PE cere Rusiei să retragă forţele militare din Ucraina

E.D.
Internaţional / 14 martie 2014

Rusia trebuie să îşi retragă imediat toate forţele militare de pe teritoriul ucrainean, spun deputaţii Parlamentului European într-o rezoluţie adoptată joi.

Ei condamnă "actul de agresiune de invadare a Crimeei", considerându-l o încălcare a dreptului internaţional şi declară planurile Crimeei de a organiza un referendum pentru aderarea sa la Rusia ca fiind ilegale, atenţionând că acţiunile Rusiei reprezintă o ameninţare la securitatea UE.

Rezoluţia condamnă ferm "actul de agresiune de invadare a Crimeei" pe care l-a făcut Rusia şi cere retragerea imediată a tuturor forţelor militare "prezente ilegal pe teritoriul ucrainean". Rusia "a încălcat clar" dreptul internaţional, conform Cartei ONU, OSCE, Memorandumului de la Budapesta din 1994 şi altor convenţii, "ameninţând securitatea UE", se mai arată în text.

Deputaţii denunţă referendumul organizat duminică privind aderarea Crimeei la Rusia şi consideră decizia autorităţilor autoproclamate din Crimeea de a declara independenţa la 11 martie 2014 "ilegitimă şi ilegală". Ei spun că, conform constituţiei Ucrainei, Republica Autonomă a Crimeei poate organiza referendumuri doar pe teme de interes local, nu şi pentru a modifica graniţele recunoscute internaţional.

Textul respinge obiectivul asumat de Rusia de a proteja vorbitorii de rusă din Crimeea, considerându-l "complet nefondat", având în vedere că "nu există nicio discriminare" la adresa respectivului grup. De asemenea, "defăimarea protestatarilor împotriva politicii lui Ianukovici, numiţi fascişti de propaganda rusă" este condamnată ferm.

Deputaţii cer guvernului ucrainean să protejeze drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv pe cele ale ucrainenilor care vorbesc rusă şi cer un nou regim privind limbile, care să ofere sprijin tuturor limbilor minoritare. În acest sens, deputaţii salută decizia Preşedintelui ucrainean interimar de a respinge o lege care ar fi afectat dreptul de a utiliza limbi minoritare în Ucraina.

Deputaţii salută decizia Consiliului UE din 6 martie de a suspenda liberalizarea vizelor şi negocierile de parteneriat cu Rusia şi spun că în cazul în care Rusia va anexa Crimeea, UE va trebui să impună rapid un embargo asupra armelor şi tehnologiei cu dublă utilizare, restricţii privind vizele, îngheţarea bunurilor şi măsuri împotriva companiilor ruseşti, mai ales din sectorul energetic, conform legislaţiei UE.

Deputaţii salută de asemenea decizia UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 11 miliarde de euro şi de a semna capitolele politice ale acordului de asociere, implementând imediat unele reduceri ale tarifelor vamale pentru importurile UE de bunuri din Ucraina şi cer accelerarea liberalizării vizelor cu Ucraina, precum şi introducerea "unor proceduri temporare, foarte simple şi ieftine de obţinere a vizelor la nivelul UE şi al statelor membre" pentru cetăţenii ucraineni.

Deputaţii conchid că orice cooperare parlamentară între Parlamentul European şi Duma de stat rusă şi Consiliul Federal "nu mai pot fi conduse în parametrii obişnuiţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Noi. 2022
Euro (EUR)Euro4.9184
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7383
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9890
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6933
Gram de aur (XAU)Gram de aur267.3958

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro