Directorul general al LVMH (LVMH.PA), Bernard Arnault, intenţionează să deschidă o a doua fabrică în Texas, a declarat acesta joi, în timp ce grupul de lux anticipează un rezultat favorabil în curând din negocierile comerciale dintre SUA şi Europa, potrivit Reuters, de la care transmitem următoarele.
Compania a raportat vânzări trimestriale sub aşteptări, divizia principală de modă şi articole din piele pierzând teren în continuare, pe fondul dificultăţii grupului de a depăşi oboseala consumatorilor.
Arnault a făcut presiuni intense asupra liderilor UE pentru a reduce tensiunile cu administraţia Trump.
„Fac tot ce pot pentru a ajunge la un acord cu americanii”, a declarat Arnault într-un interviu acordat Wall Street Journal, publicat joi, în care a anunţat planurile pentru o nouă fabrică în Texas până în 2027.
Arnault a deschis o fabrică Louis Vuitton în Texas în 2019, în timpul primului mandat al lui Trump, lucru care a fost considerat un factor care a ajutat grupul să evite tarifele pentru bunurile de lux. Reuters a raportat în aprilie că fabrica s-a confruntat cu numeroase probleme operaţionale.
Directorul financiar Cecile Cabanis a declarat că este încrezătoare că negocierile comerciale dintre UE şi administraţia Trump vor aduce în curând „veşti bune”.
Întrebată cum ar privi LVMH un tarif potenţial de 15% pentru exporturile către Statele Unite, Cabanis a spus că acesta ar fi „un rezultat global bun pentru starea de spirit a clienţilor noştri”.
Cu excepţia segmentului de vinuri şi băuturi spirtoase, compania mai are încă spaţiu de manevră pentru a profita de puterea de stabilire a preţurilor a brandurilor sale - precum bijuteriile Bulgari şi casele de modă Dior şi Celine.
Vânzările LVMH pentru al doilea trimestru, încheiat la sfârşitul lunii iunie, au scăzut cu 4%, la 19,5 miliarde de euro (22,95 miliarde de dolari), sub prognoza consensuală care indica o scădere de 3%.
Vânzările diviziei de modă şi articole din piele, care generează cea mai mare parte a profiturilor, au scăzut cu 9%, peste aşteptările pentru un declin de 6%.
În China, unde o criză imobiliară a redus apetitul pentru bunurile de lux, s-a înregistrat o „îmbunătăţire vizibilă”, a spus Cabanis.
Succesul noului magazin Louis Vuitton din Shanghai - construit sub forma unei nave uriaşe - demonstrează că brandul are încă puterea de a atrage atenţia globală, a adăugat aceasta.
Cei mai mulţi analişti consideră în continuare că recesiunea prelungită din industrie este una ciclică, cauzată parţial de încetinirea Chinei, episoadele de inflaţie şi tensiunile comerciale încă nerezolvate.
După ani de creşteri agresive de preţuri, brandurile legendare ale LVMH, evaluate la miliarde de dolari, se confruntă cu o concurenţă din ce în ce mai dură din partea mărcilor de masă mai accesibile, precum Coach şi Ralph Lauren (RL.N), precum şi din partea etichetelor mai mici şi inovatoare, cum ar fi Miu Miu de la Prada (1913.F).
Supravegherea acuzelor de abuz asupra muncitorilor din lanţurile de aprovizionare ale brandului de caşmir Loro Piana nu a ajutat situaţia.
După ce a fost depăşită ca cea mai valoroasă companie listată din Franţa de rivalul Hermès la începutul acestui an, Arnault mizează pe stabilitate, păstrând în mare parte managerii de lungă durată pentru a naviga perioada dificilă.
El l-a mutat pe Jean-Jacques Guiony, directorul financiar de mult timp, la conducerea diviziei de vinuri şi băuturi spirtoase şi, în primăvară, a adoptat o moţiune care îi permite să rămână la conducerea grupului încă zece ani.
Arnault, care la începutul carierei a lucrat ca dezvoltator imobiliar în Statele Unite, îl cunoaşte pe Trump de decenii şi a sugerat în mod repetat extinderea prezenţei grupului în SUA după realegerea acestuia.
„Poate aţi observat... recent a devenit diplomat”, a glumit fiul său Antoine Arnault, de asemenea director executiv la LVMH, la târgul Viva Tech din Paris luna trecută, cerând scuze pentru absenţa tatălui său la un eveniment pe care nu îl ratase de ani buni.
Opinia Cititorului