Rusia a repornit uşor livrările de gaze spre Europa via conducta TurkStream

A.B.
Internaţional / 16 iunie, 15:34

Rusia a repornit uşor livrările de gaze spre Europa via conducta TurkStream

Livrările de gaze naturale ruseşti spre Europa, via conducta TurkStream din Marea Neagră, au fost repornite lent, în contextul în care lucrările de mentenanţă planificate se apropie de sfârşit, arată datele publicate luni de reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaze (ENTSOG), transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.

Anterior, operatorul conductelor de gaze din Bulgaria, Bulgartransgaz, a informat că în perioada 10-17 iunie la terminalele de recepţie ale TurkStream, precum şi la staţia de măsurare de la Russkaya (Rusia) se vor efectua lucrări de mentenanţă planificate.

Potrivit ENTSOG, în perioada 1-9 iunie, livrările de gaze ruseşti via secţiunea europeană a conductei TurkStream s-au situat la o medie de 46 milioane metri cubi pe zi.

Conducta TurkStream rămâne singurul gazoduct care transportă gaze naturale ruseşti spre Europa, după ce o explozie a pus punct exporturilor via conducta Nord Stream 1, în luna septembrie 2022, şi tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina a fost oprit la 1 ianuarie 2025.

În primele cinci luni ale acestui an, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa, via conducta TurkStream, au ajuns la aproximativ 7,2 miliarde metri cubi, de la 6,6 miliarde metri cubi în primele cinci luni ale anului trecut.

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa, care odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi pe an, potrivit sursei citate.

Chiar dacă Gazprom nu mai dă publicităţii date lunare privind exporturile sale de gaze, calculele efectuate de Reuters arată că, în 2022, Rusia a furnizat Europei o cantitate de aproximativ 63,8 miliarde metri cubi de gaze naturale, prin diferite rute. Aceste livrări au scăzut cu 55,6% până la 28,3 miliarde metri cubi, în 2023, dar au crescut până la aproximativ 32 miliarde metri cubi în 2024.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu se gaseste nimeni sa arunce in aer aceasta amenintare la adresa solidaritatii europene?

    1. Puişor, solidaritatea europeana a incetat de mult, mai bine zis nu a existat nici o data cand a fost vorba de alimentarea existentiala cu energie,

      dar asta ai fi putut sa observi si singur daca ai fi stiut sa citesti,

      inca o stire pentru "nestiutori": importurile de hidrocarburi din Rusia au crescut in UE si altele rapid deocamdata cu "numai" 20% 

    Numai asta mai lipseste,saracilor din Romania,

    care si asa platesc din greu energia scumpa,

    renuntand la o parte din mancare si medicamente. 

    Nici o grija, urmeaza NordStream 2 apoi 1

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb