Sesiunea plenară din iulie a Comitetului Economic şi Social European (CESE) a găzduit o dezbatere privind priorităţile politice ale actualei Preşedinţii a Consiliului Uniunii Europene, dedicată următoarelor obiective principale: asumarea responsabilităţii UE pentru propria sa securitate şi consolidarea competitivităţii, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Securitatea şi competitivitatea vor fi cele două priorităţi principale ale Preşedinţiei daneze a Consiliului Uniunii Europene, care a început la 1 iulie şi se va încheia la 31 decembrie 2025.
În prezent, Europa trece prin schimbări semnificative, marcate de incertitudine, concurenţă globală şi conflicte din ce mai mari în diferite domenii. „Avem nevoie de o Europă puternică, competitivă şi ecologică, o Europă capabilă să-şi asume responsabilitatea pentru propria securitate, să inoveze şi să concureze la nivel mondial .
La rândul său, preşedintele CESE, Oliver Röpke , a subliniat că „Danemarca preia Preşedinţia într- un moment definit pentru Europa. Priorităţi de vânzare în materie de securitate, competitivitate şi tranziţie verde se aliniază strâns preocupările principale ale CESE. conectată cu cetăţenii săi.”
Dl Röpkea declarat că, la solicitarea Preşedinţiei Consiliului, Comitetul pregăteşte în prezent 11 avize exploratorii, inclusiv unul privind competenţele ecologice şi instituţiile de formare profesională. Dna Bjerre ia mulţumit Comitetului pentru sprijinul său şi a adăugat că obiectivul Preşedinţiei daneze a Consiliului este de a conduce cu responsabilitate, de a acţiona în unitate de a obţine rezultate tangibile pentru Uniune.
Ordinea de zi a Preşedinţiei daneze a Consiliului
Sub deviza „O Europă puternică într-o lume în schimbare”, Preşedinţia daneză a Consiliului va acţiona pentru o UE sigură, competitivă şi verde:
1) Siguranţa UE
Uniunea Europeană trebuie să-şi asume într-o mai mare măsură de răspundere pentru propria securitate şi pentru securitatea euro-atlantică, colaborând îndeaproape cu NATO şi cu aliaţii săi. Prin urmare, UE trebuie să dezvolte capacitatea de a se apăra până cel târziu în 2030 şi de a-şi consolida industria şi producţia de apărare.
În ceea ce priveşte războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul continuu pentru Ucraina rămâne o prioritate absolută. În acelaşi timp, extinderea UE bazată pe merite este o necesitate geopolitică, iar - pentru Ucraina - perspectiva aderării la UE este o castă existenţială. Extinderea se referă, de asemenea, la susţinerea şi apărarea valorilor democratice europene comune, cum ar fi statul de drept, care se confruntă cu presiunea tot mai mare la nivel mondial, pe măsură ce forţele autoritare câştigă teren.
2) O UE competitivă şi ecologică
A doua prioritate va fi o Europă competitivă şi ecologică. Într-o lume care stă sub semnul unor rivalităţi globale din ce în ce mai accentuate, este important să se stimuleze competitivitatea UE prin acţiuni colective, iar acest lucru merge mână în mână cu tranziţia verde.
Raportul lui Mario Draghi privind competitivitatea UE a identificat o serie de deficienţe care presupun acţiuni imediate şi urgente, cum ar fi simplificarea normelor şi reducerea semnificativă a sarcinilor pentru întreprinderi, cetăţeni şi autorităţi publice.
Pentru a asigura competitivitatea pe termen lung a UE, tranziţia verde trebuie să urmărească în continuarea obiectivelor ambiţioase. În acest sens, UE trebuie să continue să joace un rol de prim plan în domeniul mediului şi al climei, inclusiv prin intermediul unui obiectiv ambiţios pentru 2040 stabilitatea înainte de COP30.
Uniunea trebuie, de asemenea, să devină independentă de energie rusă, iar infrastructura energetică trebuie extinsă, astfel că energia verde ieftină să poată circula peste graniţe. În cele din urmă, în ceea ce priveşte controlul bugetului, Preşedinţia Consiliului intenţionează să stabilească un parcurs ambiţios şi din punct de vedere fiscal pentru negocieri privind cadrul financiar multianual al UE.
Poziţia societăţii civile organizate din UE
În cursul dezbaterii, în numele Grupului „Angajatori” al CESE, Sandra Parthie , preşedinta Secţiunii pentru piaţa unică, producţie şi consum (INT) a CESE, a declara: „Astăzi, Europa nu are nevoie de o altă agendă. Este nevoie de acţiune. condiţie care să le permită să concureze Danemarca poate contribui la progres legat de trei elemente esenţiale: 1. trecerea de a simplifica la o cultură a unei mai bune. legiferări; 2. oprirea „exodului” inovării; 3. ecologia trebuie să devină un argument comercial.”
Referindu-se la situaţia lucrătorilor şi a condiţiilor muncii, Dorthe Andersen , vicepreşedintă a Grupului „Lucrători” al CESE, a declaraţiei că „trebuie să creăm condiţii de concurenţă loială, condiţii bune de muncă şi să asigurăm egalitatea de tratament a lucrătorilor migranţi. relansarea dialogului social european.”
Seamus Boland, preşedintele Grupului „Organizaţii ale societăţii civile” al CESE, a considerat că Preşedinţia daneză a Consiliului a reacţionat cuprinzător la preocupările şi aspiraţiile societăţilor civile organizate: „Aţi elaborat un program care recunoaşte complexitatea provocărilor cu care se confruntă Europa şi să deschidă acest lucru într-un dialog foarte mult, într-un spirit de multă valoare. asemenea, recunoaşterea de către dumneavoastră a rolului vital pe care îl joacă cetăţenii şi a civilităţii în viitorul Europei nostru de a colabora cu dumneavoastră pentru o Europă mai durabilă, mai justă şi mai apropiată de cetăţenii săi.”
Opinia Cititorului