SONDAJ BNR: Fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii, cele mai presante probleme cu care se confruntă companiile

E.D.
Companii / 2 iunie 2015

Fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii, cele mai presante probleme cu care se confruntă companiile

Firmele continuă să se bazeze preponderent pe finanţarea internă

64 la sută dintre companii nu ar lua un credit în lei şi 68 la sută dintre firme nu ar lua un credit în euro

Fiscalitatea, concurenţa şi lipsa cererii se menţin, în această ordine, în clasamentul alegerilor companiilor cu privire la cele mai presante probleme, acestea declarând că dilemele cu care s-au confruntat în trecut se menţin şi pentru perioada investigată, potrivit unui sondaj publicat astăzi de Banca Naţională a României (BNR).

Acesta precizează că ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanţare reprezintă o problemă presantă a rămas neschimbată (16 la sută dintre firme). Ponderea companiilor cu credite este superioară ponderii companiilor fără credite din punct de vedere al considerării accesului la finanţare ca fiind o problemă presantă (20 la sută, respectiv 13 la sută).

Majoritatea firmelor (62 la sută) a raportat că nu au solicitat credite de la instituţiile financiare în perioada octombrie 2014 - martie 2015.

Similar exerciţiului precedent, pentru perioada octombrie 2014 - martie 2015, rezultatele cu privire la dificultăţile majore întâmpinate în accesarea finanţării de la bănci şi/sau IFN se menţin. Piedicile majore întâmpinate de către companii în accesarea de finanţare sunt: cerinţele privind valoarea sau tipul garanţiei, nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor şi clauzele contractuale.

Companiile continuă să se bazeze preponderent pe finanţarea internă. 44 la sută dintre respondenţi au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanţare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referinţă (35 la sută din firmele în această situaţie).

Companiile au declarat majoritar că intenţionează să îşi menţină sau să îşi reducă gradul de îndatorare bancară: 64 la sută dintre firme nu ar lua un credit în lei şi 68 la sută dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.

Majoritatea companiilor cu credite în monedă naţională se finanţează cu o rată a dobânzii între 4 şi 8 la sută (55 la sută dintre companiile cu credite în lei) şi majoritatea companiilor cu credite în euro au o rată medie a dobânzii între 2 la sută şi 6 la sută (68 la sută dintre companiile cu credite în euro)

Capacitatea companiilor de a face faţă unor evoluţii nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută, dar cunoaşte o îmbunătăţire comparativ cu exerciţiul anterior. Aproximativ o treime din companii spun că ar fi afectate de o majorare între 1 şi 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât şi la euro, categoria celor care indică problematic un şoc de până la 1 punct procentual fiind în scădere.

Apelarea la fonduri europene se menţine la un nivel foarte scăzut. Se observă o creştere a ponderii companiilor cărora le-au fost rambursate astfel de fonduri în perioada octombrie 2014 - martie 2015, faţă de semestrul precedent.

Potrivit companiilor, principalii indicatori financiari au înregistrat o evoluţie eterogenă în perioada investigată, cifrele fiind apropiate ca valori celor înregistrate în exerciţiul anterior (aprilie - septembrie 2014).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cerere este cacalau maria ta! Veniturile mizere, salariile, sunt problema. Ce poate cumpara romanul cu salariul mediu net de sub 400 de euro/luna, sau pensia de sub 200 de euro/luna, si pe deasupra dator pina-n git?

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb