Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat vineri că, în negocierile comerciale dintre Washington şi Bruxelles, unele state din UE nu ştiu ce negociază Comisia Europeană în numele lor, şi a estimat că ameninţarea preşedintelui american Donald Trump că SUA ar putea impune taxe vamale de 50% asupra produselor europene 'va aprinde un foc sub Uniunea Europeană' în aceste negocieri, relatează Reuters, care afirmă cele ce urmează.
Vorbind la postul Fox News, secretarul Trezoreriei a susţinut că mulţi alţi parteneri comerciali semnificativi ai SUA negociază cu bună credinţă cu Washingtonul, dar nu la fel procedează Uniunea Europeană.
Vineri mai devreme, preşedintele Trump a scris pe reţeaua de socializare Truth Social că negocierile comerciale cu UE 'nu duc nicăieri' şi a sugerat 'impunerea unor taxe vamale de 50% împotriva UE, începând cu 1 iunie', pentru a atenua deficitul comercial de circa 250 de miliarde de dolari înregistrat de SUA în schimburile cu blocul comunitar.
Acest mesaj al lui Trump vine la o zi după ce Scott Bessent a avut întâlniri în Canada cu miniştrii de finanţe din statele G7, ocazie cu care a discutat de asemenea cu comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis.
'Cred că preşedintele consideră că propunerile Uniunii Europene nu sunt de aceeaşi calitate cu cele pe care le-am văzut din partea altor parteneri comerciali importanţi' ai SUA, a explicat la Fox News secretarul Trezoreriei americane.
Potrivi acestuia, din contactele SUA cu unele state membre ale UE rezultă că acestea din urmă nu au cunoştinţă de propunerile formulate de Comisia Europeană în negocierile comerciale cu SUA. 'Nu voi negocia la televizor, dar sper că aceasta va aprinde un foc sub Uniunea Europeană', care este formată din '27 de ţări, dar care sunt reprezentate de acest grup de la Bruxelles', a mai spus Scott Bessent.
În timp ce Comisia Europeană nu a comentat imediat mesajul lui Trump, ministrul german de externe Johann Wadephul şi-a manifestat speranţa că, în cele din urmă, UE şi SUA vor conveni un acord comercial, afirmând că într-un război comercial nu există câştigători şi că 'astfel de taxe vamale nu ajută pe nimeni, ci doar vor face să sufere creşterea economică pe ambele pieţe'.
Şi ministrul francez delegat pentru comerţ exterior, Laurent Saint-Martin, a estimat că 'noile ameninţări ale lui Trump cu taxele vamale nu ajută cu nimic în perioada de negocieri între UE şi SUA'. 'Noi menţinem aceeaşi linie, dezescaladarea, dar suntem pregătiţi să răspundem', a adăugat ministrul francez, conform sursei citate.
Statele Unite au impus în luna martie, într-o primă etapă, taxe vamale de 25% asupra importurilor de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto, indiferent de ţara de origine. Faţă de aceste taxe, statele UE au aprobat pe 9 aprilie un set de taxe de retorsiune între 10% şi 25% asupra unei serii de produse americane diverse, de la motociclete până la soia sau carnea de pasăre.
În a doua etapă, preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 2 aprilie taxe vamale constând într-o taxă de bază de 10% pentru toate importurile (cu excepţia celor deja taxate cu 25% şi a unor excepţii ce privesc produsele energetice, semiconductorii etc.), la care pentru zeci de ţări se adaugă taxe vamale suplimentare în funcţie de taxarea de către acestea a importurilor din SUA şi de excedentul lor comercial în relaţiile cu SUA. Pentru produsele importate din ţările UE, taxele vamale percepute de SUA au ajuns astfel la 20%.
Dar Trump a declarat pe 9 aprilie că suspendă pentru 90 de zile taxele vamale suplimentare, aşadar cele care depăşesc nivelul de bază de 10%, cu excepţia celor aplicate Chinei, după ce numeroase ţări au solicitat negocieri cu Washingtonul.
În urma acestui anunţ, pentru a da o şansă negocierilor comerciale cu SUA, Comisia Europeană a decis imediat la rândul ei să suspende pentru 90 de zile taxele vamale convenite tot pe 9 aprilie de statele UE ca represalii faţă de taxele vamale de 25% impuse în martie de SUA pentru importurile de oţel, aluminiu, vehicule şi componente ale industriei auto, deşi aceste taxe aplicate de SUA au rămas în vigoare, cele suspendate de Trump fiind doar celelalte care depăşesc nivelul de bază de 10%, adică în cazul UE taxele vamale suplimentate până la 20%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2025, 19:38)
Incercarea de a sparge UE pe acest segment extrem de sensibil nu are sanse de reusita .O amenitare in van spusa ca dealtfel si alte amenintari in eter .Tarile europene si-au invatat lectia .Povestea cu manunchiul de nuiele trebuie aflata si de Trump .In cazul unor astfel de taxe tinta devine comuna .Pierderile nu sunt numai de o parte .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.05.2025, 20:44)
se pare (sau nu ) ca admininstratia reloaded T2.0 regreta ca europenii au descoperit si civilizat ""Noua Indie"" si incearca sa o transforme intr-o noua rezervatie mondiala sub o ""cupola aurita "" .... probabil ...sa nu se prinda lumea ca de data asta intentioneaza sa castige razboiul de independenta economica ...pe care nici nu o numeste operatiune economica speciala ?