REVISTA PRESEI 02.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 iunie 2016

ADEVARUL

Zgonea va fi debarcat azi de la şefia Camerei Deputaţilor. Tăriceanu a făcut jocul lui Dragnea

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a trimis marţi (31 mai) o scrisoare lui Valeriu Zgonea, în care i-a cerut convocarea Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor (BPR) pentru joi, 2 iunie. Propunerea lui Tăriceanu a venit în mod surprinzător, în condiţiile în care Parlamentul se află, oficial, în vacanţă până marţi, cu ocazia alegerilor locale. Ordinea de zi propusă de Tăriceanu pentru şedinţa comună a Parlamentului ne arată miza urgenţei. Poziţia a treia de pe ordinea de zi prevede discutarea "Punctului de vedere al Comisiei permanente a Senatului şi Camerei Deputaţilor privind modificarea art. 32 alin.3 din Statutul deputaţilor şi senatorilor". Exact articolul prin care Zgonea poate fi revocat de PSD din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Decizia de azi va fi crucială, pentru că următorul pas nu e decât o formalitate. Plenul comun al Camerei Deputaţilor va lua act de interpretarea dată de conducerea BPR, astfel încât revocarea lui Valeriu Zgonea nici măcar nu va mai trebui supusă la vot.

Toate planurile PSD pentru trântirea Guvernului Cioloş

Liviu Dragnea, Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu vor să le facă zile fripte tehnocraţilor, însă, deocamdată, nu se înţeleg dacă să intre la guvernare încă din vară sau să mai păstreze până în decembrie actualul Guvern, dar cu puteri amputate. Împinşi de la spate de sondajele care arată că vor câştiga alegerile locale, liderii PSD vor să răstoarne Guvernul Cioloş şi să ajungă în această vară din nou la Putere. Mai există un singur hop: interesele personale total diferite ale celor implicaţi: Dragnea, Ponta şi Tăriceanu, oamenii care dictează majoritatea parlamentară. Potrivit unor surse din PSD, Victor Ponta îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu pentru funcţia de premier. Prezenţa liderului ALDE în fruntea Guvernului ar însemna, de fapt, reîntoarcerea tacită a lui Victor Ponta la vârful politicii. In acest moment, majoritatea care ar putea susţine un nou Guvern PSD este disputată de două tabere: pe de o parte, tandemul Ponta- Tăriceanu, iar pe de altă parte, Liviu Dragnea.

Doctorat despre alegeri în România

De ce a ajuns primar omul care crede că Einstein i-a furat teoria relativităţii lui Eminescu. Este o întrebare la care Angela Rus, cercetătoare de la Academia Română din Cluj, a căutat răspunsuri în doctoratul de care s-a apucat în 2012 şi care s-a concretizat într-o carte, "Alegerile locale în municipiul Cluj-Napoca 1990-1996". Autoarea descrie sistemul politic românesc din perioada cercetată drept unul "aflat într-un prea lung proces de tranziţie de la comunism la democraţie, nesigur, fragil şi mai puţin viciat decât este în prezent". Mulţi clujeni - şi, de ce nu, români - , poate prea mulţi, sunt dezinteresaţi de alegeri, iar unii dintre cei care se duc la vot provin dintr-o categorie ce nu ştie e aia cultură politică şi sunt uşor manipulabili. Tot puţini sunt şi cei care se implică în viaţa comunităţii în care trăiesc şi urmăresc dacă promisiunile cu care au fost seduşi la alegeri devin realitate sau doar alte minciuni.

Ce-a căutat Putin în Grecia

Creşterea simpatiei pentru extrema dreaptă europeană e motiv de îngrijorare. Pe bună dreptate. Mai rar se pomeneşte, în schimb, despre revigorarea extremei stângi. Podemos în Spania şi Syriza în Grecia sunt două forţe în ascensiune: prima a blocat formarea unui guvern după alegerile din decembrie, a doua conduce executivul de la Atena de mai bine de un an. Zilele trecute, Putin a mers să-l vadă pe Ţipras. De ce anume? Liderul de la Kremlin caută să spargă consensul european referitor la sancţiunile economice, introduse după agresiunea la adresa Ucrainei, iar Grecia e una dintre verigile slabe. Într-un articol publicat în gazeta Kathimerini sub semnătura sa, în preziua sosirii pe pământ grecesc, Putin spunea că "nu există probleme de nerezolvat în relaţia cu Uniunea". La sfârşitul lunii iunie, e programată prima discuţie despre sancţiuni.

Fost spion francez: in UE activează peste 5.000 de terorişti ai ISIS

Mai multe state europene încă se află sub ameninţarea unor posibile atacuri teroriste, in special Franţa si Belgia, apoi Marea Britanie, Germania si probabil Italia, Spania si Olanda, a declarat pentru agenţia Xinhua un expert european in informaţii. 'Chiar daca celula terorista care a atacat la Paris si Bruxelles este aproape distrusa (...) gruparea Stat Islamic (SI) va încerca sa-si refacă resursele umane in Europa pentru a conduce alte atacuri', estimează Claude Moniquet, un fost agent al serviciilor secrete franceze, in prezent director al European Strategic Intelligence and Security Center.

Revoluţia lui Voiculescu. Ce schimbări vrea să facă noul ministru al Sănătăţii în spitale

Ministerul Sănătăţii a blocat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de conducere în spitale. Asta pentru că din vară directorii de spitale vor fi evaluaţi în funcţie de performanţă. Mai exact, pe lângă faptul că vor avea obligaţia de a raporta, cu precizie, numărul de infecţii nosocomiale, se va lua în calcul curăţenia din spital precum şi gradul de satisfacţie al pacienţilor. Atât reprezentanţii pacienţilor cât şi şefii unor spitale din Capitală sunt de părere că noile reguli sunt bine-venite. Managerii de spitale, aflaţi deja în funcţie, spun că aceste criterii sunt de bun-simţ. Chiar şi Monica Pop, şefa Spitalului de Urgenţe Oftalmologice din Capitală, aflată în centrul unui scandal după o serie de dezvăluiri făcute de "Gazeta Sporturilor" la adresa ei, spune că e firesc ca managerii să nu fie numiţi politic.

Povestea nespusă a datoriei ţinută la secret 42 de ani

In iulie 1974 statele arabe membre ale OPEC impuseseră ca răspuns la Războiul de Yom Kippur, dus de Israel contra Egiptului şi Siriei, un violent embargou petrolier. Ca urmare, preţul ţiţeiului crescuse de patru ori şi deja lovea SUA. Inflaţia creştea, bursele americane intraseră în colaps, iar economia SUA era în vrie. William Simon, proaspătul şef al Trezoreriei SUA, împreună cu adjunctul său, Gerry Parksy, într-o misiune cvasi-secretă, vitală pentru SUA, au reuşit un acord secret cu Arabia Saudita: SUA vor cumpăra petrol din Arabia Saudită şi va asigura regatului asistenţă şi echipamente militare. În schimb, saudiţii îşi vor băga petrodolarii înapoi în certificatele americane de trezorerie, pentru a finanţa cheltuielile Americii. Iar Trezoreria SUA şi Rezerva Federală - banca centrală a SUA - au ţinut secretul mai bine de 40 de ani. Până acum. Într-un răspuns la o solicitare a Bloomberg privind informaţiile publice, Trezoreria SUA a lămurit misterul. Parţial... Mai exact, datele SUA arată că Arabia Saudită deţine 117 miliarde de dolari din datoria SUA, făcând statul arab drept unul dintre cei mai mari creditori ai ţării.

Cele mai mari 10 companii listate la Bursa din Bucuresti au pierdut două miliarde de euro din valoare în 2016

Cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au pierdut două miliarde de euro din valoarea de piaţă în primele cinci luni ale acestui an, singurele care au rezistat fiind monopolurile din energie, potrivit unei analize News.ro pe baza cotaţiilor. Companiile care dau tonul la bursa din Bucureşti sunt - în ordinea valorii de piaţă calculate pe baza preţului de închidere a şedinţei din 31 mai - Petrom (12,5 miliarde lei, 2,8 miliarde euro), Romgaz (9,2 miliarde lei, 2,05 miliarde euro) , Fondul Proprietatea (8,1 miliarde lei, 1,8 miliarde euro), BRD (6,5 miliarde lei, 1,4 miliarde euro), Banca Transilvania (6,4 miliarde lei, 1,4 miliarde euro), Electrica (4,2 miliarde lei, 935 milioane euro), Transgaz (3,2 miliarde lei, 717 milioane euro), Transelectrica (2,2 miliarde lei, 487 milioane euro), Rompetrol Rafinare (1,9 miliarde lei, 420 milioane euro) şi Nuclearelectrica (1,55 miliarde lei, 344 milioane euro).

BANCHERUL

Kruk: legea darii in plata nu spune cine plăteşte costurile opririi executării silite la cererea debitorului

Iniţiativa companiei Kruk Romania de a suspenda activităţile de colectare amiabilă a cazurilor eligibile pentru aplicarea legii darii in plata a fost luata de buna voie, deoarece compania preferă să aştepte înainte de a face următorii paşi, motivând că legea darii in plata este neclara, au precizat reprezentanţii companiei de recuperare creanţe, la solicitarea Bancherul.ro. "In administrarea companiei KRUK Romania se afla numai câteva cazuri care mai au garanţii imobiliare si pana in prezent compania nu a primit nicio invitaţie de a se prezenta la un notariat pentru a primi o ofertă de dare a unui bun imobiliar în plată pentru stingerea datoriei, iar daca se va primi o astfel de invitaţie, compania se va adapta si va acţiona in conformitate cu prevederile legale", a mai precizat compania.

Băncile acorda mai multe credite populaţiei decât firmelor, datorita euforiei consumului

Băncile acorda mai multe credite populaţiei decât firmelor, datorita creşterii veniturilor disponibile ale angajaţilor, care primesc majorări de salarii si sunt stimulaţi de reducerile de preturi sa consume mai mult. In 2013, când PIB-ul României avansa puternic la peste 5% pe an, creditele in lei pentru firme erau duble comparativ cu acest an, însă odată cu diminuarea ritmului de creştere economica, au coborât ulterior la nivelul creditării populaţiei, menţinându-se însă uşor peste nivelul acestora. Din iunie 2015, după cum se vede, odată cu scăderea TVA-ului la alimente, creditarea populaţiei a explodat, trăgând după ea si finanţarea companiilor. In următoarele luni, după stingerea euforiei din iunie si iulie, nivelul creditării populaţiei si firmelor s-a uniformizat la niveluri mai mici, însă mai mari decât in anii precedenţi. In acest an creditarea populaţiei a explodat din nou, lăsând in urma firmele, odată cu reducerea in continuare a cotei generale de TVA.

CURENTUL

Expert în informaţii: e imposibil să monitorizezi cei 20.000 de jihadişti aflaţi în Europa

Claude Moniquet, fost jurnalist şi fost agent al serviciilor secrete franceze a declarat astăzi pentru agenţia China Nouă că deşi "celula teroristă care a atacat la Paris şi Bruxelles este aproape distrusă (...) gruparea Stat Islamic (SI) va încerca să-şi refacă forţele umane din Europa pentru a conduce alte atacuri", în special Franţa şi Belgia, apoi Marea Britanie, Germania şi probabil Italia, Spania şi Olanda. Cu zece ani în urmă în Europa erau circa 1.000 de terorişti, în timp ce acum sunt 5.000-6.000 care au legături cu jihadiştii sirieni, plus simpatizanţii lor răspândiţi prin Uniunea Europeană şi al căror număr estimat de Claude Moniquet ar fi cuprins între 10.000 şi 20.000. Este pur şi simplu imposibil ca aceştia să fie monitorizaţi, subliniază expertul al cărui tată este belgian iar mama franţuzioacă.

CURIERUL NATIONAL

Cum ar trebui restructurată piaţa farma

Analiza Consiliului Concurenţei arată că medicamentele generice sunt mai puţin preferate decât cele inovative, în ciuda preţului mult mai mic, pentru că medicii sunt determinaţi de producători să recomande medicamentele mai scumpe. Consiliul recomandă eliminarea avantajelor ce pot fi oferite medicilor de reprezentanţii farmaciilor sau ai distribuitorilor pentru ca aceştia, la rândul lor, să distribuie către pacienţi cupoane promoţionale valabile doar în anumite farmacii. După expirarea patentului, ar trebui să existe o concurenţă reală între medicamentele inovative şi cele generice, inclusiv în ceea ce priveşte preţul.

CEO va pune în funcţiune şapte grupuri energetice

Complexul Energetic Oltenia va reintra în piaţă din această lună. Cantitatea de energie electrică produsă de Complexul Energetic Oltenia va fi mai mare, ca urmare a creşterii cererii de energie pe cărbune. Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice din Complexul Energetic Oltenia, a declarat că, începând de miercuri, compania va funcţiona cu şase grupuri energetice. Acesta afirmă, însă, că în luna iulie va fi pus în funcţiune încă un grup energetic, aducând o cantitate mai mare de energie livrată ca urmare a contractelor încheiate. "Vom funcţiona cu şase grupuri mari în permanenţă. Ne gândim să mergem cu şapte grupuri în august şi în septembrie. Începe să fie un consum ceva mai mare de energie termo pentru că o să crească temperaturile, să fie consum la aer condiţionat. Probabil că şi industria începe să lucreze ceva mai mult", a spus directorul Diviziei Energetice din cadrul CEO.

Criza socială din Franţa, încă departe de a fi soluţionată

Au mai rămas puţine zile până la Cupa europeană de fotbal, dar nici preşedintele François Hollande şi nici premierul Manuel Valls nu dau înapoi, rămân fermi pe poziţie şi nu acceptă renunţarea la textul actual al Codului muncii. Opozanţii - grupul intersindical CGT, Unsa, Sud Rail, CFDT - nu cedează nici ei, lansând apelul la amplificarea acţiunilor de protest şi la greve. Are loc o amplă mobilizare în perspectiva unei noi zile naţionale de acţiune împotriva Codului muncii (a 9-a) programată pentru 14 iunie la Paris şi restul Franţei. După blocarea aprovizionării cu carburanţi, începând de marţi seară, mobilizarea se concentrează în sectorul transporturilor. Se anunţă o nouă săptămână de blocaje, greve şi proteste, în special în sectorul transporturilor

EVENIMENTUL ZILEI

Traian BĂSESCU, declaraţie BOMBĂ: " România este ţinta unui război hibrid"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a făcut o analiză a incidentelor privind Hexi Pharma, moartea afaceristului Dan Condrea şi acuză că autorităţile de la Moscova au ca scop demoralizarea şi demobilizarea populaţiei României prin propagandă: 1. Propaganda rusă şi-a făcut o ţintă din România, adresându-se populaţiei cu mesaje de natură a crea îngrijorare şi neîncredere legate de apartenenţa ţării la NATO şi UE; 2. O politică externă lipsită de fermitate, fără orizont şi fără obiective declarate, ce dă impresia că Statul Român poate fi împins în orice direcţie, inclusiv să facă paşi înapoi; 3. Instituţiile de forţă ale statului, în baza unei definiţii neconstituţionale a abuzului în serviciu, arestează pe bandă rulantă oameni politici, fie că au avut sau nu în mod real foloase necuvenite, creând imaginea unui Parlament şi a unei administraţii locale în totalitate corupte şi inutile; 4. Un accident dramatic este folosit cinic, pentru a crea o adevărată psihoză în masă sub sloganul "corupţia ucide";

Dan Costescu: «Infrastructura are nevoie până în 2020 de 13,2 mld. euro»

Autostrăzile Târgu Mureş-Ogra-Câmpia Turzii, Sebeş-Turda şi proiecte privind variante de ocolire de varianta de ocolire a municipiului Constanţa au fost deblocate graţie noului pachet legislativ ce reglementează achiziţiile publice, în opinia ministrului Transporturilor, Dan Costescu. Pentru proiecte de pe toate modurile de transport România are nevoie până în 2020 de 13,2 miliarde euro în varianta de bază a MPGT, iar aceste sume vor veni de la Comisia Europeană (6,8 miliarde euro) şi de la bugetul de stat (6,4 miliarde euro). "Există şi un portofoliu suplimentar de proiecte (modulul optimist al MPGT) care ar putea fi demarate tot până în 2020 în eventualitatea în care se vor identifica surse noi de finanţare (suplimentări de la bugetul de stat, împrumuturi de la instituţiile financiare, fonduri de investiţii şi garantare). Acest modul a fost evaluat la 7,8 miliarde euro", a precizat Dan Costescu.

Record în Parlament. Cinci deputaţi au cheltuit 22 de mii de euro în Kazahstan

Unul dintre parlamentarii contactaţi de EVZ nu ştia ce sumă s-a cheltuit în deplasarea externă în care a fost şi el, şi mai ales pe ce. Ştia doar că "a luat diurnă conform legii". Pentru cinci deputaţi care în luna martie au participat ca observatori la alegerile parlamentare anticipate din Kazahstan, Camera Deputaţilor a scos din buzunar nu mai puţin de 99.667 de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 22.000 de euro. Din informarea depusă pe site-ul Camerei Deputaţilor aflăm că în perioada 17-21 martie 2016 au participat ca observatori independenţi la Misiunea de observare a alegerilor parlamentare anticipate în Republica Kazahstan deputaţii: Florin Iordache, Ionaş Urcan, Varol Amet, Radu Surugiu şi Petru Movilă. Primii trei au monitorizat 11 secţii de votare din zona oraşului Almaty, iar ceilalţi doi 13 secţii de votare din Astana.

Boris Johnson: "In cazul în care Marea Britanie va părăsi UE dreptul cetăţenilor europeni de a munci şi de a locui în Regatul Unit VA LUA SFÂRŞIT"

Boris Johnson, fostul primar al Londrei a anunţat că dacă Regatul Unit va ieşi din UE, intenţionează să lucreze la un sistem de selecţie a imigranţilor. Imigranţii care vor avea şanse mai mari să fie acceptaţi în Marea Britanie trebuie să ştie limba engleză şi să aibă "aptitudini relevante" pentru locurile de muncă pentru care aplică. Aceasta este o primă măsură post-Brexit anunţată de un politician englez, Boris Johnson fiind foarte sigur că britanicii vor vota ieşirea din Uniunea Europeană. De asemenea, prin acest pas, fostul primar al Londrei a provocat autoritatea Primului-Ministru, David Cameron. Politicienii pro-Brexit care au îmbrăţişat şi încurajează măsura propusă de Johnson au declarat că odată ce Marea Britanie va părăsi UE, dreptul automat al cetăţenilor din Uniune de a locui şi de a munci în Anglia va lua sfârşit.

ALERTĂ în sânul BOR: sute de călugări avertizează că se pregăteşte un ATAC la adresa Ortodoxiei

Mai multe sute de călugări din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-au adresat o scrisoare deschisă Mitropolitului Teofan, în care îşi exprimă îngrijorarea că marele sinod pan-ortodox care va avea loc în luna iunie în Creta ar putea altera credinţa ortodoxă. Temeri faţă de proiectul documentului ce urmează a fi dezbătut la Sinodul Bisericilor Ortodoxe din Creta, ce se va desfăşura în perioada 18-27 iunie, au exprtimat Sinoadele Bisericilor din Georgia, Bulgaria şi cel al Bisericii Ruse din diaspora, ca şi ierarhi din Grecia, Cipru, Moldova, Ucraina şi Muntele Athos. "Temerile noastre nu pornesc dintr-o poziţie egoistă, nici din dorinţa de sciziune sau de răzvrătire, ci din multă sinceritate şi dorinţă de mântuire", se arată în scrisoarea monahilor, semnată între alţii de Mănăstirea Paltin-Petru Vodă şi de Arhimandritul Hariton Negrea, de Protos. Antim de la Mănăstirea Bistriţa sau de Protos. Ieronim de la Schitul Sfânta Teodora din Codrii Paşcanilor.

JURNALUL NATIONAL

Dosare grele închise cu parastas. Sinucişi în folosul anchetei

Fară Condrea, devenit doar un şofer neatent, care circulă ca un titirez pe o porţiune de câţiva kilometri, dând roată de 13 ori prin faţa copacului fatal, cu o zi înainte de reţinerea anunţată chiar de procurorul general, scoaterea Hexi Pharma din piaţă devine o formalitate. Dan Condrea îngroaşă vitrina de cazuri rezolvate prin moarte în timpul anchetei a personajelor care cunoşteau adevărul îngropat odată cu ele. Acum doi ani, în 3 iunie, Ilie Vonica, patronul de la Polisano, şi el tot medic, s-a aruncat de pe casă. Avea o afacere prosperă vânată de alţii, fabrica de medicamente pentru tratarea cancerului urma să fie inaugurată la Sibiu. Procurorii tocmai îi arestaseră soţia într-o anchetă cu reţete de citostatice care se târâie de atunci. Moartea avocatului Dumitru Claudiu, martor în ancheta DNA, care dovedea că Dan Adamescu şpăguise judecătorii, s-a produs violent, prin aruncare în faţa metroului. Era 21 mai 2014.

Klaus Iohannis ar putea numi un nou premier tehnocrat

Klaus Iohannis ar putea numi un nou premier tehnocrat, după alegerile legislative din toamnă. Anunţul a fost făcut chiar de un consilier de la Cotroceni, Laurenţiu Ştefan, într-un interviu acordat Reuters. Consilierul politic al şefului statului a spus că PSD şi PNL vor obţine fiecare 32%-35 % la alegerile legislative şi, prin urmare, nu vor reuşi să guverneze singure. "Cele două grupuri mari încă mai au nevoie de aliaţi pentru a ajunge la acele numere care să le permită să formeze o majoritate, astfel încât acesta este un joc deschis", a spus Laurenţiu Ştefan. Mai mult de atât, Laurenţiu Ştefan a apreciat că nici măcar o alianţă a social-democraţilor cu două partide mai mici nu îi va ajuta să atingă pragul de 50% necesar pentru a propune un premier. Consilierul de la Cotroceni a mai declarat că, ţinând cont de aceste considerente, nu va rămâne altceva de făcut decât numirea de către Klaus Iohannis a unui alt premier tehnocrat.

NATIONAL

In caz de război, ruşii ocupa Bucureştiul in 6 ore!

Probabil ca preşedintele Klaus Iohannis încă n-a aflat, dar Romania trăieşte si o face periculos lângă un vecin care stăpâneşte a doua armată a planetei. Rusia lui Vladimir Putin poate fi catalogată in orice fel, săracă, retrogradă si înapoiată, dar vulnerabilă, in niciun caz. Iar Georgia (2008) si Ucraina (2014) oricând depun mărturii in acest sens. Tot mai vehiculat, scenariul unui conflict militar cu Rusia îngheaţă sângele in venele specialiştilor de la Bucureşti. Într-adevăr, avem baza NATO la Deveselu, dar până la dumnezeieştile rachete americane te mănâncă bombele ruseşti trase fie din Crimeea, fie direct de pe mare. Cam asta cred si cei de la "globalfirepower.com", a căror analiza pe aceasta tema este cât se poate de bine documentată.

Avertisment sumbru: PNL se duce-n cap!

Theodor Paleologu susţine că liberalii spre îndreaptă "spre un dezastru garantat" si cere de pe acum organizarea unui congres extraordinar care să debarce rapid actuala conducere "ilegitimă si total inaptă". Paleologu ii acuza pe responsabilii PNL ca au apelat la o strategie de campanie "total greşită", respectiv una care i-a contrapus pe liberali lui Nicuşor Dan. Si mai exact, spre deosebire de majoritatea colegilor săi de partid, Theodor Paleologu susţine ca PNL ar fi trebuit sa-l sprijine pe Nicuşor Dan in calitate de "unic candidat al dreptei". "Din start, strategia PNL-ului de campanie a fost total greşită. Din păcate, tonul campaniei l-a dat Cezar Preda, prin acel atac inadmisibil si total inept la adresa lui Nicuşor Dan, spunând ca Nicuşor Dan este iepuraşul PSD-ului. Daca spui aşa ceva, pierzi orice fel de respectabilitate, nimeni nu crede asemenea imbecilitate.

Ana IMEP a lui Copos, cumpărată de gigantul japonez Nidec Corporation

Compania japoneza Nidec Corporation a finalizat, la 31 mai, achiziţia pachetului de 94,8% din acţiunile producătorului de motoare electrice Ana IMEP din Piteşti, de la omul de afaceri George Copos. George Copos controla Ana IMEP prin offshore-ul cipriot Megapearl Limited. Ca urmare, Ana IMEP a devenit Nidec Motor Corporation Romania. Grupul Nidec intenţionează să facă investiţii substanţiale in vederea creşterii capacitaţii de producţie actuale a fabricii. Mai mult, Nidec intenţionează sa dezvolte IMEP si ca centru de inginerie si de servicii centralizate, furnizând astfel produse si servicii cu valoare adăugată mai mare pentru întregul grup. Tranzacţia a fost efectuata pe 21 aprilie. Plata a fost cash, însă valoarea acesteia nu a fost făcută publica. La finalul anului trecut, omul de afaceri George Copos a decis sa-si acorde dividende in valoare de aproape 20 milioane lei (circa 4,4 milioane euro) din rezervele companiei.

PUTEREA

Recomandarea Consiliului Concurenţei: Medicii să fie stimulaţi financiar pentru a prescrie medicamente generice!

Consiliul Concurenţei propune ca medicii să fie stimulaţi financiar pentru a prescrie medicamente generice! Raportul Consiliului Concurenţei, realizat în urma unei anchete sectoriale pe piaţa farmaceutică, a constatat că promovarea intensă a medicamentelor inovative de către producători şi faptul că medicii recomandă produse farmaceutice influenţaţi de companiile producătoare a generat o creştere a cotei de piaţă a acestora. Asta deşi medicamentele generice sunt cu cel puţin 35% mai ieftine decât variantele lor inovative. În plus, cele mai ieftine medicamente generice lipsesc de pe piaţă, se arată în raport. Inspectorii de concurenţă au constatat că medicii prescriu mai mult medicamentele scumpe, în detrimentul pacienţilor, care sunt obligaţi să suporte costurile mai mari. Acest lucru se întâmplă pe de-o parte pentru că medicii prescriu medicamente influenţaţi de campaniile de marketing ale companiilor producătoare, iar pacienţii îi ascultă pe medici.

Începe revizia tehnică la RADET. Ce sectoare sunt afectate

RADET Bucureşti anunţă că, începând cu data de 30 mai, ELCEN a întrerupt funcţionarea CET Sud pentru efectuarea reviziei tehnice. Vizate sunt sectoarele 2, 3 şi 4 ale Capitalei, scrie Agerpres. Lucrările de revizie vor fi finalizate în data de 26 iunie. "Intrarea în revizie a CET Sud a dus la oprirea furnizării energiei termice de la această centrală către RADET. Alimentarea consumatorilor deserviţi de către această centrală, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 şi 4, se realizează prin manevre în sistem, din CET Grozăveşti şi CET Progresu", se arată într-un comunicat citat de Agerpres. Având în vedere distanţa mare de la sursă la consumatori, pot fi resimţite întârzieri în timpul de livrare al apei calde.

ROMANIA LIBERA

Dilema PSD: Câtă putere îi lasă lui Dacian Cioloş?

Reducerea atribuţiilor premierului, prin "retrogradarea" acestuia la statutul de interimar, este tentantă pentru Partidul Social Democrat, pentru că şeful Guvernului nu se va mai putea atinge de legislaţia penală. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a poziţionat pe subiectul moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Cioloş, după ce ideea fusese lansată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi susţinută de Victor Ponta. "O moţiune de cenzură, dacă va fi introdusă, va trebui să fie decisă politic de PSD. (...) Sigur că tot ce spune Victor Ponta e extrem de important, dar răspunderea pentru PSD o am eu, nu Ponta", a fost declaraţia prin care Dragnea s-a distanţat de fostul lider al partidului. Dragnea a mai spus că a discutat cu copreşedinţii ­ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, dar şi cu preşedintele UNPR, Valeriu Steriu, şi au convenit ca după alegerile locale din 5 iunie să analizeze "care sunt urmările posibile şi moţiunea să fie ultima opţiune posibilă".

Berlinul face concesii Moscovei

Occidentul arată în ultimul timp interes pentru un dialog cu Kremlinul, după o lungă perioadă de tăcere virtuală. Semnalul cel mai evident este reactivarea Consiliului NATO-Rusia, în mare parte la cererea ministrului german de Externe. Liderul rus, Vladimir Putin, îşi poate freca mâinile de bucurie - politica sa de distrugere a Uniunii Europene din interior prin folosirea "cailor troieni" fideli Moscovei îşi arată deja roadele. Cei 28 sunt dezbinaţi în ce priveşte prelungirea sau nu a sancţiunilor contra Rusiei şi Berlinul, sub pretextul acestei dezbinări îşi ajustează politica faţă de regimul Putin şi mesajele politicienilor anunţă o apropiere "pas cu pas" de Rusia. SUA se opun, dar mulţi în UE ar putea susţine noua abordare, promisiunile de afaceri şi de investiţii ale Rusiei fiind mult prea atrăgătoare. În apropierea deciziei europenilor privind sancţiunile contra Rusiei, ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat că "Izolarea nu este utilă" şi a precizat că "Rusia a demonstrat recent că poate fi un partener fiabil", menţionând acordul nuclear cu Iranul.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherul italian care a contribuit din umbră la creşterea spectaculoasă a Băncii Transilvania a murit

În 2001, într-o Românie cenuşie care visa la Uniunea Europeană şi care la zi încerca să digere scandalul FNI şi repercusiunile lui asupra sistemului bancar de stat umplut de credite neperformante, la Cluj ateriza un bancher italian. Cu o experienţă de trei decenii, Roberto Marzanati fusese trimis de BERD - unul dintre cei mai mari creditori ai României - să-i supravegheze noua investiţie: achiziţia a 15% din Banca Transilvania, pentru care plătise 6,2 mil. dolari, bani destul de mulţi la vremea respectivă. Atunci Banca Transilvania, care nici nu era în top 10, fuse­se evaluată la 41 mil. dolari. Înfiinţată în 1994 de un grup de oameni de afaceri din Cluj, banca încerca să iasă în lume şi avea nevoie de un partener, dar şi de bani proaspeţi. Marzanati intrase în boardul băncii ca vice-preşedinte, iar în 2002, pentru un an, chiar a fost preşedinte, fiind unul dintre cei care au stat la baza unei prime decizii cruciale care a schimbat evoluţia unei bănci regionale.

Cei mai activi brokeri în mai. Raiffeisen Bank are o felie de 21% din tranzacţii, Swiss Capital 20%, iar Wood 17%

Valoarea tranzacţională la bursa de la Bucureşti în luna mai a fost de 1,3 mld. lei, cu 59% mai puţin faţă de luna aprilie. Raiffeisen Bank se poziţionează pe primul loc în topul brokerilor cu cel mai mare volum de tranzacţii intermediate, cu 285 milioane lei, adică 21,4% din totalul tranzacţiilor din luna mai. În luna precedentă, Raiffeisen Bank s-a situat pe locul al patrulea, cu o valoare a tranzacţiilor intermediate de 234 milioane lei. Swiss Capital, brokerul independent deţinut de către doi antreprenori români, Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, s-a situat pe locul al doilea în luna mai. Valoarea tranzacţiilor intermediate de Swiss Ca­pital a fost de 271,7 mil. lei, echivalentul unei cote de piaţă de 20,45%.

Europa nu se mai dă în vânt după energie curată

Europa este pe cale să-şi piardă statutul de lider mondial în domeniul energiei curate în condiţiile în care investiţiile din regiune s-au prăbuşit cu 21% anul trecut, în timp ce în restul lumii cheltuielile din sector au crescut puternic, scrie Bloomberg. O sumă record de 328,9 mld. dolari a fost investită la nivel mondial în energie solară, eoliană şi alte surse de energie regenerabilă în 2015, relevă un raport realizat de REN21, o coaliţie internaţională de guverne, asociaţii comerciale din do­meniul energiei re­generabile şi instituţii financiare printre care şi Banca Mondială. În Europa, cheltuielile s-au ridicat la 48,8 mld. dolari, în scădere de la 62 mld. dolari cu un an în urmă. Excluzând China, care este cel mai mare investitor în energie verde din lume, Asia a investit mai mult în ener­gie regenerabilă decât Europa pentru prima dată în 2015, potrivit raportului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb