Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

Scade volumul de procesare a boabelor de cacao în Asia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional /

Boabele de cacao sunt procesate în unt de cacao şi pudră pentru ciocolată.

Boabele de cacao sunt procesate în unt de cacao şi pudră pentru ciocolată.

Volumul boabelor de cacao procesate în Asia a scăzut în trimestrul al treilea, pe fondul avansului preţului futures al acestei materii prime până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.

Potrivit Asociaţiei Procesatorilor de Cacao din Asia, nivelul de procesare a scăzut cu 5,9% în perioada iulie - septembrie 2014, la 151.643 tone, de la 161.097 tone în acelaşi interval din 2013. Raportat la trimestrul al doilea, declinul a fost de 6,3%. Datele oficiale cuprind situaţia din Malaezia, Singapore şi Indonezia.

Şi Europa se confruntă cu scăderea procesării boabelor de cacao: -1,1% în ritm anual, la 327.866 tone în trimestrul al treilea, conform cifrelor oficiale (în Europa se procesează 40% din cantitatea prelucrată la nivel global). În America de Nord, însă, procesarea a crescut cu 4,6%, la 138.027 tone.

Preţul futures al boabelor de cacao a crescut cu 14% anul acesta, pe piaţa din New York, în parte din cauza temerilor legate de o posibilă răspândire a bolii Ebola din Africa de Vest către Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial de cacao. O influenţă asupra preţului a avut-o şi creşterea cererii de ciocolată din Asia şi America de Nord.

Ieri dimineaţă, cotaţia boabelor de cacao era, pentru contractele cu livrare în decembrie, de aproape 3.080 de dolari tona la ICE Futures din SUA. Preţul atingea 3.399 dolari tona în 25 septembrie, cel mai ridicat nivel din martie 2011 până în prezent.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Cacao, piaţa de profil va avea un surplus de 40.000 de tone în acest sezon agricol, faţă de un deficit de 75.000 de tone, pe care îl preconiza anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS