Propunerea de buget a Comisiei Europene pentru perioada 2028-2034 slăbeşte poziţia adoptată în luna mai de Parlamentul European şi va duce la renaţionalizarea bugetului UE prin cele 27 de planuri naţionale pentru sumele alocate pentru coeziune şi agricultură, a afirmat deputatul Siegfried Mureşan, coraportor al Parlamentului pentru cadrul financiar multianual european viitor şi negociator şef al instituţiei respective pe această temă. Declaraţia lui Siegfried Mureşan a fost făcută astăzi în cadrul şedinţei Comitetului pentru Buget al Parlamentului European, în care comisarul Piotr Serafin a prezentat propunerea pentru MFF 2028-2034 făcută de Comisia Europeană.
În discursul său, Siegfried Mureşan a precizat: "Am dori să ni se prezinte documente în legătură cu această propunere, pentru că Parlamentul nu a fost informat cu privire la deciziile pe care le-a luat astăzi Colegiul comisarilor. Aţi prezentat partea plină a paharului, dar această propunere a fost construită de la început împotriva Parlamentului European, împotriva beneficiarilor şi împotriva regiunilor. Cooperarea cu autorii propunerii a fost de proastă calitate, defectuoasă. Parlamentul European îşi doreşte un buget care să fie în conformitate cu priorităţile Uniunii Europene. Vrem un buget care să ofere predictibilitate şi siguranţă pentru fermieri, pentru companii, pentru toţi beneficiarii. Propunerea Comisiei duce la renaţionalizarea bugetului UE, una ce ar slăbi acest buget. Nu putem accepta ca bugetul UE să devină suma a 27 de planuri naţionale şi regionale, mai ales că vorbim şi despre state aflate în conflict cu instituţiile de la Bruxelles. Planurile Naţionale şi Regionale despre care vorbiţi în propunere vor reduce alocările bugetare pentru agricultură şi pentru coeziune. Noi considerăm că sprijinul acordat fermierilor trebuie crescut şi nu scăzut; de aceea solicităm aceeaşi sumă pentru agricultură ca cea alocată până acum şi actualizată cu rata inflaţiei. Ne opunem slăbirii politicii de coeziune şi politicii agricole comune, ne opunem schimbării făcută de dragul schimbării. În privinţa securităţii şi apărării, nu am înţeles din propunere care sunt exact sumele prevăzute. Vedem practic o linie bugetară mai puţin transparentă şi că Comisia Europeană va decide singură care sunt priorităţile. În privinţa dimensiunii totale a bugetului, cele 2 trilioane euro nu reprezintă o alocare mai mare, deoarece includ şi rambursarea împrumuturilor luate pe NextGen EU şi inflaţia aferentă. I-am rugat pe autorii propunerii să nu inducă în eroare beneficiarii şi să nu le lase impresia că vor primi mai mulţi bani, dar nu am fost luat în considerare”.
Colega sa coraportor, Carla Tavares, din partea Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor a afirmat că Parlamentul European se opune renaţionalizării bugetului Uniunii Europene prin Planurile Naţionale şi Regionale, care vor complica lucrurile pentru beneficiarii fondurilor europene, în loc să le simplifice aşa cum susţine Comisia Europeană.
Potrivit propunerii de buget pentru perioada 2028-2034 prezentată astăzi de Comisia Europeană, fermierii ar urma să primească 300 miliarde euro (200 miliarde euro pentru fermieri), o alocare mai mică faţă de cele 385 miliarde euro din perioada actuală 2021-2027. 218 miliarde euro vor fi alocate pe politica de coeziune pentru regiunile mai puţin dezvoltate, 14% din alocarea totală pe Fondul Social European Plus va merge către obiective sociale, 451 miliarde euro va fi alocarea pentru Fondul de Competitivitate, din care pentru apărarea europeană se vor aloca 131 miliarde euro, potrivit datelor prezentate de comisarul Piotr Serafin. Acesta a mai precizat că pentru Ucraina vor fi alocate 100 miliarde euro, că va fi creat un mecanism pentru situaţii de criză prin care se vor face împrumuturi de maximum 800 miliarde euro cu acordul Parlamentului European şi că pentru sustenabilitatea bugetului european vor fi majorate taxele aplicate producătorilor de tutun, pentru corporaii, taxele ETS, taxa pentru carbon şi va fi introdusă o taxă pe deşeurile electrice şi electronice.
După prezentarea propunerii în Comitetul pentru Buget al Parlamentului European, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă, că MFF 2028-2034 este cel mai ambiţios propus vreodată, mai strategic, mai flexibil, mai transparent şi care investeşte mai mult în capacitatea europeană de răspuns. Şefa Executivului comunitar a precizat, referitor la fondul pentru competitivitate că 33% din acesta va fi alocat pentru proiectele care odată implementate contribuie la combaterea schimbărilor climatice.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 16.07.2025, 20:11)
...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2025, 22:35)
Siegfried este o simpla cizma pnl plina de apa refulata de canal si atat.