Raport Copernicus: Oceanele se încălzesc în ritm accelerat

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 octombrie

"Încălzirea oceanelor poate fi privită ca o santinelă a încălzirii globale.Aceasta a crescut constant începând din anii 1960, iar din 2005 rata deîncălzire s-a dublat", a declarat oceanograful Karina Von Schuckmann,în cadrul unei videoconferinţe pentru prezentarea raportului Copernicus.

"Încălzirea oceanelor poate fi privită ca o santinelă a încălzirii globale.Aceasta a crescut constant începând din anii 1960, iar din 2005 rata deîncălzire s-a dublat", a declarat oceanograful Karina Von Schuckmann,în cadrul unei videoconferinţe pentru prezentarea raportului Copernicus.

English Version

Încălzirea oceanelor, considerată un indicator crucial al schimbărilor climatice, a înregistrat o accelerare semnificativă începând din 2005, arată un nou raport al observatorului european Copernicus. Mai mult de o cincime din suprafaţa oceanelor lumii a fost afectată de valuri de căldură extremă în 2023, un fenomen care are consecinţe devastatoare asupra ecosistemelor marine şi a pescuitului global, relatează AFP. "Încălzirea oceanelor poate fi privită ca o santinelă a încălzirii globale. Aceasta a crescut constant începând din anii 1960, iar din 2005, rata de încălzire s-a dublat", a declarat oceanograful Karina Von Schuckmann, în cadrul unei videoconferinţe pentru prezentarea raportului Copernicus.

Valuri de căldură marine şi impactul lor asupra ecosistemelor

Această încălzire a oceanelor este însoţită de o creştere a frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură marine, care afectează 22% din oceanele lumii. Valurile de căldură au devenit mai lungi, durata medie anuală crescând de la 20 la 40 de zile din 2008. În anumite regiuni, precum nord-estul Mării Barents, temperaturile ridicate au devenit o constantă, creând o stare de "caniculă marină permanentă". Temperaturile record măsurate în apele de coastă, cum ar fi cele din Insulele Baleare în august 2022, unde s-au înregistrat 29,2°C, ilustrează impactul global al încălzirii oceanelor. Valurile de căldură marine afectează negativ ecosistemele, provocând migrarea şi moartea în masă a unor specii şi diminuând capacitatea straturilor oceanice de a se amesteca, ceea ce afectează distribuţia nutrienţilor esenţiali.

Aciditatea oceanelor şi pescuitul

În plus, aciditatea oceanelor a crescut cu 30% din 1985, datorită absorbţiei de CO2 din activităţile umane. Această aciditate afectează coralii, moluştele şi alte specii marine care depind de un pH stabil pentru supravieţuire. Peste un anumit prag, apa de mare devine corozivă, punând în pericol viaţa marină şi afectând industria pescuitului, avertizează raportul. În concluzie, raportul Copernicus subliniază că această accelerare a încălzirii oceanelor are efecte complexe şi profunde asupra mediului şi economiei globale, solicitând acţiuni urgente pentru combaterea schimbărilor climatice şi protejarea ecosistemelor marine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb