Premierul spaniol Pedro Sanchez a încercat sâmbătă să revigoreze Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) printr-o remaniere menită să înlăture suspiciunile de corupţie, însă demersul său a fost umbrit de demisia unuia dintre oficialii abia promovaţi, acuzat de hărţuire sexuală, relatează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Francisco Salazar, numit recent adjunct în cadrul secretariatului general al partidului, şi-a anunţat retragerea şi a solicitat declanşarea unei anchete, a precizat PSOE într-un comunicat. Deşi până în acel moment nu fuseseră depuse plângeri oficiale, partidul a anunţat că va demara imediat o investigaţie.
Potrivit site-ului elDiario.es, o angajată a partidului l-a acuzat pe Salazar că i-a făcut remarci obscene legate de îmbrăcămintea şi corpul ei, a invitat-o să cineze singură cu el şi i-a propus să înnopteze la locuinţa sa, în perioada în care ea lucra sub coordonarea acestuia la Palatul Moncloa, sediul guvernului.
Scandalul a izbucnit cu puţin timp înainte ca Sanchez să susţină un discurs la sediul PSOE din Madrid, unde urma să prezinte măsuri pentru recâştigarea încrederii în partid. Deşi nu a menţionat numele lui Salazar, premierul a transmis un mesaj ferm: „Dacă suntem convinşi că trupul unei femei nu este de vânzare, atunci nu putem tolera comportamente care contrazic acest principiu”. El a încurajat victimele hărţuirii să folosească mecanismele interne de raportare ale partidului.
În aceeaşi zi, Sanchez a anunţat şi înlocuirea fostului secretar de organizaţie Santos Cerdan, arestat preventiv sub acuzaţia că ar fi acordat contracte publice în schimbul unor comisioane. Cerdan neagă acuzaţiile. În locul său a fost numită Rebeca Torro, iar Salazar fusese desemnat să fie unul dintre adjuncţii acesteia.
Premierul a anunţat totodată măsuri împotriva corupţiei, precum reformarea structurii interne a partidului pentru a preveni concentrarea excesivă a puterii şi introducerea unor mecanisme de protejare a avertizorilor de integritate, conform sursei citate.
„Căpitanul nu părăseşte corabia în mijlocul furtunii, ci rămâne să o conducă mai departe”, a spus Pedro Sanchez, reafirmându-şi angajamentul de a continua să guverneze.
La sediul partidului, mai mulţi lideri socialişti au fost întâmpinaţi cu huiduieli de protestatari care cereau demisii. În timp ce unii lideri locali şi-au exprimat sprijinul pentru reforme, alţii s-au arătat sceptici. Emiliano Garcia-Page, guvernatorul regiunii Castilia-La Mancha, a declarat că actuala criză este una dintre cele mai grave de la revenirea democraţiei în Spania: „Dacă actuala conducere nu oferă soluţii, devine parte a problemei.”
Opinia Cititorului