Reuters: China propune crearea unei noi organizaţii globale pentru cooperare în domeniul inteligenţei artificiale

M.P.
Internaţional / 28 iulie, 08:27

Reuters: China propune crearea unei noi organizaţii globale pentru cooperare în domeniul inteligenţei artificiale

China a anunţat sâmbătă că doreşte să creeze o organizaţie care să sprijine cooperarea globală în domeniul inteligenţei artificiale, poziţionându-se ca o alternativă la SUA, pe măsură ce cele două ţări concurează pentru influenţă asupra acestei tehnologii transformatoare, relatează Reuters, de la care precizăm următoarele.

China doreşte să contribuie la coordonarea eforturilor globale de reglementare a unei tehnologii AI în continuă evoluţie şi să împărtăşească progresele ţării, a declarat premierul Li Qiang la Conferinţa Mondială pentru Inteligenţă Artificială, desfăşurată anual la Shanghai.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a publicat miercuri o strategie pentru AI, vizând o extindere masivă a exporturilor de AI către aliaţi, în încercarea de a menţine avansul SUA faţă de China în această tehnologie critică.

Li nu a nominalizat direct Statele Unite, dar a părut să facă aluzie la eforturile Washingtonului de a bloca progresul Chinei în AI, avertizând că tehnologia riscă să devină „jocul exclusiv” al câtorva ţări şi companii.

China doreşte ca AI să fie partajată deschis şi ca toate ţările şi companiile să aibă drepturi egale de utilizare, a spus Li, adăugând că Beijingul este dispus să împărtăşească experienţa sa de dezvoltare şi produsele sale cu alte ţări, în special cu „Sudul Global”. Termenul „Sud Global” se referă la ţări în curs de dezvoltare sau cu venituri reduse, în mare parte din emisfera sudică.

Un alt punct de îngrijorare este modul de reglementare a riscurilor tot mai mari ale AI, a spus Li, menţionând că printre blocajele actuale se numără lipsa cipurilor AI şi restricţiile privind schimbul de talente.

„Guvernanţa globală a AI este încă fragmentată. Ţările au diferenţe majore, mai ales în privinţa conceptelor de reglementare şi a regulilor instituţionale,” a declarat Li. „Trebuie să consolidăm coordonarea pentru a forma cât mai curând posibil un cadru global de guvernanţă AI, bazat pe un consens larg.”

Conferinţa de trei zile de la Shanghai reuneşte lideri din industrie şi factori de decizie, într-un moment de competiţie tehnologică tot mai acută între China şi Statele Unite - cele mai mari două economii ale lumii - unde AI a devenit un câmp de luptă esenţial.

Washingtonul a impus restricţii la exportul de tehnologie avansată către China, inclusiv asupra celor mai performante cipuri AI produse de companii precum Nvidia, precum şi asupra echipamentelor de fabricare a semiconductorilor, invocând temeri că tehnologia ar putea întări capacităţile militare ale Chinei.

În ciuda acestor restricţii, China a continuat să înregistreze progrese în AI, atrăgând o atenţie sporită din partea oficialilor americani.

Vice-ministrul chinez de externe, Ma Zhaoxu, a declarat la o masă rotundă cu reprezentanţi din peste 30 de ţări - inclusiv Rusia, Africa de Sud, Qatar, Coreea de Sud şi Germania - că Beijingul doreşte ca noua organizaţie să promoveze o cooperare pragmatică în domeniul AI şi ia în considerare stabilirea sediului central al acesteia la Shanghai.

Ministerul de Externe a publicat online un plan de acţiune pentru guvernanţa globală a AI, invitând guverne, organizaţii internaţionale, companii şi centre de cercetare să colaboreze şi să promoveze schimburile internaţionale, inclusiv printr-o comunitate open-source transfrontalieră.

Conferinţa AI, sponsorizată de guvern, atrage de obicei jucători importanţi din industrie, oficiali guvernamentali, cercetători şi investitori.

Printre vorbitorii de sâmbătă s-au numărat Anne Bouverot, trimisul special al preşedintelui Franţei pentru AI, informaticianul Geoffrey Hinton, supranumit „părintele inteligenţei artificiale”, şi fostul CEO al Google, Eric Schmidt.

Elon Musk, CEO Tesla, care în anii anteriori a participat frecvent la ceremonia de deschidere, în persoană sau prin videoconferinţă, nu a luat cuvântul anul acesta.

Pe lângă forumuri, conferinţa include expoziţii unde companiile îşi prezintă cele mai noi inovaţii.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0704
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3443
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4328
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8297
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3382

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb