Riscurile AI: De ce se teme publicul şi ce spun experţii

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #IT / 1 mai

Riscurile AI: De ce se teme publicul şi ce spun experţii

English Version

Pe măsură ce inteligenţa artificială (AI) se integrează rapid în viaţa noastră de zi cu zi, îngrijorările cu privire la impactul acesteia se intensifică, dar nu toată lumea vede aceleaşi riscuri, conform unei analize visualcapitalist.com.

Cele mai mari preocupări ale experţilor în inteligenţă artificială, respectiv ale utilizatorilor adulţi care nu sunt specialişti, cu privire la AI sunt prezentate de Centrul de Cercetare Pew, în baza unor sondaje realizate pe un eşantion de 5.410 adulţi din SUA (intervievaţi în august 2024) şi 1.013 experţi în AI care locuiesc în SUA (chesionaţi între august şi octombrie 2024).

Aceste date, preluate de Statista, plasează în fruntea listei temerilor exprimate de experţii în inteligenţă artificială (70%) faptul că AI ar putea răspândi informaţii inexacte, pe când în rândul publicului, 66% dintre adulţi au această îngrijorare. Totodată, ameninţarea ca inteligenţa artificială să uzurpe identitatea altor persoane este cea mai mare teamă a adulţilor din SUA (78%), iar în rândul experţilor proporţia este de 65%. În mod similar, utilizarea abuzivă a informaţiilor personale de către tehnologiile de inteligenţă artificială îngrijorează 60% dintre experţi şi 71% dintre adulţi. Una dintre cele mai notabile diferenţe constă în teama de pierdere a locului de muncă: 56% din public este foarte îngrijorat, în timp ce doar 25% dintre experţi spun acelaşi lucru. De asemenea, experţii sunt mai puţin îngrijoraţi de impactul social al inteligenţei artificiale, cum ar fi faptul că oamenii devin mai puţin conectaţi - doar 37% şi-au exprimat această îngrijorare, comparativ cu 57% dintre adulţii care nu sunt specialişti.

Aproape jumătate dintre experţi (47%) declară că sunt mai entuziasmaţi decât îngrijoraţi de viitorul inteligenţei artificiale. Dintre adulţii din SUA, doar 11% spun acelaşi lucru. În schimb, 51% dintre adulţi susţin că sunt mai îngrijoraţi decât entuziasmaţi - mai mult decât triplu faţă de cota experţilor (15%).

Pe măsură ce inteligenţa artificială continuă să evolueze, înţelegerea acestor diferenţe de percepţie va fi esenţială pentru conturarea unor politici eficiente, comunicări şi inovaţii, conchide sursa citată.

Riscurile AI: De ce se teme publicul şi ce spun experţii

SUA - cele mai mari investiţii private în inteligenţa artificială

Ţările investesc masiv în inteligenţa artificială în vederea poziţionării pentru un viitor care ar putea arăta semnificativ diferit de cel de astăzi. Investiţiile mai mari în AI au ca destinaţie, de obicei, ecosisteme de inovare mai puternice, care pot atrage talente de top şi pot alimenta cercetări inovatoare care stimulează creşterea economică pe termen lung, conform unei analize visualcapitalist.com.

În baza raportului din 2025 referitor la Indicele AI, care arată ce ţări pariază cel mai mult pe inteligenţa artificială, analiza prezintă investiţiile private totale în AI, pe ţări, realizate între 2013 şi 2024. Sursa menţionează că în SUA s-a strâns aproape o jumătate de trilion de dolari pentru inteligenţa artificială, cifra fiind mai mare decât cea din restul lumii la un loc (471 de miliarde de dolari în SUA, faţă de 289 de miliarde de dolari). Pe locul al doilea se află China, cu 119 miliarde de dolari, iar pe al treilea Marea Britanie, cu 28 de miliarde de dolari. Urmează Canada (15 miliarde de dolari), Israel (15 miliarde de dolari), Germania (13 miliarde de dolari), India (11 miliarde de dolari), Franţa (11 miliarde de dolari), Coreea de Sud (9 miliarde de dolari), Singapore (7 miliarde de dolari), Suedia (7 miliarde de dolari), Japonia (6 miliarde de dolari). Australia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite şi Hong Kong au alocat, fiecare, 4 miliarde de dolari, iar Olanda şi Spania - câte 3 miliarde de dolari. Câte 2 miliarde de dolari au investit, fiecare, Austria, Brazilia, Irlanda şi Argentina, iar câte un miliard de dolari - Italia, Finlanda Belgia, Taiwan, Insulele Cayman, Turcia, Mexic, Danemarca, Portugalia, Norvegia, Chile şi Lituania. Restul lumii a alocat acestui segment (per total) 6 miliarde de dolari.

Raportul AI Index din 2025 prezintă, de asemenea, numărul de companii de AI nou create şi finanţate. Statele Unite sunt lider detaşat în ceea ce priveşte înfiinţarea de noi companii de inteligenţă artificială, numai în 2024 fiind create 1.073, iar totalul din perioada 2013-2024 este de 6.956. Urmează China (1.605), Marea Britanie (885), Israel (492), Canada (481), Franţa (468), India (434), Germania (394), Japonia (388), Coreea de Sud (270), Singapore (239), Australia (178), Elveţia (154), Spania (117), Olanda (116).

Conform sursei citate, din 2013, în întreaga lume au fost strânse peste 750 de miliarde de dolari pentru investiţii în inteligenţa artificială, iar domeniile de interes care au atras cel mai mult capital în 2024 sunt: infrastructura, cercetarea şi guvernanţa în domeniul inteligenţei artificiale (37,3 miliarde de dolari), gestionarea şi prelucrarea datelor (16,6 miliarde de dolari), îngrijirea medicală şi sănătatea (10,8 miliarde de dolari), vehiculele autonome (9,4 miliarde de dolari), fintech-ul (6,9 miliarde de dolari), producţia (6,6 miliarde de dolari), semiconductorii (5,5 miliarde de dolari), NLP-ul şi asistenţa pentru clienţi (4,2 miliarde de dolari), securitatea cibernetică şi protecţia datelor (3,7 miliarde de dolari), robotica (3,3 miliarde de dolari), dronele (2,6 miliarde de dolari), energia, petrolul şi gazele (2 miliarde de dolari), marketing-ul şi reclamele digitale (1,6 miliarde de dolari), operaţiunile de business (1,5 miliarde de dolari), căutarea semantică (1,4 miliarde de dolari), lanţurile de aprovizionare (1,4 miliarde de dolari), insurtech-ul (1,4 miliarde de dolari), AR/VR (1,3 miliarde de dolari), retailul (1,2 miliarde de dolari), tehnologia educaţională (1 miliard de dolari), calculul cuantic (1 miliard de dolari), IoT (0,8 miliarde de dolari), agritech-ul (0,8 miliarde de dolari), crearea/traducerea de conţinut (0,8 miliarde de dolari), conţinutul creativ, muzical, video (0,7 miliarde de dolari).

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Pericolul dezinformarii pe baza de AI e unul real dar deja practica dezinformarea si manipularea chiar guvernele deci va fi de fapt o concurenta a minciuni... care pe care.

    Guvernele sunt deranjate ca exista mecanisme ale minciunii mai penetrante al public ca ale lor, asta e marea frustrare.  

    1. cand renunti sa mai gandesti nu mai conteaza cine te fraiereste.

    rămîne Hanga și Vulpescu fără job,

    oricum ăștia doi îs complet inutili ! 

    Riscul de îndobitocire și dependență totală a majorității oamenilor față de AI e clar.

    FB, TIKTOKUL și alte invenții d-astea au fost doar primul pas. 

    Merg în fiecare zi cu metroul și mă îngrozesc. 9 din 10 stau cu ochii holbați în telefon la toate idioțeniile. 

    Sunt mulți dobitoci și dobitoace care nu se pot abține de la așa ceva nici când trec strada. 

    Ăștia nu mai trăiesc de mult în lumea reală.

    E ca in melodia Sarmalelor Reci. O, ce frumos, viitorul luminos. Nu uita că țara te vrea prost. 

    ... e construi pe emotie ... pentru a elimina emotia ... emotia il va elimian ... dilema ratiunii.. ...

    1. ... meta ai tocmai s-a instalat pe trlrfonul meu ... cum ar fi sa ma instalez pe o oarecare fata de pe strada ? ...

    Dincolo de banii investiti si de aceste rapoarte, recent s a dovedit ca raspunde fie incorect, malevolent sau personalizat sa induca idei rele, de maniera ca a trebuit retrasa o actualizare. Si la noi se propune introducerea in sistemul de justitie?!? Sper sa ne pastram ratiunea si sa luam decizii corecte privind AI!

    ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0848
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5188
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0422
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.9530

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb