Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) a stabilit noi tarife pentru convorbirile telefonice în alte reţele de telefonie mobilă decât cele în reţelele la care suntem abonaţi. ANC a decis reducerea, de la 1 ianuarie 2009, a tarfiului de interconectare pentru operatorii dominanţi, "Vodafone" şi "Orange", de la 6,4 eurocenţi, cât este în prezent, la 5,03 eurocenţi.
De la 1 februarie 2009, tariful va mai scădea pentru "Cosmote", de la 8,20 la 6,4 eurocenţi, pentru "Telemobil" de la 8,01, la 6,4 eurocenţi, şi pentru "RCS&RDS" de la 7,43, la 7,21 eurocenţi. Noile tarife au fost stabilite după cursul valutar din data de 19 noiembrie 2008.
Preşedintele ANC, Liviu Nistoran, a mai anunţat încă o etapă de reducere a tarifelor de interconectare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2010.
Modificări vor suferi în continuare tarifele "Cosmote" şi "Telemobil", care vor ajunge la 5,67 eurocenţi, cât şi tarifele "RCS&RDS", care vor fi de 6,4 eurocenţi. Tarifele "Orange" şi "Vodafone" se vor menţine la acelaşi nivel, de 5,03 eurocenţi, în 2010.
După cum arată planul de modificare a tarifelor aplicate pentru convorbirile în alte reţele de telefonie, în măsura în care ne apropiem de anul 2010, tarifele de interconectare ale operatorilor "Cosmote", "Telemobil" şi "RCS&RDS" vor cunoaşte scăderi graduale, în timp ce costurile "Vodafone" şi "Orange" se vor menţine constante, pentru că acestea vor avea deja, de la 1 ianuarie 2009, un nivel destul de scăzut. În acest mod este respectat un echilibru pe piaţa de profil, având în vedere poziţia deja dominantă a "Vodafone" şi "Orange", este de părere preşedintele ANC, care a mai declarat: "Noi ne-am propus ca asimetrie să se încheie undeva în 2011. În 2009 începem o nouă analiză, iar în 2010 vom stabili acest tarif simetric pentru toţi operatorii. Aceste tarife nu pot fi aliniate brusc, pentru că toate business-planurile operatorilor ar fi afectate. De aceea, aceste scăderi se fac gradual".
Astfel, Liviu Nistoran prevede că, în următorii trei ani, facturile de telefonie mobilă vor fi cu cel puţin 25-30% mai mici faţă de cele actuale.
Tarifele de interconectare diferite afectează concurenţa
Fiecare dintre cei cinci operatori de telefonie mobilă deţine o poziţie de monopol asupra propriilor clienţi, care sunt nevoiţi să plătească tarife relativ mici pentru convorbirile în reţea, respectiv tarife mari pentru convorbirile în alte reţele.
Prin impunerea unor tarife de interconectare arbitrare de către operatorii de telefonie mobilă către ceilalţi operatori la care ajung apelurile utilizatorilor, se blochează posibilităţile de dezvoltare ale unora dintre ei, iar concurenţa este afectată, opinează Liviu Nistoran.
În aceste condiţii, ANC a decis să intervină în piaţa tarifelor de interconectare, apelând la calcule bazate pe costurile reale operatorilor.
Liviu Nistoran a declarat: "Există modele de calcul al costurilor. Pe baza acestor modele, stabilim tarifele de interconectare într-o logică prin care să asigurăm echilibrul în piaţă, respectiv o competiţie dreaptă din partea tuturor jucătorilor. Misiunea noastră este să ne asigurăm că meciul este corect în teren, că se derulează în interesul spectatorilor. Vom avea grijă ca patronii de cluburi din domeniul telecomunicaţiilor să nu-şi facă blaturi. Vream să intervenim în piaţă pentru ca meciul să fie perfect competiţional şi transparent".
Beneficiile unor astfel de reglementări va fi încurajarea eficienţei pe termen lung a operatorilor, apoi, prin înlăturarea diferenţelor costurilor de interconectare, vor fi încurajate investiţiile noi, lucru benefic pentru întreaga economie, este de părere Liviu Nistoran.
Beneficiile vor fi resimţite şi de utilizatori, mai ales în condiţiile actualei crize economico-financiare.