Slovacia şi Ungaria vor face investiţii semnificative în perioada următoare pentru a extinde capacitatea interconectării conductelor de gaze dintre cele două ţări, a anunţat preşedintele slovac Peter Pellegrini, în urma unei întâlniri la Bratislava cu omologul său ungar, Tamas Sulyok, informează EFE, care afirmă cele ce urmează.
Potrivit liderului slovac, scopul este de a valorifica mai eficient interconectorul deja existent pentru a acoperi o cerere de consum mai mare. „În lunile următoare se vor face investiţii semnificative pentru a creşte capacitatea prin această conductă”, a declarat Pellegrini.
După ce Ucraina a decis unilateral, la începutul acestui an, să întrerupă tranzitul gazelor ruseşti pe teritoriul său, Slovacia a început să importe combustibil prin Ungaria, folosind ruta Turk Stream, care traversează Marea Neagră. Pellegrini a explicat că această soluţie permite achiziţionarea gazului la un preţ mai competitiv, cu taxe de tranzit incluse, şi contribuie la evitarea pierderilor în industrie.
Conform estimărilor autorităţilor de la Budapesta, Slovacia ar urma să primească în acest an aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale ruseşti prin Ungaria, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din necesarul anual de consum.
Preşedintele ungar Tamas Sulyok a subliniat, la rândul său, importanţa unei aprovizionări energetice sigure şi accesibile, indiferent dacă sursele sunt nucleare, regenerabile sau bazate pe combustibili fosili, cu condiţia extinderii infrastructurii de distribuţie, potrivit sursei citate.
Ambii lideri au reiterat opoziţia ţărilor lor faţă de planul Comisiei Europene care prevede renunţarea completă la importurile de energie din Rusia până la 1 ianuarie 2028. În acest context, o delegaţie a Comisiei Europene s-a deplasat joi la Bratislava pentru a discuta această temă sensibilă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 23:50)
Unii cu apararea interesului national,
altii foarte pro-europeni,
cu slava ukri si inarmarea
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 00:49)
pai de aia se aud tot timpul urlete pe culoarele sediului UE din Bruxel,
ca prostia doare
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.07.2025, 00:17)
Din nou solutii practice si constructive ale celor 2 tari care beneficiaza prin gazul rusesc de o aprovizionare sigura, stabila,
nici nu trebuie sa fii mare geniu ca sa stii asta,
bravo lor