Sondaj eToro: Frică vs. optimism: principalele emoţii care influenţează deciziile investitorilor individuali

M.P.
Miscellanea / 8 mai

Sondaj eToro: Frică vs. optimism: principalele emoţii care influenţează deciziile investitorilor individuali

Teama de a pierde şi optimismul sunt primii doi declanşatori emoţionali care afectează deciziile de investiţii ale investitorilor individuali, potrivit datelor celui mai recent studiu Retail Investor Beat al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro, transmise redacţiei într-un comunicat.

În cadrul studiului realizat pe 10.000 de investitori individuali din 12 ţări, 43% au identificat teama de a pierde bani drept motorul emoţional care le influenţează cel mai semnificativ deciziile de investiţii, în timp ce 31% au menţionat optimismul drept principalul factor. Emoţia şi nerăbdarea au fost ambele alese de 18% dintre investitorii individuali, urmate de excesul de încredere (15%), lăcomia (14%), panica (12%) şi teama de a rata momentul (12%).

Comentând datele, Lale Akoner, analista pentru pieţele globale la eToro, a declarat: "Este interesant faptul că două emoţii polar opuse - teama de pierdere şi optimismul - se află în topul motivelor pe care investitorii individuali le menţionează ca având cel mai mare impact asupra deciziilor lor de investiţii. Teama de a pierde (FOLO) depăşeşte în mod semnificativ teama de a rata momentele (FOMO), contrar convingerilor învechite conform cărora investitorii individuali "nesăbuiţi" şi "speculativi" urmăresc randamente nerealiste. Acest comportament prudent este probabil accentuat de incertitudinea actuală, care face ca evaluarea riscurilor şi a oportunităţilor să fie şi mai esenţială."

Datele evidenţiază, de asemenea, diferenţe geografice (tabelul 1). Teama de a pierde este deosebit de puternică în Italia (61%), în timp ce investitorii britanici sunt influenţaţi în special de optimism (36%). Spania prezintă cea mai mare proporţie de investitori motivaţi de excesul de încredere (23%), investitorii australieni sunt mai susceptibili de a fi influenţaţi de entuziasm (23%), iar nerăbdarea este cel mai des menţionată în Germania (25%). Franţa conduce în ceea ce priveşte proporţia investitorilor motivaţi de lăcomie (41%) - în timp ce media globală este de doar 14% - iar investitorii români conduc în ceea ce priveşte "panica", cu 15%, în timp ce media globală este de 12%, potrivit comunicatului.

Investitorii români sunt mai predispuşi să manifeste prudenţă şi rezilienţă după ce înregistrează pierderi

Studiul a constatat, de asemenea, că investitorii individuali devin mai precauţi atunci când înregistrează pierderi ale investiţiilor lor. Acest lucru este vizibil în special printre investitorii români - 60% din ei spun că de îndată ce au văzut că valoarea investiţiilor lor a scăzut au devenit mai prudenţi, comparativ cu 51% la nivel global. Unul din patru investitori români consideră că pierderile i-au făcut mai rezilienţi ca investitori, comparativ cu 18% la nivel global. În schimb, în timp ce 16% dintre investitorii globali consideră că o pierdere a avut un impact redus sau nul asupra lor, doar 5% dintre investitorii români sunt de aceeaşi părere. Un procent suplimentar de 18% dintre investitorii globali (15% dintre investitorii români) afirmă că pierderea de bani din investiţii i-a făcut mai puţin încrezători în forţele proprii.

În timp ce investitorii individuali devin mai precauţi atunci când valoarea investiţiilor lor scade, datele indică faptul că aceştia aderă la strategii pe termen lung pentru a naviga prin volatilitatea pieţei. Studiul arată că, la nivel global, aproape jumătate dintre respondenţi (48%) îşi menţin strategia de investiţii existentă în perioade de volatilitate, în timp ce 23% aleg să îşi reechilibreze portofoliile. De asemenea, 12% văd volatilitatea pieţei ca pe o oportunitate de a cumpăra mai multe investiţii şi doar o mică parte (9%) reacţionează prin vânzarea investiţiilor.

Investitorii români sunt sub media globală atunci când vine vorba de a-şi urma planurile în perioade de volatilitate, doar 42% declarând că îşi menţin cursul. Cu toate acestea, aceştia dau dovadă de agilitate, 30% declarând că îşi reechilibrează portofoliul, 14% profită de scăderea preţurilor pentru a cumpăra mai mult, în timp ce doar 10% îşi vând investiţiile, se precizează în comunicat.

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă al eToro în România, a adăugat: "Investitorii individuali români arată angajament faţă de strategiile pe termen lung, dar nu ezită să îşi reechilibreze portofoliile atunci când condiţiile de piaţă se schimbă. Experienţa personală în investiţii se acumulează în timp prin învăţare, prin stăpânirea emoţiilor şi prin analizarea impactului deciziilor asupra rezultatelor investiţionale."

Diferenţe în recunoaşterea impactului emoţional

Întrebaţi despre impactul experienţelor personale şi al emoţiilor asupra deciziilor lor de investiţii, 86% dintre investitorii individuali de la nivel mondial recunosc că aceşti factori le influenţează alegerile, în timp ce doar 11% consideră că nu au niciun impact. Investitorii români sunt puţin mai predispuşi decât media globală să recunoască impactul emoţiilor, aproape 9 din 10 (89%) răspunzând că acestea le influenţează deciziile de investiţii.

Datele arată o diferenţă semnificativă atunci când se analizează investitorii individuali din diferite generaţii şi ţări. La nivel global, generaţiile Millennials şi Gen Z sunt cele mai predispuse să recunoască influenţa emoţiilor (90%), comparativ cu doar 81% dintre boomeri. În timp ce în România există mult mai puţine variaţii între generaţii, tendinţa globală se inversează, deoarece românii din generaţia boomers (91%) sunt cei mai predispuşi să recunoască impactul emoţiilor, în timp ce cei din generaţia Z sunt cei mai puţin predispuşi (87%). Pe ţări, investitorii polonezi şi italieni se situează pe primele locuri cu 92% şi, respectiv, 91%, iar olandezii (81%) şi danezii (79%) pe ultimele locuri.

Bogdan Maioreanu a adăugat: "Investitorii individuali români au parcurs un drum lung din 2020, când cei mai mulţi dintre ei, în pandemie, au descoperit pieţele de capital, navigând atât pe pieţe bull cât şi pe pieţe bear. În faţa adversităţii, cei mai mulţi au devenit mai prudenţi, dar şi mai rezilienţi. Şi poate aceasta este cea mai importantă lecţie pe care piaţa i-a învăţat: să gestioneze influenţa emoţiilor asupra comportamentului lor investiţional", se mai menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1222
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5369
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4930
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0212
Gram de aur (XAU)Gram de aur487.0692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb