• ADEVARUL
• Gheorghe Nichita şi Tiberiu Urdăreanu, reţinuţi pentru 24 de ore de DNA
Primarul suspendat al municipiului Iaşi a fost pus sub acuzare în dosarul în care a fost reţinut patronul UTI Grup, Tiberiu Urdăreanu. Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară. "În luna august 2013, în contextul implementării proiectului Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI - IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii, se arata in comunicatul DNA."
• Val de deportări din Germania: Migranţii din Afganistan şi Balcani vor fi trimişi acasă
Ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, a anunţat o înăsprire a politicilor ţării sale privind refugiaţii, care va afecta imigranţii veniţi din Balcani şi Afganistan. Potrivit acestuia, majoritatea imigranţilor din Afganistan şi "zeci de mii" de migranţi din Balcani vor fi trimişi acasă, relatează Deutsche Welle. "Numărul repatrierilor, întoarcerilor voluntare şi al deportărilor va creşte semnificativ", a declarat de Maiziere. Mai mulţi migranţi ajung acum în Europa din Afganistan decât din orice altă ţară în afară de Siria, o situaţie descrisă de oficialul german drept "inacceptabilă". Printre ei, spune acesta, se află şi mulţi membri ai clasei de mijloc şi locuitori ai capitalei Kabul, care "ar trebui să rămână acolo şi să ajute la reconstrucţia ţării", a notat de Maiziere. El a adăugat că şi guvernul afgan are aceeaşi viziune. În ceea ce îi priveşte pe migranţii din Balcani, ministrul german de Interne speră că procesarea cererilor lor de azil va fi făcută mai rapid şi că zeci de mii dintre ei vor fi trimişi acasă până la finalul acestui an.
• Fostul şef al Securităţii, generalul Iulian Vlad, rupe tăcerea, în premieră după Revoluţie.
Fostul şef al Securităţii din timpul evenimentelor din decembrie 1989, generalul Iulian Vlad, a făcut, joi, primele declaraţii publice, după 26 de ani, în legătură cu împrejurările în care a fost răsturnat regimul comunist. Acesta a spus că el şi generalul Guşe nu au fost cooptaţi în ceea ce s-a numit "Cupolă", adică Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN). Iulian Vlad (84 de ani) a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru evenimentele din decembrie 1989, din care a executat patru ani la Penitenciarul Jilava. Generalul a avut joi, 29 octombrie, prima ieşire publică, după 26 de ani de tăcere, în cadrul Conferinţei cu tema «1989 - Adevăr şi manipulare», organizată de Universitatea "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu. "S-a intenţionat o crimă fără precedent". Fostul şef al Securităţii povesteşte că au fost anumite planuri ca Armata să se lupte cu Securitatea, iar vărsarea de sânge ar fi fost cumplită.
• Angela Merkel, acuzată de «înaltă trădare»! A primit 400 de plângeri
Criza refugiaţilor nu a speriat-o deloc pe Angela Merkel, care, conştientă că aceştia se vor îndrepta către Germania pentru a cere azil politic, le-a deschis, larg, porţile. Cancelarul german ar urma să permită intrarea în ţară a peste 800.000 de imigranţi. În timp ce decizia i-a creat o reputaţie bună în Parlamentul European, care o consideră un model demn de urmat, mai multe organizaţii de extremă dreapta o acuză pe Angela Merkel de înaltă trădare. Aceştia au depus nu mai puţin de 400 de plângeri de "înaltă trădare" la Parchetul Federal din Karlsruhe şi au organizat o întreagă campanie împotriva deciziei, la care se pare că se alătură şi propria tabără, cea conservatoare, informează activenews.ro. Întreaga situaţie a dus la un declin al imaginii politicianului german, a cărui popularitate a început să scadă simţitor în ultimele săptămâni.
• Cum a schimbat PSD litera legii special pentru a o salva pe Elena Udrea de cătuşe
Deputaţii Puterii au modificat pe loc procedura parlamentară care se referă la solicitările Justiţiei privind reţinerea şi arestarea unui parlamentar. Totul, pentru a o salva pe Elena Udrea de arest preventiv. Reprezentanţii PSD, UNPR şi ALDE, partide care formează actuala majoritate parlamentară, au luat două decizii majore care au condus la imposibilitatea arestării preventive a deputatului Elena Udrea. Prima se referă la separarea reţinerii de arestare preventivă, această sarcină revenindu-le celor din Comisia Juridică, care au redactat două proiecte de hotărâre distincte. De cea de-a doua mutare s-au ocupat deputaţii Puterii din conducerea Camerei Deputaţilor, care au bulibăşit intenţionat procedura de vot.
• Autorităţile suedeze sunt disperate: Refugiaţii au refuzat case de lux, cu piscină şi saună
Aproximativ 30 de refugiaţi relocaţi în Suedia au refuzat să coboare dintr-un autocar pus la dispoziţia lor de Guvern, pentru că nu le-au plăcut noile case de lux primite, motivând că sunt prea rustice. Cei aproximativ 30 de refugiaţi nu au acceptat casele plătite de contribuabilii suedezi şi au cerut sa fie duşi într-un oraş, relatează Daily Express în pagina electronică. Complexul de case este situat la Arabadet, o staţiune de vacanţă preferată de suedezi. Autorităţile suedeze au transformat staţiunea într-un loc de cazare pe termen scurt pentru aproximativ 50 de refugiaţi. Casele au acces la o piscină încălzită, saună şi sunt situate în apropiere de restaurante, însă refugiaţii nu par să le aprecieze, spunând că zona şi casele sunt prea rustice.
• Familia lui "Bercea Mondial", ani grei de închisoare pentru şantajarea lui Mircea Băsescu
Tribunalul Constanţa a dat ieri soluţia în cazul în care cinci membri ai familiei drăgăneşteanului Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondial, au fost acuzaţi de şantajarea naşului Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Cel mai mult ar avea de ispăşit fiul său, Florin Anghel, condamnat la 12 ani, 11 luni şi 20 de zile de puşcărie. Sentinţa poate fi atacată la Curtea de Apel Constanţa în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei.
• Scandalul Volkswagen răscoleşte şi alte industrii. Dyson acuză Bosch şi Siemens că trişează la aspiratoare
Scandalul Volkswagen are reverberaţii şi în alte sectoare, după ce o serie de giganţi industriali au fost acuzaţi că trişează cu privire la mai multe teste, fie când e vorba de eficienţa energetică la aspiratoare şi televizoare sau consumul de carburanţi la vapoare. Grupul britanic Dyson a acuzat că aspiratoarele vândute sub mărcile Bosch şi Siemens consumă mult mai multă energie în condiţii reale de funcţionare faţă de teste, potrivit Engadget. Mai exact, două modele sunt incriminate în particular: Siemens Q8.0 şi Bosch GL80/In'Genius ProPerform. BSH Group - concernul care deţine cele două branduri - marchează cele două produse electrocasnice drept AAAA, ceea ce echivalează cu un consum mai mic de 750 W.
• BANCHERUL
• Clienţii Millennium Bank nu vor putea folosi cardurile si serviciul de internet banking in acest week-end
Un număr de 49.000 de clienţi ai Millennium Bank vor fi preluaţi, începând de luni, 2 noiembrie, de către OTP Bank, care a cumpărat banca portugheza anul trecut, in schimbul a 39 milioane de euro. Începând de luni, foştii clienţi ai Millennium vor putea folosi doar noile carduri emise de OTP Bank, conturile in noul format IBAN OTP Bank (care se pot afla pe site-ul OTPBank.ro) si serviciile digitale ale OTP Bank Romania, a precizat banca, pentru Bancherul.ro. Din cauza procesului tehnic de migrare la OTP Bank, clienţii Millennium Bank nu vor putea efectua operaţiuni la ghişeele, bancomatele sau serviciul de internet banking, începând de vineri la prânz.
• Băncile au acordat credite noi in lei in valoare de 4,5 miliarde lei in luna septembrie, cu o treime mai multe decât anul trecut
In ciuda crizei de imagine si de încredere prin care trec băncile din cauza diverselor procese privind clauzele abuzive si a propunerilor legislative in favoarea consumatorilor, băncile si-au sporit considerabil volumul de noi împrumuturi acordate in mod egal, atât firmelor cat si populaţiei. Astfel, statisticile BNR arata ca in luna septembrie băncile au aprobat credite noi in lei in valoare de 4,44 miliarde lei (in jur de 1 miliard de euro), cu 28% mai multe decât in aceeaşi luna a anului trecut, când au fost de doar 3,46 miliarde lei. Volumul de credite noi in lei acordate companiilor a fost de 2,2 miliarde de lei in luna septembrie, cu 81,5 milioane lei (3,8%) mai multe decât in luna precedenta si cu 369 milioane lei (20%) mai ridicate decât in septembrie 2014. Creditele noi in euro pentru companii au fost de 190 milioane euro (in jur de 800 milioane lei), cu 1 milion de euro mai puţine decât in august.
• CURENTUL
• Abraham spunea că-i achită, judecătorii le-au dat pedepse enorme
Avocatul Pavel Abraham ne explica recent la Antena 3 că se aşteaptă la o achitare a membrilor familiei Bercea pentru că a demontat toate probele acuzării. Judecătorii însă, au decis pedepse enorme pentru aceştia. Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a primit o pedeapsă de 12 ani, 11 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare. Fiica lui Bercea, Izaura Anghel, a primit o pedeapsă de 4 ani şi 5 luni. Pedepse asemănătoare au primit şi alţi membri ai familiei. Pedepsele nu sunt definitive. Instanţa i-a mai obligat pe membrii familiei Anghel să-i plătească lui Mircea Băsescu 7000 de EURO. Rudele lui Sandu Anghel sunt acuzate că l-ar fi şantajat pe fratele fostului preşedinte. Aceştia susţin însă că nu au încercat decât să îşi recupereze banii daţi şpagă lui Mircea Băsescu pentru eliberarea lui Bercea. Sentinţa Tribunalului Constanţa poate fi contestată la instanţa superioară.
• Bile - de Tia Şerbănescu
"Eu vă rog să mă urmăriţi de mâine încolo" le-a cerut dna Udrea ziariştilor după ce voturile din Cameră au scăpat-o de arestare permiţându-i doar o scurtă reţinere. Deloc reţinută, dna Udrea a insistat: "vă rog să nu mă scăpaţi din ochi". Să vedem dacă-i convine căci nu de mult se plângea că nu mai scapă de urmărirea presei. De urmărirea penală, nici atât. Colegii de Cameră s-au purtat însă frumos. Relaxat (după ce-şi amânase o emisiune tv ca să vadă rezultatul), dl. Băsescu era convins că majoritatea parlamentară a încurcat bilele intenţionat considerând că o nouă arestare "ar fi fost prea mult". Proaspăt preşedinte al MP, dl Băsescu speră să obţină 15% la alegeri şi să redevină atractiv: "acum ne refuză toată lumea dar când om avea procentele pe masă, o să ne caute". Şi n-o să-i găsească - fiindcă dl. Băsescu o să-i refuze: "e imposibil ca un partid de dreapta să colaboreze cu PSD, ei sunt defecţi mental". Nu e imposibil deloc - dovadă că au tot colaborat, când pe faţă, când pe dos. Întrebarea e: cum deosebeşti un partid de dreapta (PNL) de PSD? Căci seamănă ca două bile negre - în urne diferite.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Guvernul Streleţ a fost demis! Europa, tot mai departe de Republica Moldova!
Democraţii s-au alăturat moţiunii de cenzură iniţiată de socialişti şi susţinută de comunişti, punând capăt celei mai scurte guvernări din istoria Moldovei. Arestarea liderului PLDM, Vlad Filat, a demolat Alianţa de guvernare. Confirmarea că AIE 3 nu a fost decât un castel de nisip, construit pentru a mai câştiga timp înainte de prăbuşirea totală a visului european, a venit joi. Cu 65 de voturi "pentru" şi doar 18 "împotrivă", Guvernul Streleţ a fost demis. Şi odată cu acest vot, speranţa unui viitor european a populaţiei Moldovei a fost îngropată pentru o vreme. Cât? Asta numai istoria ne va spune! Chişinăul arăta ieri ca un oraş sub asediu. Cordoane de forţe de ordine în jurul tuturor instituţiilor reprezentative ale puterii de stat, inclusiv al Curţii de Apel, unde trebuia decisă reţinerea sau judecarea în libertate a bufonului naţional, Renato Usatîi. În acest decor pigmentat de uniforme negre şi scuturi, soarta guvernului Streleţ, supus în aceeaşi zi unei moţiuni de cenzură iniţiată de Partidul Socialist şi susţinută de comunişti, părea pecetluită.
• A apărut "Top 300 Capital". Ion Ţiriac conduce detaşat clasamentul celor mai bogaţi români
Averile celor mai înstăriţi 300 de români se încadrează între 16 milioane de euro şi 1,5 miliarde de euro, potrivit celei de-a XIV-a ediţii a "Top 300 Capital", lansată ieri. Pentru al doilea an consecutiv Ion Ţiriac ocupă, în "Top 300 Capital", primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români, cu o avere de 1,5 miliarde de euro. În topul primilor zece clasaţi s-au produs însă modificări majore de la un an la altul. Poate cea mai importantă este devansarea lui Ioan Niculae de pe poziţia secundă de către fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl, doi antreprenori care s-au impus pe o piaţă în care investitorii străini au raportat pierderi. Supranumit "regele mallurilor", Iulian Dascălu a cunoscut cea mai spectaculoasă ascensiune, urcând cinci poziţii în clasament. Şi, tot din domeniul imobiliarelor, îl regăsim în top 10 pe George Becali. Acesta a reuşit să revină între primii 10 cei mai bogaţi români, cu toate că averea i s-a redus de la 300-350 milioane de euro, cât avea în ediţia anterioară, la 270-300 milioane de euro în acest an.
• Oprescu, trimis acasă de o judecătoare cu soţul condamnat pentru corupţie
Sorin Oprescu a scăpat de arest, chiar dacă DNA a extins cercetările în cazul său. După 48 de zile de închisoare, primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a plecat acasă, în arest la domiciliu. Decizia este definitivă şi a fost luată de judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucureşti, după o amânare a pronunţării de 24 de ore. Potrivit ultimelor reglementări, durata maximă a arestului la domiciliu în timpul urmăririi penale este de 180 de zile. În cazul lui Oprescu judecătoarea Costiniu a decis ca acesta să stea acasă o lună. În hotărâre, magistratul a precizat că Oprescu este obligat "să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere". Această prevedere este imposibil de pus în practică pentru simplul motiv că Poliţia nu are în dotare acest tip de brăţară. Viorica Costiniu este soţia lui Florin Costiniu, fost judecător la Instanţa Supremă, condamnat pentru corupţie.
• ŞOC PE B1TV. Radu Banciu S-A PRĂBUŞIT în emisiune
În timp ce citea o ştire, Radu Banciu s-a clătinat şi nu a mai putut vorbi. Emisiunea s-a întrerupt brusc. Spre sfârşitul emisiunii "Lumea lui Banciu", de joi seară, realizatorul Radu Banciu a părut să se simtă brusc rău, s-a clătinat, nu a mai putut vorbi şi a părut că este pe punctul de a cădea de pe scaun. Realizatorul TV a încercat să îşi revină şi şi-a pus mâinile la ochi. După câteva minute, emisiunea s-a terminat brusc şi a fost difuzată Publicitate. Postul nu a explicat care a fost cauza "căderii" lui Radu Banciu. Momentul a fost surprins si inregistrat de dcnews.ro.
• JURNALUL NATIONAL
• Votul prin corespondenţă, o iluzie
PSD şi PNL au adoptat, pe ultima sută de metri, legea votului prin corespondenţă. Prezentată ca un succes al clasei politice, la un an de la alegerile prezidenţiale, noua lege a fost golită de conţinut. Deocamdată va fi aplicată doar la alegerile parlamentare din 2016, dar votul la distanţă pare o iluzie. Adoptarea votului prin corespondenţă a fost sărbătorită cu entuziasm în Camera Deputaţilor. Liberalii au flu-turat victorios în aer banderolele albe, semn că greva japoneză a luat sfârşit. Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea s-au sărutat amical pe obraji, într-o scenă care a demonstrat că Puterea şi Opoziţia au pupat "Piaţa Endependenţii". În forma adoptată, menţiunea "prin corespondenţă" poate induce grav în eroare. În practică, aleşii au limitat la maximum drepturile românilor din străinătate. Votul prin corespondenţă va fi aplicat doar la alegerile parlamentare de anul viitor, nu şi la prezidenţiale şi europarlamentare. Efectele vor fi minime, mai ales că prin modificările aduse legii alegerilor deputaţilor şi senatorilor, numărul de parlamentari pentru diaspora a rămas acelaşi: patru deputaţi şi doi senatori.
• Vicecancelarul Germaniei anunţă de la Kremlin proiectul Nord Stream 2
Vicecancelarul german si Ministru al Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, a anunţat in cursul întâlnirii avute miercuri seara la Kremlin cu preşedintele Rusiei, dorinţa ca proiectul gazifer Nord Stream2 sa fie rezolvat integral de Germania. Oficialul german a subliniat ca proiectul trebuie ferit de interferentele politice - aluzie la alte proiecte gazifere ale Rusiei - South Stream, Turk Stream, blocate de motive din afara considerentelor economice. Proiectul care ar reduce dependenta Europei de tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina si Polonia a fost criticat dur de preşedintele Poloniei, Andrjez Duda. Gazprom si companii occidentale din Germania si Olanda au anunţat ca acest proiect va dubla actuala conducta care trece prin Marea Baltica, unind Rusia de Germania, asigurând 15 la suta din consumul UE. Sigmar Gabriel a evocat si dorinţa Germaniei de a se implica in problemele spinoase care generează divergentele pe care le are Rusia cu UE si SUA. Putin a remarcat reducerea comerţului dintre Rusia si Germania in urma sancţiunilor.
• Cauciucuri de iarnă. Totul despre anvelopele de iarnă. Legislaţie, montaj, preţuri
Codul rutier interzice circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă. Cauciucuri de iarna. Legea a intrat in vigoare la data de 1 noiembrie 2011, însă cauciucurile de iarna nu sunt obligatorii in fiecare an începând cu data de 1 noiembrie, deşi s-a creat o confuzie în acest sens, potrivit rtv.net. In propunerea legislativa din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie - 31 martie, însă s-a renunţat la el, in condiţiile in care poate sa ningă in lunile octombrie sau aprilie. Specialiştii recomanda, oricum, schimbarea anvelopelor de vara cu cele de iarna, începând cu temperaturi de 7 grade Celsius! In plus, in caz de accident, anumite companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate care nu au anvelope de iarna.
• Fondul Proprietatea ia în calcul listarea Hidrolectrica şi a Poştei Române în 2016
Fondul Proprietatea ia în calcul listarea Hidroelectrica în a doua parte a anului viitor, deşi nu a ieşit încă din insolvenţă, şi a Poştei Române în 2016 sau 2017, dar nu vede nicio şansă pentru o ofertă publică iniţială (IPO) la CEO Oltenia prea curând, potrivit managerului fondului, Greg Konieczny. "Dacă vorbim de calendarul IPO, la Hidroelectrica pregătirea ofertei a început deja, deci există şanse să o vedem listată după prima jumătate a anului viitor. La CEO Oltenia nu vedem nicio şansă să fie listată prea curând. Acest proces este, din punctul nostru de vedere, suspendat. Şi mai avem încă patru companii pe lista scurtă pentru care se lucrează la procedurile de listare", a spus joi Konieczny în cadrul unei conferinţe de presă. El s-a referit şi la cazul Electrica, în care susţine că primeşte cele mai multe întrebări de la investitori. "Sperăm să ajungem la un acord la următoarea adunare generală a acţionarilor", a mai spus managerul FP.
• NATIONAL
• Iohannis baga Palatul Cotroceni in carantina!
Preşedintele s-a cam supărat pe toata lumea din jurul sau, ajungând si el la concluzia ca oamenii săi de încredere nu prea fac o echipa unita, ci se fac unii pe alţii, pe unde se prind. De asemenea, după cum se pare, este foarte posibil ca şeful statului sa fi si fost recent tras de mânecă, informativ vorbind, despre "cuiburile" care s-au format la Palatul Cotroceni, unde tot felul de personaje din teritoriu sunt băgate pe uşa din spate, mereu pe aceeaşi filiera, pentru a discuta tot felul de posturi pe nenumăratele liste făcute pentru intrarea la guvernare. In culisele Cotroceniului este pe cale sa explodeze un scandal cat Palatul de mare, după ce "spionita" practicata pe scara tot mai larga a început sa iasă la iveala. Iar unii oameni se plâng, făţiş sau mai pe la colturi, ca atmosfera tinde sa devina una tot mai apăsătoare, in care toata lumea controlează pe toata lumea, in încercarea disperata de a-i depista pe cei care nu-s "iohannisti" in suflet si-n simţiri.
• Alarma, bancheri! Cursul francului elveţian, îngheţat de instanţe!
Gheorghe Piperea a anunţat câteva noutăţi care le vor da fiori reci unora dintre bancheri. Prima se refera la obligarea Piraeus Bank la îngheţarea cursului francului elveţian la nivelul de la data acordării creditului. A doua este in măsură sa genereze un val de procese ale debitorilor cu băncile, după ce Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ)a stabilit ca simpla înmânare a contractului de credit către debitor nu reprezintă o negociere si nici faptul ca persoana creditata a înţeles ce efecte poate produce un contract. Piperea a ţinut sa anunţe încă o victorie in instanţă împotriva unei bănci, de data aceasta Piraeus Bank (care poate face apel), intr-un proces ce viza un credit in franci elveţieni. Instanţa a constatat caracterul abuziv al clauzelor contractuale privind suportarea de către consumator a diferenţelor de curs valutar inserate in contractul de credit.
• PUTEREA
• Clientela PSD şi PNL construieşte locuinţe sociale în Odobeşti. Un contract de 8,5 milioane lei
O asociere formată din trei firme cu susţinere politică vor construi un ansamblu format din două blocuri, cu şaizeci de spaţii locative în oraşul Odobeşti, Vrancea. Este vorba de Lemacons SRL, administrată de nepotul milionarului Corneliu Istrate, de la Vega '93, apropiat PSD şi al baronului Marian Oprişan, Tancrad Galaţi, firmă de casă a ex-şefului PSD Brăila Bunea Stancu, şi Lefter Construct SRL Focşani, sponsor PDL. Lucrarea este finanţată de la bugetul local, iar beneficiarul este Primăria Odobeşti, condusă de primarul pesedist Daniel Nicolaş, un personaj din anturajul lui Marian Oprişan. Nicolaş era dat şi printre favoriţii care l-ar putea înlocui pe baron la şefia PSD Vrancea dacă DNA îi va obţine condamnarea.
• Horia Scarlat către Ştefănel Marin: Sunteţi un glonte al trădării
Un consilier general l-a acuzat public pe primarul general interimar de UNPR-izarea Primăriei Capitalei. Horia Scarlat, consilier PNL, reclamă "influenţa nefastă a mafiei unui primar de sector" care stă în preajma edilului-şef şi numirile în funcţii executive numai a membrilor UNPR. Mai mult, el a reclamat şantajul la care sunt supuşi foşti şi actuali directori din Primăria Capitalei pentru a se înscrie în "partidul generalului". Consilierul liberal Horia Scarlat l-a interpelat public pe primarul general interimar Ştefănel Marin pe tema schimbării de atitudine a acestuia cu privire la transparenţa decizională. El susţine că, deşi l-a votat cu încredere şi speranţă pentru funcţia de primar general interimar, acum este dezamăgit şi regretă votul pe care l-a dat, amintindu-i de proverbul "lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba". "Nimeni nu mai poate ocupa onest, nici o funcţie de conducere sau nu mai poate ramâne în funcţie dacă nu este membru UNPR.
• Achiziţia anului pentru Protv
Unul dintre cele mai iubite grupuri umoristice din România, actorii din "Mondenii" se mută cu totul la Protv. Ei vor apărea într-un nou serial regizat de George Dogaru, regizorul "Las Fierbinţi". Serialul Atletico Textila va fi produs de Frame Film, având acelaşi regizor ca Las Fierbinţi, George Dogaru, scrie Stiripesurse.ro. În rolurile principale din "Atletico Textila" apar chiar foştii "Mondeni" de la Prima TV, care revin cu forţe noi. Astfel că-i veţi vedea din nou la treabă pe Mirela Zeţa, Andreea Grămoşteanu, Andreea Mateiu, Angel Popescu, Bogdan Cotleţ, Andrei Mateiu, Alexandru Ion, Răzvan Oprea, Sergiu Costache, Pavel Bârsan şi Răzvan Vasilescu. "Amănuntele picante din viaţa fotbaliştilor şi informaţiile din culisele unei competiţii de fotbal sunt întotdeauna preţioase, la orice nivel, chiar dacă este vorba despre cea mai bogată echipă de fotbal sau cel mai sărac FC dintr-o ligă inferioară. Este o lume potrivită pentru comedie, iar Atletico Textila prezintă povestea savuroasă a unei echipe condamnate eşecului!", spune George Dogaru, regizorul producţiei.
• ROMANIA LIBERA
• Imperiul lui Urdăreanu şi afacerile controversate cu statul
Tiberiu Urdăreanu, proprietarul UTI Grup şi vicepreşedinte al partidului condus de Gabriel Oprea, este unul dintre cei mai discreţi miliardari, dar şi unul dintre campionii contractelor cu statul. Printre lucrările pe bani publici obţinute de firmele din holdingul său se numără cele pentru dosarul electronic de sănătate, sistemul de plată a rovinietei, sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), furnizare de echipamente şi mentenanţă pentru aeroporturile din Otopeni, Cluj sau Iaşi. Potrivit presei centrale, doar în ultimii trei ani, firmele lui Tiberiu Urdăreanu ar fi încheiat contracte cu statul de peste 200 de milioane de euro. O parte dintre banii obţinuţi de UTI Grup au venit din înţelegeri cu instituţii de stat, în general primării, ale căror conducători sunt cercetaţi la rândul lor în dosare penale de corupţie. Dintre acestea se detaşează Primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu până în septembrie.
• Sistemul care a protejat-o pe Elena Udrea
În discursul din Parlament, Udrea a pozat în victima unui sistem format din servicii secrete şi justiţie. În realitate, analiza modului în care a fost pregătită şedinţa în care a fost respinsă arestarea deputatei sugerează existenţa unui sistem anti-justiţie, cu caracter transpartinic. Încurcătura în cazul Udrea a pornit de la faptul că Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca aleşii să voteze separat, dar în cadrul aceleiaşi proceduri, atât cererea de reţinere, cât şi cea de arestare preventivă. Aşadar, fiecare deputat a primit patru bile - două albe, două negre. Asta i-a pus în încurcătură pe o parte dintre aleşi, care au introdus în urne mai multe bile decât trebuia. Majoritatea PSD-UNPR din conducerea Camerei Deputaţilor a luat această decizie în ciuda avertismentelor că procedura va provoca haos. Propunerea a fost înaintată de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, condusă de Bogdan Ciucă (ALDE). Propunerea a ajuns pe masa Biroului Permanent, fiind susţinută de ministrul Eugen Nicolicea (UNPR).
• NATO vrea descurajarea Rusiei, Germania ezită
Wall Street Journal arată că ţările membre ale NATO discută despre creşterea numărului trupelor staţionate în statele riverane Rusiei, un nou efort pentru descurajarea Moscovei după agresiunea acesteia în Ucraina. Potrivit unor diplomaţi şi ofiţeri din cadrul NATO, Alianţa discută despre staţionarea unor trupe suplimentare de-a lungul flancului estic şi în noua schemă organizaţia trans-atlantică ar avea câte un batalion în Polonia şi în fiecare din cele trei state baltice, cu circa 800-1.000 de soldaţi în fiecare unitate. O versiune mai puţin amplă ar avea un singur batalion al NATO în regiune. Dar, în timp ce se discută aceste planuri, susţinute de Berlin, în particular responsabilii germani îşi exprimă rezervele. În cadrul discuţiilor private cu aliaţii, reprezentanţii Germaniei susţin că nu vor să trateze Moscova ca pe un duşman permanent sau trimis în afara Europei, în pofida fricţiunilor pe tema crizei din Ucraina şi altor provocări. Responsabilii NATO consideră că este puţin probabil ca Berlinul să aprobe o desfăşurare mai mare de trupe dar ar putea susţine una mai modestă.
• ZIARUL FINANCIAR
• Sunt banii voştri, sunt companiile voastre, de ce să nu faceţi direct şoselele?!
În faţa neputinţei de a face autostrăzi şi căi ferate rapide cu bani la Uniunea Europeană, având în vedere că din 4,5 mld. euro alocaţi pentru infrastructură în exerciţiul bugetar 2007-2013 am folosit doar 2,5 miliarde de euro, România mai are o singură soluţie. Singura soluţie este să cedeze construcţia autostrăzilor şi a căilor ferate direct către Comisia Europeană. Dacă tot este dispusă Uniunea Europeană să ne dea bani de autostrăzi, de ce să nu le comande direct la constructori şi să se ocupe de finalizarea lor? Noi le vom indica traseul - şi oricum numai traseele stabilite tot de la Bruxelles sunt finanţabile - iar ei ne vor face şoselele. Pe unde treceau, romanii lăsau drumuri şi viaducte, nu alocau fonduri "romane" către barbari de care aceştia să se îngrijească. La 25 de ani de la Revoluţie, jumătate din businessul românesc este în mâini străine, 80% din bănci sunt în mâini străine, iar 4 miliarde de euro bani pentru de pensii private sunt 100% la străini. Au luat economia, să ia şi administrarea investiţiilor în infrastructură. Şi pot urma spitalele sau şcolile.
• "Dialogul nesfârşit" al autostrăzilor. Craiova-Piteşti şi centura sud a Capitalei sunt de doi ani în negocieri fără speranţă
Cele două şosele, care ar urma să fie construite în concesiune, nu au dată de începere şi nici de finalizare. Autostrada de centură sud a Capitalei (48 km) şi autostrada Craiova-Piteşti (121 km), două proiecte pe care statul a anunţat că vrea să le construiască în concesiune şi care ar urma să coste cumulat aproape 4 miliarde de euro, "se zbat" de mai bine de doi ani într-un lung şir de negocieri între statul român şi potenţialii investitori privaţi, aşa-numitul "dialog competitiv". Astfel, deşi CNADNR a primit oferte de la constructori pentru aceste două autostrăzi de aproape doi ani şi jumătate, nici până acum nu a ajuns la o concluzie în urma negocierilor şi nu poate înainta informaţii privind data de începere sau de finalizare a proiectelor. Soarta acestor două concesiuni este cu atât mai importantă cu cât până în prezent România nu a reuşit să demareze niciun proiect de concesiune de şosele, iar cel pe care a încercat să-l construiască de trei ori până acum, autostrada Comarnic-Braşov, a eşuat de fiecare dată, cel mai recent în vara acestui an.
• Dualismul la BVB a picat. În culise acţionarii fac acum alianţele pentru a câştiga un loc în conducerea bursei
Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au respins ieri prin neprezentare trecerea la sistemul dualist de conducere care ar fi redus numărul de administratori de la nouă la şapte. Acest lucru le-ar fi nemulţumit pe SIF-uri, cei mai mari acţionari ai BVB, pentru că unele îşi doresc chiar şi doi reprezentanţi în conducerea bursei. Schimbarea sistemului de conducere a BVB a fost o iniţiativă care iniţial a fost susţinută de acţionari. Însă la adunarea generală extraordinară de ieri au fost prezenţi acţionari reprezentând doar 21,4% din drepturile de vot deşi cvorumul necesar pentru a doua convocare era de 50%. Interesele acţionarilor BVB s-au schimbat pe ultima sută de metri după ce ASF a emis un proiect de regulament prin care elimină incompatibilităţile şi le permite SIF-urilor, care sunt cei mai mari acţionari ai BVB cu 21% din capital, să îşi numească reprezentanţi în consiliul de administraţie al bursei.