Grupul italian Enel, cea mai mare companie europeană de utilităţi, a demarat procesul de vânzare a operaţiunilor din România şi se aşteaptă ca activele să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro, au declarat, pentru Reuters, surse din apropierea acestui dosar.
Procesul este condus de banca franceză BNP Paribas.
Enel este cel mai mare investitor privat în sectorul energetic din România, unde grupul italian este prezent din 2005 cu operaţiuni în domeniul distribuţiei de electricitate şi în cel al producţiei de energie regenerabilă. Enel deserveşte peste trei milioane de clienţi în România şi vrea să relanseze eforturile destinate vânzării participaţiilor sale după ce precedentul plan de a ieşi de pe piaţa românească a fost abandonat în 2015.
Procesul de vânzare a activelor Enel, aflat deocamdată în primele faze, vine într-un context în care alte companii internaţionale de utilităţi, precum CEZ, E.ON şi Engie, îşi revizuiesc opţiunile cu privire la prezenţa pe această piaţă, deoarece se chinuie să concureze cu firma de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din România, a declarat una din surse.
"BNP încearcă acum să sondeze terenul să vadă dacă există apetit şi dacă Enel îşi va vinde toate sau doar o parte din afaceri. Depinde de cumpărători", a spus o altă sursă.
Enel îşi revizuieşte în fiecare an operaţiunile globale în cadrul unui program destinat vânzării unor active şi cumpărării altora care oferă randamente mai mari. În ultimii ani, grupul italian a făcut investiţii mari în reţelele pe piaţa sa cheie din America Latină şi în prezent analizează preluarea activelor companiei Sempra Energy din Peru şi Chile. Sursele susţin că aceste active sunt evaluate la aproximativ trei miliarde dolari, iar Enel a ajuns în faza finală a procesului de vânzare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2019, 18:17)
Ca sa ne intelegem. Noi le-am vandut afacerea pe un sfert deiliard. Ei trebuiau sa faca multe investitii. dar nu au facut mai nimic. Si acum vand cu de 3-4 mai scump! Sper ca șmecherii din guvern sa nu bage cativa banuti in buzunare ca sa inchida iar ochii si sa retina sumele pe care Enel trebuia sa le investesca in retehnologizare si imbunatatirea capacitatilo achizitionate si de pe urma carora si-au burdusit conturile...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.09.2019, 21:16)
Mai rau, unele active care trebuiau inlocuite de mult, pun in pericol sistemul energetic si italienii nu isi asuma nimic, vor sa ia banii si sa fuga.
2. Intuneric
(mesaj trimis de Marian în data de 07.09.2019, 09:56)
Astea sunt privatizarile strategice facute inainte de intrarea in UE.Se pare ca cei care au aprobat aceste contracte sunt de mult cu afacerile inafara tarii.Poate ,,specialistii,, numiti cu mii de euro din partea Romaniei in conducerile acestor societati ,vor fi intrebati daca si-au indeplinit obligatiile legale pentru care au fost numiti.Poate aflam si noi oamenii de rand, care ar putea fi motivele pentru care aceste societati vor sa vanda afacerile din Romania.
3. afara cu neamurile proaste
(mesaj trimis de Vali în data de 08.09.2019, 17:27)
... vai saraca Romanie ... :) oare cum ne vom descurca fara cei de la Enel ? :)
ma cutremur la gandul ca Enel pleaca :))
mars afara mai repede din tara mea jigodii imputite !