REVISTA PRESEI 14.03.2014

Willy Homner
Revista Presei / 14 martie 2014

ADEVARUL

Tensiuni în Ucraina.

Comandantul unei unităţi militare ucrainene din Belbek, în Crimeea, încercuită de forţele ruseşti, i-a sunat joi pe superiorii săi de la Kiev să ceară ordine precise şi a ameninţat că în caz contrar va deschide focul, relatează AFP. "Pentru a evita confruntări armate, vă cer să le spuneţi cât mai repede posibil comandanţilor ce trebuie să facă în caz de ameninţări la adresa vieţilor soldaţilor şi membrilor familiilor lor", a declarat Iuli Mamciur într-o adresare video difuzată de televiziunea ucraineană. "Dacă nu luaţi nicio decizie, vom acţiona în conformitate cu statutul forţelor armate ucrainene, mergând până la deschiderea focului", a avertizat el. "Ne dăm seama că nu vom putea rezista mult timp în faţa trupelor ruse superioare numeric, mai bine înarmate şi mai bine antrenate, dar suntem pregătiţi să ne îndeplinim datoria până la capăt", a declarat el, subliniind că "ultimatumurile ruse devin din ce în ce mai dure".

Miting pentru susţinerea lui Andrei Pleşu: "E un protest apolitic în favoarea cărţii şi împotriva Antenei 3"

În Capitală, duminică, cu începere de la ora 18.30, va fi organizat un miting de susţinere a scriitorului Andrei Pleşu. Manifestaţia a fost anunţată pe reţelele de socializare, unde s-a precizat că este vorba despre un protest faţă de "linşajul mediatic" la care a fost supus scriitorul. Manifestaţia a fost anunţată pe Facebook sub numele "Deschideţi cărţile, închideţi antenele! Solidaritate cu Andrei Pleşu". Protestul va începe la ora 18.30, în Piaţa Universităţii din Capitală, atunci când bucureştenii dornici să-l susţină pe scriitor sunt îndemnaţi să iasă în stradă înmarmaţi cu o carte. "Asasinatul moral la valorilor culturale şi atacul repetat la adresa civilizaţiei trebuie să înceteze! Duminică, începând cu ora 18:30, în Piaţa Universităţii (la Fântâna de la Arhitectură) din Bucureşti vă invităm la un PROTEST APOLITIC în favoarea CĂRŢII şi împotriva ANTENEI 3. Protestul este o reacţie a societăţii civile după linşajul mediatic la adresa lui Andrei Pleşu. Aduceţi şi o carte!", se specifică pe pagina de Facebook a evenimentului.

Cum şi de ce se destramă imperiul Pro TV

Zvonurile care circulau în piaţa media încă din toamna anului trecut prind tot mai mult contur pe zi ce trece, confirmând că imperiul Pro se zdruncină serios după demisia lui Adrian Sârbu din CME, compania-mamă a postului. De acest context media şi de actuala situaţie financiară profită posturile concurente. Pentru moment, postul Pro TV conduce în topurile de audienţă cu producţiile sale fanion - "Românii au talent" şi Ştirile -, dar şi cu alte emisiuni (cel puţin la nivelul publicului-ţintă al postului, pe targetul comercial). Dar, cel mai probabil, schimbările din ultima perioadă nu vor rămâne fără urmări pe viitor pentru postul care a aniversat anul trecut 18 ani de existenţă. Rând pe rând, membrii Serviciului Român de Comedie, Florin Călinescu, Horia Brenciu, Ruxandra Ion, regizorul Iura Luncaşu, Octavian Strunilă, dar şi oameni mai puţini vizibili, dar aflaţi în poziţii-cheie, au părăsit televiziunea, unii dintre ei reorientându-se spre principalul concurent, Antena 1.

Bomba socială din spatele certificatelor verzi

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta spun doar jumătăţi de adevăr în scandalul privind subvenţiile acordate energiei regenerabile, iar adevărata problemă o constituie posibilitatea închiderii unor capacităţi din industrie, minerit şi energie. Schema totală prin care România sprijină producerea de electricitate din surse regenerabile este de 10 miliarde de euro. Tocmai această schemă generoasă a generat două efecte perverse. În primul rând, preţul energiei a scăzut datorită stimulentelor, ceea ce a impulsionat exportul de electricitate mai ieftină în Ungaria, Bulgaria şi Serbia, unde tarifele sunt mai mari. Astfel, fiecare român subvenţionează din propriul buzunar statele importatoare. În al doilea rând, doar o treime din sumele alocate "verzilor" rămân în economia României, restul fiind "exportaţi" prin achiziţia de turbine eoliene sau panouri solare din străinătate. De asemenea, nici operarea lor nu creează multe locuri de muncă.

Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri: Condiţiile economice vor permite reducerea CAS şi neimpozitarea profitului reinvestit

Condiţiile economice vor permite reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi neimpozitarea profitului reinvestit, iar aceste măsuri vor fi implementate curând, a declarat ieri Florin Jianu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, IMM-uri şi Turism. El a menţionat că unele măsuri implementate - opţiunea plăţii TVA la încasare, faptul că ANAF nu mai blochează automat conturile unei companii, reducerea dobânzilor de penalizare la 0,02% - aduc deja beneficii mediului de afaceri. Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, declara recent că Contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor fi reduse la angajator din luna iulie a acestui an dacă este posibil, iar dacă spaţiul fiscal nu va permite, atunci de la începutul anului viitor.

Klaus Iohannis: "Nu candidez la alegerile prezidenţiale"

Prim-vicepreşedintele PNL Klau Iohannis a declarat joi la Sibiu ca nu doreşte să candideze la alegerile prezindenţiale, că în opinia sa candidatul partidului este Crin Antonescu şi el îl sprijină. Cât priveşte numirea lui Călin Popescu Tăriceanu în fruntea Senatului, Iohannis a catalogat-o drept o mişcare curioasă. "Mi se pare o mişcare curioasă care, cel puţin aparent, nu are sens. După părerea mea, domnul Tăriceanu a fost pus acolo pentru a se constitui în momeală pentru unii membri din PNL care poate trag concluzia greşită de acolo. Până acum, nimnei nu a tras concluzia greşită dintre colegii mei de partid. Până una-alta, domnul Tăriceanu este senator independent, preşedintele Senatului şi nu reprezintă nimic acolo", a declarat Klaus Iohannis. De asemenea, Iohannis a comentat şi pe marginea programului de guvernare al USD, acesta adăugând că nu crede în el. "Nu ştiu dacă Guvernul este într-o criză de idei, dar este într-o criză de program", a completat el.

Tot mai multe primării pe harta falimentelor. Ce localităţi au intrat în insolvenţă la începutul acestui an

Comunele Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (Tulcea) şi Năruja (Vrancea) au intrat în insolvenţă la începutul acestui an, după precedentul creat de oraşul Aninoasa în vara anului trecut. România are 680 de localităţi care înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile la plata datoriilor, din care patru sunt deja intrate în insolvenţă, arată datele centralizate la Ministerul Finanţelor. Localităţile proaspăt intrate în incapacitate de plată sunt Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (Tulcea) şi Năruja (Vrancea), ultima dintre ele fiind în faza de analiză a cererii de intrare în insolvenţă. Toate acestea urmează exemplul oraşului Aninoasa (din Valea Jiului, judeţul Hunedoara), care şi-a declarat falimentul în iulie 2013, la scurt timp după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvenului nr.46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale.

Traian Băsescu, informat despre sosirea în ţară a unei noi platforme de forare a Exxon Mobil - OMV

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a primit la Palatul Cotroceni o delegaţie a companiilor ExxonMobil şi OMV-Petrom, condusă de Johnny L. Hall, vicepreşedinte executiv al ExxonMobil Exploration Company, şi de Mariana Gheorghe, director general executiv al OMV-Petrom. În cadrul întrevederii, preşedintele Traian Băsescu a fost informat cu privire la sosirea în România în lunile următoare a unei noi platforme de forare angajată de consorţiul ExxonMobil - OMV, pentru evaluarea dimensiunii zăcămintelor din zona Neptun. În cadrul discuţiilor, Traian Băsescu le-a spus experţilor ExxonMobil şi OMV-Petrom că, atunci când fac analize în ceea ce priveşte piaţa internă pentru viitoarele resurse de gaz care vor fi exploatate în Marea Neagră să ia în calcul nu doar România, ci şi Republica Moldova, deoarece ţara noastră şi-a luat angajamentul de a asigura nevoile de gaz şi ale Republicii Moldova, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

CURENTUL

Fostul secretar personal al lui Ceauşescu - cercetat pentru înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire

Fostul secretar personal al lui Ceauşescu, Constantin Boştină, convertit după 1989 în om de afaceri, care se laudă în prezent cu poziţia de membru în Consiliul de Administraţie al Bursei Române de Mărfuri şi membru fondator al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, este cercetat pentru înşelăciune şi emitere de cecuri fără acoperire. Deşi se prezintă în CV-urile sale publice cu tot soiul de poziţii profesionale înalte, deţinute atât în prezent cât şi în vremuri de tristă amintire, şi cu titluri ştiinţifice şi universitare, Boştină, în calitate de administrator la SC Bost Consulting SRL, este acuzat de reprezentanţii firmei Enol Grup SA, în plângerea depusă la Poliţie, că a emis pe 14.02.2013 un CEC în valoare de 988.384 de lei, scadent la 30.04.2013, fără acoperire, după cum reiese din adresa de la banca ce a refuzat plata din lipsă de disponibil.

Puterea judecătorească vrea să sesizeze CCR pentru "Parlamentul penalilor"

Din partea justiţiei, judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut ieri plenului CSM să fie sesizată Curtea Constituţională pentru neavizarea de către Parlament a cererilor de începere a urmăririi penale în cazul unor foşti miniştri, o referire la cazul Vosganian. Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a spus că a pus în discuţia Plenului posibilitatea de a-l mandata pe preşedintele Consiliului să sesizeze Curtea Constituţională cu un eventual conflict juridic de natură constituţională între puterea judecatorească şi cea legislativă. "Am făcut o scrisoare deschisă la preşedintele României, pentru că are acest atribut de a sesiza Curtea Constituţională, cu privire la conflictul juridic de natură constituţională şi în acelaşi timp am solicitat membrilor CSM să reflectăm cu toţii de a da mandat preşedintelui CSM să sesizeze Curtea Constituţională. Eu zic că e un conflict de natură constituţională. Aşteptăm să vedem dacă va fi sesizată Curtea şi dacă se va da o decizie", a adăugat Horaţius Dumbravă. Dumbravă a afirmat că este "inadmisibil să se întrerupă brusc cursul justiţiei".

CURIERUL NATIONAL

Cei care strigă "hoţii!" în scandalul Harinvest au buzunarele pline

BCR şi-a primit milioanele de lei datorate pentru contractele deschise în piaţa produselor structurate, chit că pentru aceasta traderul de la Harinvest care a iniţiat tranzacţiile a fost nevoit să dea iama în conturile clienţilor. Să ne spună şi nouă cei de la BCR care este reţeta de a convinge pe cineva să fure pentru ei, că dacă am avea-o, mulţi dintre noi s-ar îmbogăţi..."Banii noştri sunt la BCR!", spun păgubiţii care nici să vrea nu au ce piele să mai ia de pe "hoţii de la Harinvest". Societatea a fost devalizată prin tranzacţii la Depozitarul Central în zilele de 14-15 noiembrie 2013. O hemoragie de 8,2 milioane lei de la o casă de brokeraj ce tocmai ratase o decontare nu i-a făcut nici măcar să ridice din sprâncene pe cei care participau la sfâşierea stârvului Harinvest. Nu cumva încasăm banii din nişte furturi?, este întrebarea pe care lăcomia i-a împiedicat să şi-o pună. Laolaltă, contrapărţile pe structurate BCR şi SSIF Broker Cluj, Bursa şi Depozitarul Central, contemplaţi de ASF, şi-au mânjit reputaţia înfruptându-se din jaful de la casa de brokeraj vâlceană. Cu buzunarele pline, acum unii dintre ei strigă "Hoţii!"...

ASE Job & Internship Fair, ediţia a 2-a - 2 aprilie 2014

Academia de Studii Economice din Bucureşti prin Centrul de Carieră ASE, şi Asociaţia Absolvenţilor ASE - ALUMNI ASE, împreună cu Uniunea Studenţilor ASE (USASE), organizează cea de-a două ediţie a Târgului oficial ASE Job & Internship Fair, în ziua de 02 aprilie 2014. Ziua de standuri va fi dublată de un maraton de workshop-uri organizate în perioada 31 martie - 03 aprilie 2014, la Bucureşti, clădirea Ion N. Angelescu (Căderea Bastiliei). Târgul ASE Job & Internship Fair, ediţia a 2-a se adresează deopotrivă comunităţii studenţilor şi absolvenţilor ASE şi mediului de afaceri, companii multinaţionale şi întreprinderi mici şi mijlocii din România, dorind să creeze interfaţa dintre angajatori şi angajaţi, ca suport al celor mai bune oferte de locuri de muncă şi de practică, şi ss devină o platformă de lansare în carieră.

Motivele pentru care Rusia nu stopează furnizarea de gaz Europei

Germania, Turcia şi Polonia au fost în 2013 cei mai mari importatori de gaze ruseşti din Europa, potrivit datelor Gazprom. Importurile de gaze din Rusia reprezintă aproximativ 44% din consumul anual al Germaniei. Rusia a mai oprit înainte Europei livrările de gaze naturale, însă, de data aceasta, se va gândi de două ori înainte de a utiliza energia ca pe o armă în disputa cu Occidentul privind Ucraina. Economia firavă a Rusiei se bazează foarte mult pe exporturile de petrol şi gaze naturale, energia reprezentând aproximativ 70% din exporturile anuale ruseşti. Consecinţele sistării gazelor ar fi mult mai devastatoare pentru Rusia decât oricine altcineva. Liderii europeni sunt deja în căutarea reducerii dependenţei lor de energia Rusiei, prin dezvoltarea de surse alternative, cum ar fi gazul de şist. Orice perturbare ca urmare a livrărilor ruseşti ar da pur şi simplu un impuls eforturilor de diversificare a surselor de energie şi ar stimula creşterea puternică proiectată în următorul deceniu.

Isărescu: Populaţia trebuie să aibă educaţie financiară

Populaţia trebuie să cunoască noţiuni economico-financiare pentru a face faţă complexităţii produselor financiare, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că cele mai recente analize ale Comisiei Europene subliniază rolul pe care nivelul redus al cunoştinţelor l-a avut în criza globală. "Cu toate că Uniunea Europeană acordă o atenţie sporită educaţiei financiare în ultimii ani, multe state europene încă nu răspund adecvat la această problemă, iar populaţia nu deţine încă suficiente cunoştinţe care s-o ajute să înţeleagă serviciile şi produsele financiare pentru a lua deciziile corecte", a declarat Isărescu la conferinţa internaţională "Educaţia financiară: investiţie în viitorul societăţii", organizată sub egida Global Money Week de către Banca Naţională a României în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu sprijinul Child&Youth Finance International, Junior Achievement România şi Visa Europe.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV EVZ. REŢEAUA CĂRNII STRICATE. 150 de ticăloşi ne-au pus otravă în farfurie

Mafia cărnii ne otrăveşte de cel puţin trei ani. Gruparea infracţională transfrontalieră este formată din peste 150 de persoane şi are ramificaţii în ţări din Uniunea Europeană, dar şi în state non-UE. Reţeaua a proliferat cu sprijinul unor angajaţi ai statului, iar fi rele duc "mult mai sus". Un consilier al europarlamentarului Ovidiu Silaghi este implicat. Evaziunea fiscală se ridică la 13,7 la sută din PIB. Caracatiţa evazionistă care a adus în România sute de tone de carne, expirată sau stricată, din Uniunea Europeană (UE), are ramificaţii în aproape toată ţara. Oficiali care au participat la operaţiuni au dezvăluit pentru "Evenimentul zilei" că ramificaţiile "mafiei cărnii" conduc către "persoane influente" şi nu exclud extinderea cercetărilor şi în alte judeţe. "Reţeaua are peste 150 de membri", ne-au spus sursele citate.

Valoarea umflată a ipotecilor, bombă cu ceas în bilanţul băncilor

Creditele ipotecare neperformante au dat până acum bancherilor mai puţine bătăi de cap decât cele de consum. Sub liniştea de suprafaţă se ascund însă probleme serioase, legate de valoarea reală a garanţiilor. Valoarea reală la care se încheie tranzacţiile imobiliare în ţară a rămas, ani de zile, o nebuloasă, deşi informaţiile sunt, teoretic, disponibile în multe locuri şi ar putea fi comunicate de instituţii ale statului. Când se încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil, preţul tranzacţiei este aflat atât de notar (care îndeplineşte un serviciu public), cât şi de autorităţile locale şi de Fisc. Realizarea unui index al preţurilor reale de piaţă, bazat pe astfel de informaţii, nu s-a făcut însă până acum, deoarece deţinătorii datelor respective nu s-au putut pune de acord.

JURNALUL NATIONAL

Emisiunile TV "pamflet", "reality show" şi "news magazine" ar putea fi INTERZISE de CNA

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au adoptat, joi, în unanimitate, un proiect de decizie, prin care televiziunile vor trebui să elimine din grilele de programe emisiuni precum 'pamflet', 'reality show' şi 'news magazine', nedefinite în legislaţia audiovizualului românească. Potrivit proiectului, "clasificarea programelor audiovizuale după genul acestora, altele decât operele cinematografice, se face doar în funcţie de tipurile de programe prevăzute în structura de programe aprobată de Consiliu'". Conform Deciziei CNA, o televiziune şi un radio pot avea în structura lor: programe de informare, programe educative, culturale, religioase, filme (de ficţiune, de animaţie, documentare, seriale), programe de divertisment şi alte tipuri de programe, publicitate şi teleshopping. Proiectul a fost postat pe site-ul CNA pentru consultare publică, recomandările fiind aşteptate, prin poştă sau depuse direct la registratura CNA, până cel târziu pe 27 martie 2014, inclusiv.

Legendarul Uli Hoeness, preşedintele lui Bayern Munchen, a fost CONDAMNAT la 3 ani şi 6 luni de închisoare

Un tribunal din Munchen l-a condamnat pe Uli Hoeness, preşedintele clubului Bayern Munchen, campioana Germaniei şi a Europei, la o sentinţă de 3 ani şi 6 luni cu închisoarea pentru sustragerea de la plata impozitelor a sumei de 27,2 milioane euro, relatează Reuters, potrivit Agerpres. Uli Hoeness, unul dintre artizanii transformării grupării bavareze în cel mai de succes club din lume, a admis că a plasat în secret într-o bancă elveţiană suma de 27,2 milioane euro, cu scopul de a evita plata impozitelor. Fostul internaţional german de 62 ani spera însă în clemenţa justiţiei, într-unul dintre cele mai urmărite cazuri de evaziune fiscală din istoria Germaniei.

Fost europarlamentar austriac, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în scandalul de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin

Europarlamentarul conservator Ernst Strasser, fost ministru de Interne în guvernul austriac, a fost condamnat joi la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare de către un tribunal din Viena, care l-a găsit vinovat că ar fi încercat să prezinte amendamente la legile europene, după ce ar fi primit beneficii financiare - un scandal de corupţie în care a fost implicat şi Adrian Severin. Într-un prim verdict, instanţa din Viena l-a condamnat la patru ani de închisoare, dar Curtea Supremă austriacă a casat hotărârea pentru viciu de formă. Ernst Strasser, 57 de ani, a decis să facă apel la această nouă condamnare la Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă austriacă. Fostul ministru a trebuit să demisioneze din postul de europarlamentar în martie 2011 după ce a fost prins în capcană de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, dându-se drept lobby-işti, aminteşte France Presse.

NATIONAL

DNA ii da lui Gruia Stoica perversa de la Chisinau!

Aflat in stare de arest preventiv dupa ce procurorii anticoruptie l-au acuzat ca, impreuna cu avocatul sau, Doru Bostina, ar fi incercat sa "blatuiasca" licitatia organizata de CEO Oltenia pentru transportul feroviar al carbunelui extras, Gruia Stoica poate primi o noua lovitura judiciara. Este vorba despre suspiciunile avute de anchetatori cu privire la incheierea unui contract in valoare de peste 12 milioane euro pentru renovarea completa a cinci trenuri apartinand Cailor Ferate Moldovenesti de catre societetatea RMAR Pascani, apartinand controversatului miliardar roman. Cu putine zile in urma, un tren care se deplasa pe traseul Chisinau - Ungheni a luat foc in apropiere de Gara Straseni. Culmea, este vorba despre o garnitura recent modernizata si a carei renovare a costat guvernul de la Chisinau bani grei, imprumutati de la diverse banci din Republica Moldova si de peste hotare.

Daniel Chitoiu taraste Parlamentul intr-un nou scandal

"Parlamentul impiedica infaptuirea actului de justitie", sustin judecatorii Horatius Dumbrava si Oana Schmidt-Haineala. Reactia celor doi vine la doar doua zile dupa ce deputatii au facut zid in jurul colegului Daniel Chitoiu, refuzand sa incuviinteze cererea de incepere a urmaririi penale in cazul acestuia. Blocarea actului de justitie a devenit o practica pentru parlamentari, acuza cei doi judecatori, care au cerut in Plenul Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea CCR privind un posibil conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea legislativa. In sprijinul acestei solicitari, pe langa Daniel Chitoiu, au fost amintite si cazurile fostilor ministri Laszlo Borbely, Victor Paul Dobre si Varujan Vosganian.

Popularii lui Basescu nu vor fi primiti pe gratis in PPE

Cristian Preda a depus deja, in numele PMP, dosarul de admitere in Partidul Popular European. Ca sa devina insa membru al PPE, PMP are o conditie de indeplinit: sa obtina minimum 5% la alegerile europarlamentare, altfel spus sa trimita cel putin un europarlamentar in PE. "PPE e reteaua tuturor formatiunilor politice din UE, din afara Uniunii si include in primul rand partide care trimit deputati in Parlamentul European", a confirmat Preda ca nimic nu se obtine pe gratis in politica. Pe de alta parte, chiar daca trece cu bine de botezul electoral, PMP mai trebuie sa obtina si acordul celorlalte trei formatiuni romanesti care sunt deja membre cu drepturi depline ale PPE: PDL, PNTCD si UDMR. Nu de alta dar, conform statutului, oricare dintre acestea isi poate exprima dreptul de veto atunci cand un partid din aceeasi tara cere sa intre in PPE.

PUTEREA

O delegaţie norvegiană a controlat stadiul lucrărilor plătite pentru Hanul Gabroveni

După mai multe promisiuni ferme de finalizare a lucrărilor de restaurare la Hanul Gabroveni, o delegaţie norvegiană a venit în Bucureşti să verifice stadiul acestora. De această dată, primarul general Sorin Oprescu nu a mai avansat o dată până la care clădirea va fi dată în folosinţă. Hanul Gabroveni va funcţiona ca un Centru Cultural Municipal şi face parte din proiectul "Bucureşti, capitală europeană". Peste 8,3 milioane de euro reprezintă suma totală aprobată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pentru realizarea şi finalizarea obiectivului de investiţii "Hanul Gabroveni". Din această sumă, circa 3 milioane de euro sunt direcţionate prin Mecanismul Financiar Spaţiul Economic European, iar 1,5 milioane de euro, din fonduri norvegiene, restul urmând să fie contribuţia Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). În incinta Hanului Gabroveni urmează să se mute şi sediul ARCUB, care va administra viitorul Centru Cultural Municipal, a declarat Mihaela Păun, director ARCUB.

Mazăre, regele carnavalului la Târgul de turism

Ediţia de primăvară a Târgului de turism al României şi-a deschis ieri, cu mare fast, porţile. Comparativ cu anii anteriori, numărul expozanţilor, dar şi al participanţilor a fost vizibil mai mare, românii luând cu asalt Romexpo încă din prima zi a târgului. Vedete au fost primarul Constanţei, Radu Mazăre, autointitulat rege al Carnavalului şi îmbrăcat într-un costum model Ludovic al XIV-lea, Cătălin Botezatu, cu două prezentări de modă, şi cele câteva zeci de tinere îmbrăcate sumar. Staţiunea Mamaia a fost promovată în stilul carnavalurilor braziliene, al căror fan nedezminţit este Radu Mazăre. Primarul şi-a făcut intrarea însoţit de "cele mai frumoase 20 de fete din România", şi strigând în gura mare "Ţară, ţară, vrem turişti!".

ROMANIA LIBERA

Este Jobbik agentul Rusiei în Transilvania?

Jobbik, partidul extremist ungar asociat cu eurasianismul lui Aleksandr Dugin şi Vladimir Putin, încearcă să provoace tensiuni interetnice în Transilvania. Întrebarea legitimă este dacă Jobbik, împotriva intereselor maghiarilor, ale secuilor şi ale românilor, acţionează la comanda sau din imboldul Rusiei. Reacţia Bucureştiului sugerează că da. Un amănunt interesant, apropo de susţinerea Jobbik pentru tot ceea ce este rusesc, s-a consumat în Alianţa Mişcărilor Naţionale Europene. Svoboda, partidul naţionalist ucrainean pe care propaganda moscovită îl dă drept exemplu că guvernarea de la Kiev a fost preluată de "fascişti şi nazişti", avea statut de observator, dar a fost exclus şi din această calitate la cererea Jobbik, pentru care atitudinea antirusă a Svoboda era prea mult de îndurat

Cum încearcă Biserica Ortodoxă să îi recâştige pe tineri

Intelectuali ortodocşi de calibru vor intra în dialog cu tinerii, în încercarea de a contracara spiritul secular. Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului a lansat o adevărată ofensivă culturală şi spirituală, prin care încearcă să recâştige inimile tinerilor. În această campanie sunt implicaţi intelectuali de frunte, reprezentanţi ai facultăţilor de teologie din România şi din alte ţări ortodoxe, precum Grecia. Preoţii spun că în prezent, tinerii se confruntă cu o lipsă de modele şi că societatea este supusă unui adevărat proces de decreştinare. Tocmai de aceea, Biserica Ortodoxă din Arad a decis să pună accentul pe implicarea activă în societate. Primul pas este făcut în plin post al Paştelui şi constă în iniţiative de ordin cultural şi academic, susţinute şi asumate şi de autorităţile publice. Astfel, în cadrul proiectului-program "Hristos în cetate", organizat de Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad, într-un parteneriat cu Arhiepiscopia Ortodoxă a Aradului, vor fi organizate de conferinţe care se adresează în special tinerilor.

Ce caută ANRE în disputa Guvern-Cotroceni

Dezacordul dintre cele două Palate ar putea fi axat pe noul rol al ANRE în stabilirea ponderii energiei verzi, începând din acest an. Adică după ce dispar cotele stabilite prin legea iniţială de încurajare a producătorilor. Premierul Ponta s-a întâlnit ieri la Guvern cu mai mulţi miniştri pentru o discuţie privind legea certificatelor verzi, la Palatul Victoria venind ministrul Economiei, ministrul delegat pentru Energie şi ministrul Justiţiei. Acesta a dat tot ieri asigurări reprezentanţilor Alro că Guvenul sprijină intrarea în vigoare a legii de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă 57/2013 (legea retrimisă spre examinare de preşedinte şi apoi contestată la Curtea Constituţională) până miercuri, 19 martie, lăsând să se înţeleagă că ar putea să regleze ulterior chestiunea prin pârghiile legale pe care le are la dispoziţie.

ZIARUL FINANCIAR

Scenariile pentru Carpatica după ce BNR i-a suspendat dreptul de vot lui Carabulea din cauza problemelor cu justiţia: fuziune cu o altă bancă sau capitalizarea prin intermediul pieţei de capital

Premieră în domeniul supravegherii bancare: BNR a suspendat drepturile de vot ale acţionarilor Băncii Carpatica Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase, care controlează peste jumătate din capital, invocând problemele de integritate ale lui Carabulea care este cercetat a doua oară pentru dare de mită, respectiv acţiunea concertată a celor doi. Banca Naţională a hotărât suspendarea dreptului de vot pentru 57% din acţiunile Băncii Carpatica (BCC) controlate de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu şi de unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tănase, şi le-a interzis acestora să mai cumpere acţiuni ale băncii. Suspendarea dreptului de vot al unor acţionari este o procedură în premieră pe piaţa bancară locală, adoptată de consiliul de administraţie al BNR pe baza noii legislaţii în vigoare. Este o decizie care vizează exclusiv calitatea şi reputaţia acţionarilor şi nu situaţia băncii, care altminteri se încadrează pe deplin în parametrii de prudenţialitate ceruţi de BNR.

Cosmote şi Romtelecom vor ataca piaţa sub brandul "T" al Deutsche Telekom

Sub numele T-Mobile (Cosmote) şi T-Home (Romtelecom) cei doi operatori cu afaceri anuale de 1,1 mld. euro ar putea veni cu pachete integrate de servicii n Statul speră că rebrandingul va influenţa pozitiv listarea Romtelecom. După şase ani de prezenţă discretă în România, gigantul german Deuts­che Telekom va intra în această vară cu toată forţa pe piaţa locală, aruncând pentru prima oară în luptă propriile branduri, printr-o operaţiune complexă - planificată să aibă loc până pe 12 septembrie - şi la finele căreia Cosmote va deveni T-Mobile, iar Romtelecom T-Home.

Noul regim de redevenţe se va aplica până în 2024

Noile redevenţe se vor aplica în perioada 2015-2024, la finalul lunii trecute fiind constituit un comitet interministerial a cărui unică misiune va fi determinarea regimului prin care România va beneficia de resursele ei de petrol şi gaze în următorul deceniu. Informaţiile transmise de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM) arată că în primele nouă luni ale anului trecut România a colectat redevenţe petroliere de 892,3 milioane de lei (circa 203 mil. euro), cea mai mare parte din acestea fiind plătite de Petrom. Ieri, conducerea Petrom, companie al cărei profit a depăşit anul trecut un miliard de euro, alături de cea a gigantului ExxonMobil au avut o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu în condiţiile în care cele două companii intră într-o nouă fază a programului de explorare din Marea Neagră. Tot ieri, americanii de la Chevron au avut o întâlnire cu şeful statului, compania fiind implicată în explorarea gazelor de şist.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2861
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.7692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb