Organizatorii marşului Pride de la Budapesta, ameninţat de o interdicţie după adoptarea unei noi legi ungare, au cerut vineri Uniunii Europene să ia măsuri împotriva guvernului lui Viktor Orban şi iniţiativelor acestuia de restrângere a drepturilor comunităţii LGBT+, relatează AFP, care afirmă cele ce urmează.
Legea în cauză, adoptată în această primăvară, este o 'încălcare scandaloasă a drepturilor fundamentale', a denunţat Viktoria Radvanyi, preşedinta marşului LGBT+ din capitala Ungariei.
Prezentă la Bruxelles alături de alţi activişti LGBT+, ea a cerut executivului european să sancţioneze urgent Ungaria.
'În pofida acestei legi brutale, fără precedent, Comisia Europeană nu a luat, din păcate, nicio măsură în ultimele două luni', a deplâns ea la o conferinţă de presă.
'Ungaria a fost un pionier în ultimii ani în toate aceste atacuri', a subliniat un alt activist LGBT+, Tamas Dombos, solicitând 'măsuri concrete' din partea Bruxellesului.
Adoptată la jumătatea lunii martie, legea este menită să interzică marşurile Pride, cu motivaţia că ele încalcă legea mult criticată a 'protecţiei copilului' din Ungaria.
Ea le permite autorităţilor să amendeze persoanele care organizează sau care participă la eveniment şi să utilizeze software de recunoaştere facială pentru a identifica potenţialii infractori.
Comisarul european pentru egalitate, Hadja Lahbib, a denunţat vineri 'atacurile' împotriva comunităţii LGBT+, care 'fac parte dintr-o ofensivă mai amplă menită să stopeze progresul'.
'Comisia nu va ezita să ia măsuri dacă va fi necesar', i-a asigurat ea pe activişti, fără a oferi alte detalii.
Preşedinta marşului Budapest Pride a promis că va defila pe străzile capitalei Ungariei pe 28 iunie, data planificată a demonstraţiei, 'indiferent ce se va întâmpla'. Mai mulţi europarlamentari plănuiesc să se alăture procesiunii, potrivit sursei citate.
UE a îngheţat mai multe miliarde de euro din fonduri pentru Ungaria în cadrul a diferite proceduri legate de preocupările privind drepturile persoanelor LGBT+, dar şi cele ale solicitanţilor de azil, condiţiile de achiziţii publice şi conflictele de interese.
Opinia Cititorului