Schneider Electric furnizează în România soluţii de smart metering şi servicii de mentenanţă pentru compania CTP, cel mai mare dezvoltator, proprietar şi administrator de spaţii industriale şi logistice listat din Europa, după suprafaţa brută închiriabilă (GLA), potrivit unui comunicat emis redacţiei. Cele două companii au demarat un parteneriat care acoperă cele mai mari parcuri industriale CTP din România.
CTP şi-a propus să îmbunătăţească modul de efectuare a monitorizării şi raportării consumului de energie, având în vedere numărul proiectelor şi al chiriaşilor din portofoliul CTP în continuă creştere şi nevoia de automatizare a acestor procese. În plus, complexitatea sistemului de alimentare cu energie a centrelor este amplă, incluzând în prezent şi producţia proprie prin intermediul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperişurile depozitelor.
"Având de gestionat parcuri industriale tot mai complexe şi un număr tot mai mare de chiriaşi, CTP şi-a dorit implementarea unui sistem centralizat de colectare de date privind consumul de energie, cu un sistem de raportare care să permită urmărirea în timp a consumurilor, vizualizare a istoricului de consum pentru fiecare locaţie şi pentru fiecare chiriaş, pentru a asigura transparenţă şi a permite optimizări," a spus Bogdan Paraschiv, Digital Services Sales Manager Schneider Electric România. "În plus, soluţia de Building Management System trebuia să poată fi accesată de oriunde şi să poată genera automat facturi detaliate atât pe consumul din reţea, cât şi pe cel din producţia internă, a parcurilor solare."
Schneider Electric a proiectat pentru CTP o soluţie dedicată, incluzând contori electrici care colectează şi raportează unitar informaţiile din teren cu privire la consumurile de energie electrică prin intermediul EcoStruxure Power Monitoring Expert (PME), o aplicatie software care permite gestionarea energiei electrice prin monitorizarea consumurilor de electricitate, gaz, apă şi alte utilităţi. Mai mult decât o simplă citire a consumurilor electrice, parcurile industriale CTP au fost astfel echipate cu o soluţie customizată de management energetic care acoperă întregul sistem de distribuţie electrică, permiţând monitorizarea fiabilităţii acesteia şi în timp fiind capabil să estimeze nevoia de consum.
"Am pornit iniţial cu o cerinţă care acoperea instalarea de contori şi un software capabil să centralizeze şi să raporteze datele din teren şi am livrat o soluţie complexă de management energetic, bazată pe cloud, pentru care asigurăm întreţinerea, răspundem pentru situaţiile în care se deconectează sistemul, toate în condiţii de securitate cibernetică validate de experţi", explică Bogdan Paraschiv, Digital Services Sales Manager Schneider Electric România.
Proiectul a început în decembrie 2024, cu o primă implementare a 130 contori în 4 locaţii CTP, din Bucureşti şi Piteşti, ulterior acesta fiind extins pentru a acoperi 3500 de contori în multiple locaţii. La serviciile de integrare a contorilor, s-au adăugat şi cele de cloud hosting în Cloud Azure, pe un domeniu dedicat, pentru aplicaţia EcoStruxure Power Management Expert customizată pentru nevoile beneficiarului CTP.
"La CTP, punem clientul în centrul a tot ce facem. Ne-am dorit ca facturarea să fie nu doar corectă, ci şi perfect transparentă - de aceea, emitem facturi diferenţiate, bazate pe consumuri reale şi trasabile, care reflectă sursa şi costul exact al energiei. Este un pas firesc în misiunea noastră de a crea valoare sustenabilă pe termen lung", a spus Bogdan Pătrâncă, Energy & Property Director, CTP România.
Opinia Cititorului