Se vede pragul de 8 lei/litrul de carburant

Marius Mataragis
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 iulie

Se vede pragul de 8 lei/litrul de carburant

Acciza, TVA şi cotaţiile internaţionale sunt principalii indicatori ai evoluţiei preţului la pompă în perioada următoare. Cum Ministerul Finanţelor a anunţat deja o creştere de zece procente a accizei şi de două puncte procentuale a TVA, singura speranţă pentru ca litrul de carburant să nu treacă pragul de opt lei anul acesta rămân cotaţiile internaţionale. Acum 14 ani, la începutul anului 2011, sute de români protestau în benzinării faţă de scumpirea carburanţilor. Şoferii nemulţumiţi foloseau tot felul de trucuri pentru a bloca staţiile de alimentare, punând câte 1-2 litri de carburant în rezervoare şi plătind cu monede de 10 şi 50 de bani. Valul de nemulţumire venea după ce benzinarii majoraseră preţurile la pompă cu 28% la benzină şi 34% la motorină în anul 2010 (faţă de 2009), fiind printre cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană. România intrase de câţiva ani în piaţa unică europeană şi încerca o aliniere a preţurilor cu statele dezvoltate. Şi atunci, şi acum momentul pare nepotrivit pentru scumpiri. În 2011 eram în plină criză financiară, acum suntem într-o criză a datoriilor.

Cât de inelastică este cererea la carburant?

Considerată o taxă pe lux, acciza aduce o dublă taxare. Întâi creşte colectarea prin acciză, apoi prin TVA aplicat la produsul care a fost deja accizat. Ambele taxe vor creşte în scurt timp, iar spre finalul anului am putea asista la apropierea pragului de 8 lei/litru în benzinării. În aceste condiţii ne putem întreba dacă cererea de carburant va rămâne inelastică sau se va contracta, aşa cum s-a manifestat piaţa în timpul crizei financiare din 2009-2011. România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanţi, preponderent motorină folosită în transporturi.

În următoarele şase luni, carburanţii se vor scumpi de două ori, dar de data aceasta nu mai sunt benzinarii cei arătaţi cu degetul, ci Guvernul. De la 1 august carburanţii se vor scumpi ca urmare a creşterii accizei şi TVA, iar de la 1 ianuarie 2026, va mai fi o creştere a accizei, aşa cum prevede pachetul fiscal publicat de Ministerul Finanţelor. De luna viitoare accizele se majorează cu 10%, iar TVA cu două puncte procentuale, până la 21%. Să ne amintim că la începutul anului accizele pentru carburanţi au mai crescut o dată, cu 6%. Atunci, litrul de benzină se scumpea cu 17 bani, iar cel de motorină cu 16 bani.

Noile accize la carburanţi, coroborate cu majorarea TVA, vor aduce scumpiri de 45 de bani, în medie, începând cu luna viitoare. De la 1 ianuarie 2026 scumpirile cauzate de acciză vor fi de 32 de bani (în medie). Dacă aplicăm aceste majorări la preţurile medii de 7,1 lei/litrul de benzină şi 7,4 lei/litrul de motorină afişate acum în benzinării, vom ajunge la aproximativ 7,9 lei pentru un litru de benzină şi 8,1 lei pentru un litru de motorină în următoarele 6 luni. În ianuarie 2025, după şapte scumpiri succesive, era înregistrat cel mai mare preţ al carburanţilor din România: Benzina depăşea 7,5 lei pe litru, iar motorina se vindea cu 7,7 lei/litru. Cu alte cuvinte, pragul de opt lei pe litru s-a văzut clar încă de la începutul anului. Cu toate acestea, din calcule am exclus orice impact în preţ cauzat de o eventuală creştere a cotaţiilor internaţionale.

La momentul redactării acestui articol, cotaţia petrolului Brent, luată ca referinţă pentru Europa, era de 68,5 dolari pe baril, o cotaţie similară cu cea din iunie 2021, în plină pandemie. Anul acesta, nici criza tarifelor şi nici războiul dintre Israel şi Iran nu au dus cotaţiile peste 100 de dolari pe baril, aşa cum a făcut în 2022 războiul declanşat de Rusia în Ucraina. Din 25 iunie, petrolul Brent s-a tranzacţionat într-un interval de 66,3-69,2 dolari pe baril, pe măsură ce temerile legate de întreruperile de aprovizionare din Orientul Mijlociu s-au diminuat, în urma unui acord de încetare a focului între Iran şi Israel. Preţurile petrolului au crescut cu 3% miercurea trecută, pe fondul suspendării cooperării Iranului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, dar nu au depăşit 70 de dolari pe baril.

Cum vor reacţiona petroliştii?

Deciziile de taxare suplimentară a carburanţilor nu dau bătăi de cap doar şoferilor, ci şi companiilor petroliere. Acestea se văd în situaţia în care să transpună integral în preţul final aceste majorări, său să-şi diminueze o parte din profit pentru a menţine preţurile peste pragul de toleranţă al consumatorilor. Anul trecut, Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor din România, a furnizat o treime din benzina şi motorina folosită în România, înregistrând o creştere de patru procente a vânzărilor cu amănuntul pe piaţa din România şi cu 6% a produselor rafinate. Compania deţine 555 de benzinării, dintre care 393 Petrom şi 162 OMV. Pentru a conserva creşterea cererii de carburanţi, în ciuda scumpirii acestora, cea mai mare companie petrolieră din România ar putea sacrifica o fracţie a profitului. Anul trecut, Petrom a înregistrat un profit net de 4,2 miliarde de lei, faţă de 4 miliarde de lei în 2023, însă acest profit nu este adus doar de carburanţii comercializaţi. Petrom asigură o treime din cererea de gaze naturale a României şi zece procente din cea de electricitate.

Pe fondul preţurilor mari din anul 2022 (cauzate de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, când cotaţiile Brent au ajuns la 112 dolari/baril), lanţurile de distribuţie din România au înregistrat prefoturi record. Cele mai mari cinci companii care administrează lanţuri de benzinării au consemnat afaceri totale de 68 de miliarde de lei. Al doilea jucător din piaţă, după Petrom, este compania Rompetrol, care operează în România o reţea de 1.284 de puncte de comercializare carburanţi, dintre care 180 de benzinării proprii şi 297 staţii partener şi express. Lukoil are 310 benzinării, MOL are 255 de staţii, iar azerii de la Socar au 73.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. vedeți că în Rumenia energia este scumpă ca naiba !

    chestia e simplă: energie scumpă = marjă profit mică în toate domeniile, la toate firmele = taxe puține colectate; costuri mari în școli (iluminatul, încălzirea), în spitale (iluminatul, clima, ambulanțele), miliție (iluminat, încălzire, flota autovehicule)

    eu îs de părere că Burnete și Analstafiu + Mucișor locuiesc undeva în nori. 

    1. Te inseli. Corporatiile Briuselului au transmis ca vor sa faca profit din energie anul asta MUSAI, nu accepta nicio amanare.. Restul poa s-i ia drku !

      Domnu cu spoiala haurita vezi ca te-ai murdarit la gura de patriotism stricat. Caldura mare monser sa nu-ti vie rau de la lingurica!

      100% ad hominem. You've no argument.

      ...

    Strazile sumt pline la 7 ,3 lei

    1. Sigura ca da... Da preturile au mai fost in jur de 8 lei cand acorda statul acea subventie de 50 de bani astfel incat sa nu ramana nicio letzcaie in buzunaru omului...

      In Romania si cuponu de Rabla e adaugat la pretul masinii nou cumparate astfel incat avantajul la client sa fie ZERO.  

      Pai si vor fi si la 8.5 lei.. Crezi ca isi vor duce copilu la scoala cu tramvaiu ???

      Masina e o necesitate... In cazul demnitarilor care au masina si sofer la scara, e un moft.  

    Coalitia pro-europeana,

    mai baga un bir,ca sa adune si mai multi bani, 

    pentru inarmare si sustinerea Ucrainei, 

    slava ukri

    slava Macron 

    1. Pentru noi. ca trece putler ca prin branza prin Romania daca trece de Ucraina.

      destui idioti il vor astepta pe ivan cu flori si masina de spalat la poarta. 

      Nu se mai opreste pana la Beriln, o sa vezi, daca trece de Ucriana.. Primii trasi in tzeapa vor fi chiaburii Briuselului...

      posibil, iar poe cei prietenosi ii vor trimite pe front sa-si arate prietenia.. cum au facut in Dombas

      De ce nu mergi vreun an în Coreea de Nord.

      Deci NATO nu conteaza?

    Nu ma deranjeaza sa platesc taxe, mereu am platit si pe vremea cand aproape nimeni nu platea, dar prea multa hotie. Intotdeauna a fost dar ca azi niciodata.

    1. Daca esti un sclav cum drku sa te deranjeze? Pot sa creasca taxele si cu 500% tot ca prostu le vei plati ca si in prezent. Crezi ca, daca platesti taxe mai mari nu se mai fura sau ce ?

      De ce nu intri în politica mare ?

      De ce mm il injuri pe om. Restecta-i parerea,bulangicule

      Nici pe mine nu mă deranjează, dar să plătească toată lumea. Ce zici de lista datornicilor cu sute de milioane de euro datorii la stat? În cat timp crezi ca s-au acumulat? De cat timp crezi ca au fost protejați? Reformulez: de câți ani, timp în care tu ți-ai plătit, cinstit, taxele, crezi ca ălora de pe listă li s-a acordat protecție?

    Distrug economia ca sa scada deficitul. Una ar fi daca doar ar taia, ar fi recesiune fara inflatie crescuta, dar cu taieri si cresteri de taxe si impozite si accize creeaza stagflatie. Bravo bolojan, nicusor! O sa-l regretam pe ciolacu? Da!

    1. Da, dar e o chestie asumata... Nu mai exista nicio tinta de crestere economica, TOCMAI, pentru ca si-au asumat scaderea econmica ca pe ceva firesc.

      Ciolacu a aruncat bani ca să iasă președinte, că doar nu erau banii lui. Personal ai avut vreun beneficiu veritabil pe termen lung ? Dacă ieșea președinte, Dumnezeu cu mila, dacă nu a ieșit , a venit vopsitul în toate culorile Grindeanu.

      Se vântură aiureala cu deficitul cauzat de investiții. De ce erau necesare atâtea investiții care nu nu puteau să fie susținute toate financiar ? Poate că știa Ciucă ceva când tot asuda vorbind, iar neamțul nu discuta cu prea. 

      Da, sigur, doar Cioalacu, ca n-o fi guvernat cu PNL :)) ghici ce, deficitul e sustenabil, ca e in mare parte in lei si fata de banci din Romania. Sperietoarea cu junk-ul e ridicola, deja in buget erau masuri de reducere a deficitului, trebuiau doar sa se tina de ele, nu sa vina cu unele noi.

      Astea fiind spuse, deficitul e foarte rau pentru ca transforma statul intr-un parazit-simbiont, facand economia dependenta de cum filtreaza statul banii (luand credite pe care le distribuie apoi in economie prin cheltuielile bugetare clientelare, in loc ca aceasta distributie sa fie facute de banci direct catre firme)

      Corect. PSD a mărit pensiile cu 40%, doar doar să -i voteze. Cu prețul enorm al deficitului. N-a ieșit. Acu' nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu miroase... Așa cred dânșii. Păcat de țara asta, ar fi trebuit să fie mult mai bine.

    Cum? 8 lei? Pai eu stima ca vor creste cursul euro si pretul benzinei numai daca iese George Simion presedinte. La fel, bursa se prabuseste numai daca iese Simion. Sau Georgescu. Avand in vedere ca avem presedinte pe Nicu Habarnicu, eu va rog sa va mai documentati. Mergeti personal in benzinarii. Nu se poate. Fiti atenti ca, de cand a iesit pro-europeanul, euro este 4,2 lei iar litrul de benzina 5 lei. Haideti, nu mai fiti rautacosi! Uite acum mi-am pus de o cafea si noroc ca aveam niste apa plata in frigider ca am dat sa o fac cu apa de la chiuveta dar curgea lapte. Bine ca am fost atent.

    1. Asa ramasese stabilit: va fi rau numai daca ies suveranistii. Va fi prepaid si nenorocire. Daca iese Nicusoros, va fi totul sub control. Ne-a si spus: ma voi gandi la un guvern si la buget si noi chiar l-am crezut. Asa a si fost. I-a pus pe Neacsu, Perdoiu, Toiu si Mosteanu dupa care s-a gandit la buget. La cel personal. A cerut inapoi banii de campanie, aia din donatii. Fiind donatii si nu imprumuturi, ii intra in buzunar. Nici nu e mult, cateva milioane bune, peste 10. Da, stiu, el e onest, nu il intereseaza lucrurile materiale, este de asupra acestor micisme. Nu il intereseaza dar a insfacat banii. Repede. Ca sa compenseze in planul imaginii, au aparut imediat articole cu vacanta modesta, pe saracie, a Mirabelei. Cu rulota.

      Pacat ca n-a iesit gergescu prim ministru sa avem benzina la 1 leu si apa gratis si curentul tot gratis.

      casele la 35.000 si salariile 2000 de euro net necalificatii si 3500 cei cu studii. 

      Pai da. Poate era asa. Ati castigat, ce facea Georgescu ramane ipotetic in timp ce relele facute de ai vostri sunt sigure.

      era o laie

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb