SCANDAL ÎN FRUNTEA MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE Secretarul de stat pentru Armament, demis de Gabriel Leş

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 10 iunie 2019

Gabriel Leş a dispus demararea, în perioada curentă, a unui amplu proces de evaluare a activităţii diferitelor structuri ale MApN, ce vizează eficientizarea activităţii instituţiei.

Gabriel Leş a dispus demararea, în perioada curentă, a unui amplu proces de evaluare a activităţii diferitelor structuri ale MApN, ce vizează eficientizarea activităţii instituţiei.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, l-a eliberat din funcţie pe Andrei Ignat, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, după ce analiza privind înzestrarea a arătat "necesitatea relansării şi reenergizării" managementului. Propunerea lui Leş a primit avizul premierului Viorica Dăncilă.

În comunicatul de presă trimis de Ministerul Apărării Naţionale se arată: "Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a dispus demararea, în perioada curentă, a unui amplu proces de evaluare a activităţii diferitelor structuri ale MApN, ce vizează eficientizarea activităţii instituţiei. Rezultatele preliminare au subliniat necesitatea relansării şi reenergizării activităţii manageriale a departamentului responsabil de activitatea de înzestrare. În acest context, ministrul apărării naţionale a decis ca oportună eliberarea din funcţie a domnului Andrei Igant, secretar de stat al Departamentului pentru Armamente, propunere ce a primit avizul premierului". Potrivit documentului, decizia politică de asigurare a nivelului de două procente din PIB pentru bugetul Apărării trebuie să fie transpusă, în opinia ministrului Gabriel Leş, într-o "manieră dinamică la nivelul structurii ce gestionează programele majore de înzestrare ale Armatei României".

Motivele demiterii ar fi însă cu totul altele. Viorica Dăncilă şi Gabriel Leş au ajuns la decizia de a-l îndepărta pe Andrei Ignat după ce mai multe licitaţii privind înzestrarea armatei au fost tergiverstate sau chiar blocate din cauza unor interese obscure.

Printre acestea se numără şi licitaţia privind construirea corvetelor necesare Forţelor Navale, achiziţie ce a ajuns pe masa procurorilor Parchetului Militar deoarece Ignat a invocat motive de siguranţă naţională.

Scandalul suspendării licitaţiei pentru corvete a fost comentat şi de presa franceză, care afirmă că aceasta ar fi putut fi câştigată de Naval Group, ceea ce l-a deranjat pe ex-liderul social-democrat al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, care a încercat prin toa­te mijloacele să descalifice compania sau să anuleze licitaţia.

Surse din MApN şi din interiorul PSD susţin că Andrei Ignat a ajuns la şefia Departamentului Armamente în mai 2018, pe filiera PSD Craiova, organizaţie controlată de Claudiu Manda şi Lia Olguţa Vasilescu, prieteni foarte buni cu fostul lider social-democrat Liviu Dragnea. Fără experienţă în domeniul achiziţiilor militare, Ignat a gestionat bugete de ordinul miliardelor de euro, bani care urmau să fie cheltuiţi pentru înzestrarea Armatei Române.

În afara faptului că a tergiversat achiziţia corvetelor, Ignat nu a gestionat cum trebuie contractele privind armamentul şi tehnica militară pe care ministerul le avea în desfăşurare. Printre acestea se numără modernizarea avioanelor IAR Şoim 99 de către SC Avioane Craiova SA şi construirea transportoarelor blindate 8x8 de către germanii de la Rheimetall Landsysteme în cadrul Uzinei Automecanice Moreni.

Problemele în legătură cu achiziţia corvetelor şi cu cele două contracte de mai sus au fost detaliate în Ziarul BURSA în cadrul mai multor articole.

Practic, Andrei Ignat nu a verificat derularea contractului de la Moreni, iar surse din cadrul MApN susţin că el s-ar fi declarat de acord cu schimbarea soluţiei tehnice propusă de partea germană. Schimbarea cerută de Rheimetall Landsysteme ieşea din cadrul contractual şi îi modifica esenţa, anulând practic clauza de offset din documentul respectiv. Pentru că partea română din contract s-a opus vehement, iar CN Romarm SA şi Ministerului Economiei nu au fost de acord cu modificarea, s-a ajuns la o înţelegere cu concernul german privind rezilierea din contract a părţii privind transportoarele blindate, cei de la Rheinmetall Landsysteme urmând să se ocupe doar de camioanele militare.

În privinţa contractului de la Avioane Craiova SA, Andrei Ignat nu a verificat condiţiile în care a avut loc achiziţia publică asupra căreia planează suspiciuni mari cu privire la modul în care directorul general a declarat câştigătoare oferta primită pe e-mail-ul personal din partea unei companii care i-a finanţat cursurile de specializare militară. Este vorba despre o filială din SUA a companiei canadiene CMC Electronics. Dosarul achiziţiei a fost contestat în instanţa de contencios administrativ de la Tribunalul Dolj şi se află pe rolul acesteia de mai bine de jumătate de an. În dosarul respectiv, consilierul juridic din partea MApN s-a situat de la început în tabăra directorului general de la SC Avioane Craiova SA şi canadienilor de la CMC Electronics, în loc să apere interesul statului român.

Legat de achiziţia corvetelor, Ignat a întrerupt procedura exact înainte de anunţarea companiei câştigătoare. Surse din cadrul MApN declară că achiziţia a fost oprită deoarece Ignat nu dorea ca francezii de la Naval Group să construiască corvetele în detrimentul olandezilor de la Damen şi al italienilor de la Fincantieri. De altfel, decizia de a trimite dosarul la Parchetul Militar a fost luată de Ignat după ce firma Fincantieri a sesizat mai multe nereguli în derularea procedurii.

Menţionăm că, dacă, potrivit informaţiilor iniţiale, Ignat a fost demis din cauza tergiversării încheierii acestui contract, atunci nu este singurul în sarcina căruia ar putea fi pusă dezavantajarea firmei Naval Group. Este de notorietate faptul că această achiziţie a fost demarată de ministrul Leş, pe vremea când era secretar de stat pe Armamente şi când dorea să dea contractul, fără negociere, direct firmei olandeze Damen. Dacă Ignat a fost demis pentru interese personale în achiziţia corvetelor, atunci ar trebui să plece şi minis­trul Gabriel Leş din fruntea Apărării Naţionale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb