Partenerii sociali nu au ajuns la un acord privind salariul minim pentru anul viitor

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 13 decembrie 2023

Partenerii sociali nu au ajuns la un acord privind salariul minim pentru anul viitor

English Version

Negocierile privind majorarea salariului minim între reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor nu s-au concretizat cu un acord, deoarece patronatele susţin că nu pot majora salariul minim la 3700 lei de la 1 iulie 2024, ci de la 1 ianuarie 2025, în timp ce liderii de sindicat au solicitat o creştere a salariului la valoarea de 3800 lei lunar de la 1 martie 2024.

La finalul şedinţei de ieri a Consiliului Naţional Tripartit, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a spus: "Propunerile pe care noi le-am făcut în acord cu patronatele, atât Consiliul Naţional al IMM-urilor, cât şi Concordia, au fost ca această creştere a salariului minim pe economie să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025. Sindicatele au venit cu o propunere de creştere de 3.800 de lei, iar Guvernul a venit cu o propunere de 3.700 de lei, deci de la 3.300 de lei la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Pentru industria agroalimentară să rămână un nivel comun al salariului minim pe economie de 3.700 de lei şi să nu umble la salariul minim pe economie pentru construcţii, pentru că ei au un salariu diferenţiat la 4.500 de lei. Deci, acestea au fost propunerile pe masă. Vom vedea care este decizia Guvernului, decizia este a Guvernului, nu a noastră".

Reprezentantul antreprenorilor mici şi mijlocii a precizat că patronatele au solicitat ca scutirea de impozit aplicată pentru suma de 200 de lei pentru cei cu salariul minim să rămână în vigoare, atât pentru cele şase luni până la următoarea mărire a salariului minim pe economie, cât şi să fie inclusă în următoarea mărire.

Florin Jianu a mai spus: "Ei sunt în analize, am avut această discuţie astăzi pentru că se construieşte bugetul de stat şi atunci trebuie să ia o decizie. O să ia o decizie în zilele următoare. Bugetul, am înţeles că se pune astăzi în transparenţă decizională, noi am cerut câteva lucruri, să fie o alocare consistentă pentru mediul de afaceri, am înţeles că este o creştere de 12% a bugetului, privind IMM-urile. Nu am primit un răspuns foarte clar, dar credem şi sperăm şi o să fim atenţi la construcţia bugetului, că o să existe sume pentru startup-uri, pentru IMM-uri, pentru nivelul de garanţii pentru anul viitor, pentru că dacă vom discuta de taxe şi impozite şi nu discutăm şi de reconstrucţia şi de susţinerea mediului de afaceri nu cred că suntem într-un trend bun".

La rândul său, Marius Sepi, reprezentantul Sindicatului Naţional Forţa Legii, sindicat care face parte din Confederaţia Meridian, a declarat că în plus faţă de propunerea de creştere a salariului minim la 3.800 de lei de la 1 iulie s-a venit şi cu propunerea privind reducerea cu 5% a impozitării pe salarizare.

Marius Sepi a precizat: "Ca reprezentant al Confederaţiei Meridian am cerut ceva în plus, 3.800 de lei luna martie şi reducerea cu 5 procente a impozitării pe tot ce înseamnă salarizare. Asta înseamnă un 300 de lei net, la banii actuali, pentru salariaţii din România care lucrează pe minimul pe economie. Bineînţeles că Guvernul va decide care va fi forma agreată. Noi nu acceptăm oferta celor de la patronate cu 3.500 şi 3.700 de lei, pentru că nivelul de trai, ştiţi cu toţii, a scăzut foarte mult în România".

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical a menţionat: "Această propunere de creştere a salariului minim se adresează, în principal, muncitorilor din mediul economic privat, în zona IMM-urilor, pentru că în sectorul public sunt foarte puţini salariaţi plătiţi pe venitul minim. (...) În momentul de faţă vorbim despre 1,8 milioane de salariaţi pe venitul minim. Nu mai spun că decizia de amânare a creşterii salariului minim de la 1 iulie o văd ca pe o chestiune strict electorală. Cu privire la valoarea propusă, în opinia noastră, ea ar trebui obligatoriu corectată cu nişte modificări de Cod fiscal. Nu e posibil să rămâi în fruntea Europei, din păcate, în ceea ce priveşte taxarea excesivă a salariului minim! După ce că salariul minim este unul dintre cele mai mici din Europa, îl avem şi cel mai taxat!".

El a arătat că este necesar să fie realizat un mecanism care să stabilească baze corecte, principiale privind majorarea salariului minim, venit care să fie crescut pe baza acestui mecanism şi nu prin decizii politice.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Atunci cand Teodorovici a mutat toate contributiile numai pe angajat s a declarat ca e ceva temporar ca sa reechilibreze bugetul de pensii. Deja sunt 16 ani, din acrasta cauza cei pe venit minim raman cu bani insuficienti sa traiasca . Trebuie revenit la sistemul anterior, in toate statele angajatorii contribuie la pensie! Cata subventionare si sprijin pt mediul de afaceri sa faca tara asta, cand e o criza globala uriasa?!

    1. Teodorovici 16 ani temporar? Modificarea este permanentă și are un singur scop, introducerea unor facilități pe baza declarațiilor de venit. Statul n-a pierdut 1 leu.

      Facilități retrase ulterior

      16 ani temporar, retrase ulterior? Sigur cunoști subiectul?

    Ca Romania să devină atractivă pentru milioane de imigranți din lumea a treia,cu care guvernul intenționează să umple Romania venind cu motivul mincinos ca e lipsă de angajați, ceea ce este de a dreptul criminal, sunt disponibile acum maxim o sută de mii de locuri de munca vacante dar începând de la anul guvernul va aduce în România anual 140 de mii de imigranți ieftini în 2025 se vorbește de 200 de mii anual,va dați seamă ca românii vor rămâne șomeri,vor fi înlocuiți de acești imigranți, vor trăi în sărăcie sau vor emigra,va fi un dezastru social pe termen mediu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb