este nerealistă. Politicile iniţiale privind neutralitatea emisiilor au mizat pe calendare ambiţioase, fără să ţină cont de securitatea energetică sau de costuri”, a mai spus Al Ghais.

OPEC preconizează că cererea globală de energie va creşte cu 23% până în 2050, pe fondul expansiunii demografice, urbanizării accelerate, creşterii consumului de electricitate al centrelor de date şi a nevoii de a asigura acces la energie pentru populaţiile care în prezent nu dispun de aceasta.

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb