Prima ediţie a proiectului AIEE "Dispecer pentru o zi" a fost un succes. Angajament pentru dezvoltarea viitoarei generaţii de dispeceri

Comunicate de presă / 12 mai

Prima ediţie a proiectului AIEE "Dispecer pentru o zi" a fost un succes. Angajament pentru dezvoltarea viitoarei generaţii de dispeceri

Asociaţia Inginerilor Energeticieni şi Electricieni - AIEE anunţă încheierea cu succes a primei ediţii a proiectului "Dispecer pentru o zi", un program de formare profesională adresat tinerilor energeticieni, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Timp de două luni, în perioada 10 martie - 10 mai 2025, şase tineri ingineri au beneficiat de o experienţă practică unică în dispeceratele unor companii de referinţă din sectorul energetic: PPC Renewables, Reţele Electrice şi Transelectrica. Participanţii au avut oportunitatea să interacţioneze direct cu procesele operaţionale şi să-şi aprofundeze cunoştinţele tehnice în gestionarea infrastructurii energetice.

Evenimentul de închidere a proiectului a fost găzduit de Transelectrica, în data de 9 mai 2025. "Este mare nevoie de profesionişti, de oameni dedicaţi, în sectorul energetic. Parcurgem o perioadă cu provocări complexe, iar activitatea noastră este pe cât de interesantă, pe atât de solicitantă, o activitate complexă, ce implică o uriaşă răspundere.

Trebuie să ştiţi faptul că odată îmbrăţişată această carieră, ea ne impactează, atât profesional, cât şi uman. Mi-aş dori ca tinerii să vină şi să preia activitatea celor care sunt la final de carieră. < Dispecer pentru o zi > este un proiect pilot de succes, vor urma cu siguranţă multe alte ediţii", a afirmat Virgiliu Ivan, directorul Dispecerului Energetic Naţional, considerând iniţiativa AIEE de a colabora direct cu tinerii şi de a-i implica activ în această profesie ca fiind utilă şi foarte importantă.

"Acest proiect ar trebui să continue şi în alte regiuni din ţară, nu doar în Bucureşti. Mai sunt şi alte activităţi care ar putea urma acelaşi curs. Mă gândesc la activităţi pe zona de piaţă, pe zona de tranzacţionare de energie sau de operare coordonată", este recomandarea directorului DEN.

Mihai Scarlat, Manager Dispecerat PPC Renewables, a precizat: "Jobul de dispecer este unul nişat. Sperăm că, prin acest proiect, i-am inspirat pe tineri şi le-am acordat oportunitatea de a învăţa şi a înţelege ce înseamnă să fii dispecer."

Gabriel Galaczi, Şeful Operaţiunilor Centrului de Comandă Reţele Electrice, a spus: "Mă bucur că tinerii îşi doresc să vadă cum funcţionează Sistemul Energetic Naţional. Să fii dispecer este o meserie cu un grad de tehnicitate ridicat, trebuie să ştii multe domenii conexe ale ingineriei energetice".

Mircea Biţoiu, preşedintele AIEE: "Prin acest proiect, punem bazele unui angajament comun pentru dezvoltarea viitoarei generaţii de dispeceri. Fiecare dintre noi are rolul de a responsabiliza şi de a contribui la dezvoltarea oamenilor din industria energetică.

Proiectul a luat naştere din întâlnirea a două perspective complementare: pe de o parte, nevoia companiilor partenere de a identifica şi forma, încă din fază incipientă, specialişti capabili să răspundă provocărilor operării SEN, iar pe de altă parte, dorinţa tinerilor de a explora concret procesele prin care se menţine echilibrul şi siguranţa sistemelor energetice. "Dispecer pentru o zi" s-a construit astfel ca o veritabilă punte între aspiraţiile noii generaţii şi cerinţele reale ale industriei, între educaţia teoretică şi practica operaţională."

Cei şase participanţi au fost felicitaţi, la evenimentul de încheiere a primei ediţii a proiectului, pentru seriozitatea şi entuziasmul cu care au parcurs toate etapele programului.

Tinerii ingineri, impresii despre proiect:

"A fost un timp investit în mine, ca viitor inginer energetician. Am apreciat foarte mult pregătirea şi deschiderea specialiştilor, că nu a existat barieră între "om pregătit" şi "om nepregătit" şi faptul că informaţia a fost transmisă astfel încât să fie înţeleasă de noi" - Andreea Alistar

"Pentru mine, proiectul ăsta a venit într-un moment în care nu prea ştiam încotro s-o apuc, întrucât energetica de astăzi oferă multe opţiuni. Această experienţă îmi prinde foarte bine pentru dezvoltarea personală şi profesională" - Ionuţ Moiseanu

"Când am auzit de această iniţiativă, m-am bucurat că există dorinţă din partea companiilor să realizeze o legătură cu studenţii, să ne aducă pe partea de dispecerat, să vedem cum este. Fiind la început de drum, este greu să îţi dai seama unde te regăseşti cel mai mult, iar astfel de proiecte chiar ajută şi ne oferă oportunităţi de dezvoltare" - Anna Leaua

"Acest curs a fost o experienţă care mi-a permis să înţeleg responsabilităţile fiecărui dispecerat, precum şi corelarea dintre cele 3 nivele de dispecerat care populează Sistemul Energetic Naţional, respectiv: Dispeceratul local de centrală, Dispeceratul de distribuţie şi Dispeceratul Energetic Naţional (DEN). Energia electrică a devenit o necesitate pentru noi toţi şi disponibilitatea ei în mod continuu şi în parametrii optimi de funcţionare este garantată de munca DISPECERILOR. A fi dispecer înseamnă să fii dedicat, serios, rezilient, atent şi foarte bine pregătit. Ţin să le mulţumesc organizatorilor pentru această oportunitate unică şi pentru disponibilitatea lor de a transmite informaţiile tinerelor generaţii" - Cătălin Voinea

A fost o oportunitate extraordinară de care am profitat şi mă bucur, vă mulţumesc pentru asta. Mi-am dat seama de faptul că oamenii care stau în faţa unui ecran şi vizualizează nişte cifre, nu fac doar asta. Ei au în mâna lor siguranţa unei ţări, au în mână întreg sectorul energetic" - Oana-Elena Aramă

"A fost o dorinţa pe care o aveam de foarte mult timp. A fost mai mult decât îmi puteam imagina. Când s-a deschis uşa dispeceratului, a fost ceva cu adevărat special pentru mine. Sunt absolut încântată şi recunoscătoare pentru această oportunitate" - Diana Iacob

AIEE adresează mulţumiri companiilor partenere care au fost alături în această primă ediţie şi care au susţinut proiectul: PPC Romania, Reţele Electrice România, Transelectrica.

Prima ediţie a proiectului s-a realizat cu implicarea colegilor din Comisia Tehnică AIEE - Conducerea Operativă a Sistemelor Electroenergetice, a echipei AIEE şi a reprezentanţilor din companiile partenere, a precizat Mircea Biţoiu.

Ediţia a II-a a proiectului "Dispecer pentru o zi" se va desfăşura în toamna acestui an, în format extins, în două centre simultan.

Proiectul urmăreşte familiarizarea tinerilor cu activitatea din dispecerate, dezvoltarea competenţelor în monitorizarea, planificarea operaţională şi intervenţia în timp real asupra fluxurilor de energie electrică, precum şi facilitarea interacţiunii cu companiile partenere în vederea identificării potenţialilor viitori angajaţi.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0993
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4309
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0501
Gram de aur (XAU)Gram de aur474.8048

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb