RAPORT ANUAL MOODY'S:Potenţialul de creştere economică - principalul sprijin al ratingului de credit al României

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări /

Potenţialul de creştere economică - principalul sprijin al ratingului de credit al României

Ţara noastră are unul dintre cele mai importante potenţialuri de creştere economică din regiunea Europei Centrale şi de Est, conform Moody's Investors Service  

Agenţia de evaluare financiară previzionează o creştere a economiei româneşti de 3,3% în 2019 şi de 3,5% în 2020

Principalele dificultăţi la adresa ratingului de credit al României includ politica fiscală expansionistă şi deteriorarea deficitului de cont curent, arată raportul anual al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investors Service, care previzionează o creştere a economiei româneşti de 3,3% în 2019 şi de 3,5% în 2020, susţinută de o cerere internă solidă.

Profilul de creditare al României ("Baa3", perspectivă stabilă) echilibrează perspectivele favorabile de creştere pe termen mediu ale ţării în raport cu sporirea vulnerabilităţilor fis-cale şi externe, mai indică raportul.

Principalul sprijin al ratingului de credit al României îl reprezintă potenţialul său de creştere economică de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrală şi de Est), relatează Agerpres.

Potrivit Moody's, cererea internă rezilientă va sprijini o creştere a PIB-ului de 3,3% în 2019 şi de 3,5% în 2020.

Olivier Chemla, vicepreşedinte Moody's şi coautor al raportului, a apreciat: "Economia României beneficiază de pe urma polurilor de excelenţă în industriile strategice şi diversificarea sectorială. Calitatea ridicată a capitalului uman atrage companiile străine care şi-au exprimat angajamentul pe termen lung faţă de ţară".

Conform Moody's, principalele dificultăţi la adresa ratingului de credit al ţării noastre includ politica fis-cală expansionistă, care a erodat câştigurile obţinute din consolidare de la criza financiară globală din 2008-2009. Absorbţia relativ scăzută a fondurilor europene şi sporirea volatilităţii interne asociată cu extinderea vulnerabilităţii externe afectea-ză de asemenea profilul de creditare al ţării.

O îmbunătăţire susţinută a indicatorilor fiscali ai României şi ai indicatorilor externi, însoţită de o predictibilitate mai mare a politicilor, de credibilitate şi de eficienţă instituţională, ar reprezenta o evoluţie pozitivă pentru ratingul de credit al României, apreciază Moody's.

Presiunile negative se vor dezvolta probabil dacă tendinţele negative ins-tituţionale şi fiscale persistă şi susceptibilitatea României la nivelul de risc continuă să crească. De asemenea, o evoluţie negativă pentru ratingul de credit al României îl reprezintă în cazul sporirii dezechilibrelor macroeconomice sau a unei deteriorări suplimentare a balanţei de plăţi a ţării şi a poziţiei investiţionale internaţionale, avertizează Moody's.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Gala BURSA 2019

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS