SOLICITÂNDU-I SĂ PREVINĂ EFECTELE LEGII DĂRII ÎN PLATĂ Băncile mamă îl ameninţă pe Iohannis cu judecata

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 decembrie 2015

Băncile mamă îl ameninţă pe Iohannis cu judecata

Piperea: "Această scrisoare derapează serios către zona de ameninţare şi şantaj"

Actualizare 11:06 Raiffeisen Bank: "Vedem acest lucru ca fiind pozitiv întrucât pune presiune asupra preşedintelui să trimită legea înapoi în Parlament"

Raiffeisen Bank consideră că este un lucru pozitiv că acţionarii a patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să "prevină" efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar. Ei sunt de părere că acest gest pune presiune asupra preşedintelui pentru a trimite înapoi legea în Parlament sau să o confrunte la Curtea Constituţională, arată "Romania: Daily Market Report", realizat de bancă.

(A.L.)

-----------------

Acţionarii unui număr de patru bănci importante din ţara noastră i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi solicită să "prevină" efectele Legii dării în plată asupra sistemului bancar, avertizând că pot da statul în judecată, atât în instanţele din România, cât şi la curţile de arbitraj internaţionale, după cum scrie Hotnews.

Sursa citată susţine că scrisoarea este semnată de Andreas Treichl, CEO al Erste Group (banca-mamă a BCR), Carlo Vivaldi, şef al Diviziei Europa Centrală şi de Est a Unicredit Group (banca-mamă a Unicredit din România), Frederic Oudea, preşedintele Federaţiei Europene a Băncilor şi CEO Societe Generale (acţionarul BRD) şi de Karl Sevelda, CEO Raiffeisen Bank Internaţional (acţionarul Raiffeisen Bank România).

Cei patru şefi de bănci îi scriu lui Iohannis, potrivit Hotnews: "În opinia noastră, este încă timp destul pentru a împiedica legea să provoace un real prejudiciu instituţiilor financiare şi economiei României, care ar apărea în mod inevitabil. Suntem încrezători că România va proteja investitorii pe termen lung împotriva unui tratament inechitabil şi incorect, care provoca un prejudiciu atât de substanţial. Am vrea să vă invităm să reconsideraţi această lege, pentru a evita violarea principiilor fundamentale şi constituţionale ale României, precum şi legile europene. Sperăm sincer că îngrijorările noastre vor fi auzite şi abordate adecvat".

Aceştia continuă: "Ne-ar plăcea să evităm să fim forţaţi să luăm în considerare paşi următori în a ne apara investiţiile din România şi am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare) precum şi la nivel european".

Printre altele, acţionarii celor patru bănci susţin că iniţiativa legislativă este lipsită de orice criteriu economic şi social, "nefiind menită să ofere ajutor cetăţenilor în dificultate, ci este aplicabilă oricărui acord de ipotecă, fără a lua în considerare valoarea iniţială a proprietăţii, capacitatea efectivă de venit a debitorului şi nici tipul de activ imobiliar în cauză".

Semnatarii scrisorii atrag atenţia că măsurile unilaterale aplicate creditelor existente ar putea "creşte îngrijorările investitorilor străini şi locali" privind fiabilitatea sistemului legal românesc, punând în pericol "credibilitatea României ca partener de afaceri funcţional şi de încredere" şi "capacitatea sectorului financiar de a susţine investiţiile strategice într-o ţară în care băncile au jucat un rol-cheie în dezvoltarea ei economică", mai arată sursa citată.

Formularea şi trimiterea unei astfel de scrisori depăşeşte orice regulă de curtoazie diplomatică, de eleganţă şi de raport între două entităţi, derapând serios către zona de ameninţare şi şantaj, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre iniţiatorii legii.

Domnia sa ne-a declarat: "Dacă domnul Iohannis are puţină mândrie personală, nu mai vorbesc de mândrie naţională, ar trebui să promulge legea. Şeful statului nostru este pus la colţ, iar dacă acum refuză promulgarea, atunci nimeni nu va putea spune că a fost o decizie personală, luată în cunoştinţă de cauză, ci una luată la cererea FMI şi în urma ameninţărilor băncilor".

Legea dării în plată, ce prevede că debitorii care cedează băncii imobilul pus garanţie la contractarea unui credit sunt iertaţi de întreaga datorie, se află pe masa preşedintelui, în vederea promulgării.

În ultima perioadă, oficialii Administraţiei Prezidenţiale au avut întâlniri atât cu reprezentanţii băncilor, cât şi cu iniţiatorii şi cu debitorii, care şi-au spus punctul de vedere pe marginea legii.

Opinia Cititorului ( 43 )

  1. Wow

    Inseamna ca BNR a mintit cu chf se pare o problema care se lasa cu demisie de onoare. 

    Aceste banci in 2007 2009 nu aveau bani sa execute clientii. Au primit ajutoare de stat de la Viena Paris.Au imprumutat Romania vezi cat a sarit datoria externa dupa 2007. 

    S-a tiparit Euro. 

    Degeaba criza si nici o banca sa nu se inchida nu se poate.

    PROPUN SA LE TRECEM PRAGUL CAT MAI PUTIN LA ACESTE BANCI. 

    deoarece ERSTE GROUP BANK nu este firma mama a BCR , precum nici UNICREDIT GROUP nu este firma mama a UNICREDIT ROMANIA. Cine semneaza aceasta scrisoare ar insemna ca nu este in masura a cunoaste propria componenta a concernului pe care il conduc. Atunci cum ar putea aceste BANCI sa ameninte pe PRESEDINTELE NOSTRU :-)

    Cred că amenințările se fac atunci când:

    îți permiți, 

    când blufezi sau 

    când nu îți este rușine. 

    Mai completați voi ! 

    1. raportul companiiei si astfel se da de gol ca in colpilarie a paricipat la emisiunea Lui Iantu.

    Andreas Treichl si Erste s-au angajat prin contractul de privatizare ca vor lista BCR la bursa. Dupa 10 ani de la privatizare tot pe tusa este, si ne explica noua ca "am putea evalua acţiuni legale în România, la nivel bilateral (în baza Tratatelor de Investiţii Bilaterale în vigoare)". Pai in primul rand nu si-au respectat contractul de privatizare, si in consecinta trebuie ca activul sa revina in proprietatea statului.

    1. BCR trebuia listat demult dar nimeni nu a avut curaj sa se ia de austrieci ca sa nu se opuna intrarii Romaniei in Shengen ca ei au mai santajat odata cu intrarea in UE si le-am dat Petrom siBCR.

      BCR a fost delistat depe gura in anul 2011, conform Reuters. Am scris deja despre acest lucru.

    ROMANIA protejeaza ,,investitorii pe termen lung,,investitori care si-au batut joc de romani,dar intrebarea este alta ;PE ROMANI CINE II PROTEZEAZA DE INVESTITORII ASTIA PE TERMEN LUNG?

    1. Doar Facebook-ul! Numai acolo suntem liberi.

    Asa stiu bancile sa lucreze - prin santaj si amenintari. Cand au abuzat de clientii din Romania nu au trimis nicio scrisoare presedintelui ca sa "se planga"!!! Ar trebui ca presedintele sa le raspunda dur. La obiect, dar dur si sa le aminteasca de toate abuzurile pe care le-au savarsit si sa le invite sa plece din tara daca nu sunt multumite de conditii. Asta este tara romanilor si daca nu le place "muzica" autohtona sunt libere sa plece impreuna cu actionarii lor!!!!! Paaaaaa!

    1. nu carele cumva sa le vina ideea sa intrerupa creditarea in toamna lui 2011. La summitul din iarna a fost asa de convingator incat domnul

      in ianuarie 2012 a cerut relaxarea regulamentului care nu permitea ELUDAREA unei circulare bancare. CE ecel Mai simpatic este ca in timp ce BCE process in ingradirea acestei facilitati BNR realiza contrariul. Motivul invocat de domnul Isarescu fiind lucrarile Consiliului European de anotimp al increderii SI nu de iarna a vrajbei;-)

    Romanii ar trebui sa ia atitudine, sa dea dovada de mandrie si de solidaritate si sa evite aceste 4 banci cu capital strain. Solidaritatea (ca in cazul Colectiv) se poate raspandi prin intermediul retelelor de socializare. Mai important decat mesajul presedintelui este mesajul nostru, al romanilor. Hai sa incepem sa fim uniti (si nu dezbinati ca pana acum) si sa ne transferam depozitele, conturile si atentia catre alte banci (de preferat romanesti - CEC si Banca Transilvania). Asta trebuie sa fie raspunsul romanilor!!!!!

    1. Dar rămân la Raiffeisen Bank. Sunt foarte mulțumit de relația cu banca.

      ramai cu toate astea straine,ca astea te platesc,dar cat o sa mai ramai.......dupa ce se va promulga legea?

      În România nu există personaj politic în stare să se lupte (chiar dacă în acest caz lupta este greșit aplicată) cu elita financiară și politică europeană. Nu se va întâmpla ce spui tu.

      poate ca exista, mai stii?

      Viktor Orban a fost demonizat ani întregi de mass-media europeană (și românească). Până la punctul în care a dat FMI-ul cu șutul afară din Ungaria și a plecat la Moscova.

       

      În disperarea lor, lobbyul a încercat tot ce putut din arsenalul propagandistic: corupție, uși închise în față ... aproape de sancțiuni. 

      Iohannis nu poate răspunde ceva pe tema casei pe care a furat-o de la statul român. Ce să lupte cu mamuții europeni. Poate și protestele recente ale ciobanilor, transportatorilor, medicilor se vor liniști odată ce dispare legea asta. 

      5 ani are imunitate,apoi inca 5 daca respecta ceea ce a promis in campanie,apoi poate stie ca a gresit si isi spala pacatele facand bine multora care au tinut bancile in spate

      Ar fi să dezbine poporul. Este foarte ușor de cumpărat opinia televiziunilor private. Le pui să sape pe seama lui Iohannis (că prea au tăcut toate când a venit decizia de la tribunal privind casa lui Iohannis).

      Iar apoi inventezi ceva pe teme de fonduri europene, le tai. Iar apoi începi și discuții despre "prea mulți români la muncă". Iar apoi lansezi voci care să spună: "măi popor, sunt câteva mii de cazuri de datornici-chf; chiar merită să suferim cu toții din cauza lor?". Iar atunci poporul român va spune: nu, la gunoi cu legea. 

    acum vom vedea daca presedintelele are boase sa vada si sa deschida ochj ca sunt foarte multi imprumutati in chf nu cum spun bancile numai 75.000 sunt mult mai multi sunt in jur de 400.000 de asta le este frica bancilor ptr ca vor ramane cu 400.000 de proprietati ptr ca acei oameni sunt foarte chinuiti din cauza clauzelor abuzive cresteri dobanzilor si cresterea chf si bancile de un an de zile nu au venit cu nici o oferta ptr aceste familii.RUSINE IN CE TARA TRAIM DOMNULE PRESEDINTE SAU SUNTEM IN JUNGLA CA DACA E ASA SA FACEM LEGEA JUNGLEI noi vrem sa fim pasnici si sa gasim intelegere si sa impartim povara cu bancile nu vrem razboi dar daca ele nu vor RAZBOI SA FIE A DOUA OARA VRETI NU VRETI O SA O PROMULGATI DAR SAR PUTEA SA NU MAI FITI PRESEDINTELE NOSTRU PTR CA UN PRESEDINTE ADEVARAT ALES DE POPOR ESTE DE PARTEA POPORULUI NU A BANCILOR .....CARE NU MAI PUTEM SA LE NUMIM BANCI CI CAMATARI SI IN ROMANIA CAMATARIA DIN CATE STIU SE PEDEPSESTE .ISARESCU =NUTU CAMATARU SI PACAT CA NUTU E ARESTAT SI ISARESCU LIBER .ORI E LEGE PTR TOTI ORI LEGEA JUNGLEI

    1. sa iesim in strada sa le aratam ca ne pasa si sa gonim aceste banci din aceasta tara si presedintele ar trebui sa se gandeasca foarte bine ce face cu aceste familii camatarite de aceste banci

      A FI Presedinte este o povara Si nu un huzur.Nu este limuzina class S , nu este palatul Cotoceni nici garda SPP. Aistea sunt accesorii.

    Trebuie sa invatam de la ei loviturile sub centura (in care sunt experti mai mult decat in orice altceva). Guvernul trebuie sa ceara (discret si neoficial) tuturor institutiilor de stat sa isi mute conturile la alte banci decat cele 4 si in special la cele cu capital romanesc. Asta trebuie sa fie raspunsul nostru!

    1. institutiile romanesti ar trebui sa isi deruleze toate operatiunile prin CEC Bank, nu se intampla asta?

      Ce totaveti cu capitalul romanesc ca nu va intelege lumea. Odata va plangeti ca sunt prea mari dobanzile la lei si va luati credite in CHF si cand vine vremea sa le platiti va treziti patrioti si sustinatori ai capitalului romanesc. Hai siktir!

    Se lauda ca au creditat economia romana;NIMIC MAI FALS! Au impumutat statul la dobanzi mari,de unde si-au facut si profit,fara a mai avea nevie sa crediteze econmia!Nu trebuie uitat cum BCR-ul,prin fuziunea cu Bancorex,a preluat la valori modice activele BUNE ale Bancorex,fara amai reevalua!A fost JAF PE FATA!Totul cu ajutorul autoritatilor de atunci,in frute cu celebrul BEBE IONESCU!Pacat,NIMENI nu vrea sa investigheze FUZIUNEA BANCOREX cu BCR,!Sa mai vedem ce-ar mai zice ERSTE!Si s-ar destructura si grupul de la Monaco!DAR SE VREA!?

    hotnews iara le primeste "servite" si le da la fel? halal jurnalism sa te implici intr-un act de santaj!

    Este incredibil tupeul acestor camatari de la Raiffeisen. Cea mai nenorocita si ipocrita banca care nu a venit absolut cu nimic in ajutorul oamenilor. Este revoltator tupeul fara margini cu sa ameninti presedintele unei tari. Oameni buni trezitiva si realizati in ce tara traim si ce parere au bancile despre noi cum niste camatari legali au tupeul de borfas de a ameninta presedintele , ce sa mai spunem de omul de rand care vrea sa negocieze.

    1. Interpretarea lui Piperea despre retroactivitatea legii este o aberatie. Niciun tribunal comercial internațional nu ți-o va aplica. Asta încearcă finanțiștii să îi spună tontului de Iohannis.

      ai stiinte juridice?ca lucrezi la raiffeisen bank se vede de la o posta..

      Intr-adevar, cei de la Raiffeisen sunt niste nenorociti. Ii cunosc bine si stiu ce le poate pielea.

      Nu cumva nu ai vrut sa respecti ceva din contract? Ca asa este la romani ... merge si asa. Hai, spune. Probabil ca nu ai mai avut bani ca i-ai dat pe altceva.

      La mine in oras s_a inchis un punct de lucru al acestei minunate bancii. DE CE?

      eu am respectat ceea ce e scris in contract ,dar voi respectati?

      Sunt foarte putin cazuri in tribunale de banci care nu respecta contractul.

      Sucursale de banci se inchid de vreo 4-5 ani, in caz ca nu stiai. Iar in cazul tau, este probabil o sucursala foarte paguboasa, care nu aduce profit. Clienti fara bani.

      sau banci hoate?

      Se poate și asta. La unele bănci, sucursalele își faceau propriile modele de contracte. Poate una a călcat pe bec și șefii de mai sus au închis-o.

    Cata lipsa de "cultura diplomatica" au unii dintre cei care se tin "mari stiutori"in rezolvarea unor astfel de cazuri. Pur si simplu iti vine sa razi despre unele afirmatii.

    Credem ca asa se pot rezolva aceste probleme.... dam afara bancile ...ne inscriem la alte banci ..facem legi de capul nostru ..retroactive.. numai tinem cont de nimic... Stimati "stiutori mergeti si va culcati ca faceti mai bine. 

    1. esti prea postac sa iti dau replici, ca sa razi si mai tare

    Acceasi lege este in Spania si nu a produs nici un faliment. A stimulat economia si a responsabilizat bancile.

    Cata lasitate si prostie politica din partea presedintelui pentru toti.... rusine Klausica 

    1. Vasile, în Spania efectul era retroactiv?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb