Volumul total al tranzacţiilor imobiliare comerciale înregistrat în România în prima jumătate a anului 2025 a fost de 386 milioane euro, marcând o scădere de 7,4% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Sectorul de birouri a atras cele mai multe investiţii în S1, cu un volum de aproximativ 169 milioane euro, reprezentând 44% din total. La o distanţă foarte mică s-a situat retail-ul, cu 163 milioane euro (42%). Restul tranzacţiilor au vizat spaţii industriale şi unităţi hoteliere. Este pentru prima dată când lichiditatea revine în mod real în segmentul de birouri după doi ani în care acesta a dispărut aproape complet de pe radarul investitorilor. Evoluţia reflectă atât o apropiere între aşteptările vânzătorilor şi ale cumpărătorilor în ceea ce priveşte preţul, cât şi creşterea încrederii investitorilor în perspectivele pieţei de birouri.
Aproximativ două treimi din volumul total al investiţiilor - 253 milioane euro - au fost realizate de investitori străini, în timp ce investitorii locali au acoperit restul de 133 milioane euro. Dintre investitorii locali, se remarcă în mod special activitatea Alfa Group şi Pavăl Holding, care au achiziţionat o parte din platforma Iride, respectiv clădirea Ethos House. Cu toate acestea, proporţia capitalului autohton rămâne mult sub nivelul pieţelor din regiune, iar România continuă să depindă în mare măsură de interesul investitorilor internaţionali. Cu excepţia notabilă a M Core, majoritatea investitorilor activi în România în această perioadă sunt din regiune (Europa centrala si de Est) sau din Orientul Mijlociu.
„Într-o piaţă dominată de jucători regionali, avantajul unei platforme concentrate pe CEE, precum iO Partners, devine un diferenţiator real. În prima jumătate a anului, am oferit consultanţă în patru dintre cele şase tranzacţii de peste 25 de milioane de euro şi am facilitat intrarea pe piaţa locală a celor doi noi investitori - Granit Asset Management şi Solida Capital. Luând în considerare proiectele pe care le avem în derulare estimăm că vom avea cel puţin încă două noi intrări până la finalul anului.”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets CEE în cadrul iO Partners.
Cele mai mari două tranzacţii din prima jumătate a anului au vizat active din segmentele office şi retail. Skanska a vândut clădirea de birouri Equilibrium 1 din Bucureşti, cu o suprafaţă închiriabilă de 20 700 m², către Granit Asset Management - la prima achiziţie pe piaţa din România. În paralel, MAS REI a vândut către M Core un portofoliu format din 7 parcuri de retail, amplasate în tot atâtea oraşe din ţară, cu o suprafaţă totală de peste 32 000 m². iO Partners a reprezentat cumpărătorii în ambele tranzacţii.
Randamentele pentru centrele comerciale prime au înregistrat o uşoară scădere în al doilea trimestru, de la 8% la 7,75%. Randamentele pentru clădirile de birouri s-au menţinut stabile la 7,75%, iar cele pentru spaţiile industriale au rămas la 8%.