Studiu: Peste 70% dintre tranzacţiile imobiliare sunt făcute cu cash

F.D.
Miscellanea / 11 ianuarie

Studiu: Peste 70% dintre tranzacţiile imobiliare sunt făcute cu cash

Primele 3 luni ale anului 2024 pot aduce un nou fenomen în piaţă - o criză atipică, caracterizată de un număr mic de tranzacţii şi tot mai puţine oferte, dar fără modificări notabile la preţul locuinţelor sau valoarea IRCC. Specialiştii recomandă în continuare creditele cu dobândă fixă, care sunt cu 30% mai avantajoase decât cele cu dobândă variabilă, însă peste 70% dintre tranzacţiile imobiliare sunt făcute cu cash, conform unui studiu al Beigloo.

"Primul trimestru va aduce o încetinire a ritmului de tranzacţii, poate chiar o contractare a pieţei. Vor fi mai vizate vânzarile decât chiriile. Ca exceptie, piaţa dezvoltărilor logistice de spaţii mici si modulare va beneficia de momentumul câştigat la acest final de an. Evoluţia trimestrelor următoare va fi strans legată de cea a creditării şi, ca element de noutate, de evoluţia trendului de future banking şi al fintech. Majoritatea tranzacţiilor de vânzare, pe segmentul rezidenţial, deja se întâmplă în procent foarte mare 70-80 % cu cash. Există lichidaţi, însă şi o precauţie crescută în ceea ce priveşte cheltuielile." (Oana Ivan)

Segmentul premium- răsfăţatul anului

"În segmentul premium nu este percepută nici o scădere. Se observa un procent de peste 50% achiziţii fără creditare, iar interesul şi acţiunea s-au menţinut constant. Suntem optimişti că în prima jumătate a anului vom finaliza stocurile din portofoliu (mai ales ca avem apartamente finalziate sau aproape de finalizare, cu mutare anul acesta). În n paralel am declansat deja strategia de dezvoltare pentru noi proiecte." (Ramona Babiuc, Eden Capital, despre ansamblurile Cortina)

Valoarea IRCC la începutul anului

"IRCC nu a suferit modificări majore de la 1 ianuarie 2024 (valoarea actuală fiind de 5.97%), vestea bună este că ratele românilor nu au suferit nici ele modificări. Românii care vor contracta în noul an credite ipotecare noi, se vor putea îndrepta către dobânzile fixe care, la acest moment, sunt mult mai scăzute decât cele variabile. Cei care se confruntă dificultăţi în achitarea ratelor lunare la creditele ipotecare contractate în trecut, pot opta pentru o soluţie de refinanţare care să le uşureze situaţia. Prin refinanţare pot obţine dobânzi fixe mai mici decât actuala dobândă variabilă, iar ratele pot să se diminueze cu 20%-30%" (Valentin Anghel, CEO AVBS)

"În domeniul brokerajului de credite nu este percepută aşa numita criză, anul 2024 a început în forţă, românii accesează credite ipotecare cu dobândă fixă deoarece de peste 1 an de zile dobânda fixă este cea mai avantajoasă şi mai sigură opţiune de finanţare. Aşa că românii nu-şi pun în aşteptare planurile, ci contractează în continuare credite ipotecare pentru achiziţionarea de locuinţe, considerând 2024 un moment oportun. În prezent, cea mai bună dobândă fixă a momentului este pe 3 ani şi porneşte de la marja de 5.75%, la care se adaugă costul de asigurare de viaţă, iar din anul 4 dobânda devine variabilă şi va fi formată din marja băncii de 2.1% + IRCC. Aşadar, pentru cei ce vor să cumpere o locuinţă în 2024, recomand creditul ipotecar cu dobândă fixă şi orientarea către specialişti în creditare care să asigure cea mai bună ofertă de creditare din piaţă, conform profilului de client." (Valentin Anghel, CEO AVBS

Locuinţele sustenabile- noul trend de piaţă

Preturile vor creşte în următoarele luni pe fondul unui număr redus de proprietăţi aflate la vânzare. Aceste ajustari de preturi vor fi dictate şi de cererea din piaţă, dar şi de ceea ce oferă proprietatea aflata la vânzare. Cred ca de viitor rămân casele cu tehnologii ce folosesc energia verde, fără pierderi de cămoment, cu un consum mic, construite cu materiale de calitate, ce au un impact mai redus asupra mediului. Spre asta ne îndreptăm şi cred ca pe acest segment de piaţă vom vedea preturi mai mari cu cateva procente anul acesta. (VEACESLAV VLAS - CEO Ecovillas Company)

"Observăm faptul că locaţia proiectului nostru din Pipera este căutată, casele fiind aproape de şcolile internaţionale. Deja avem aproape jumatate din proiect vândut, în conditiile in care am ieşit în vanzare în luna mai a anului trecut. Fiiind un proiect eco-friendly, care utilizează energia pământului pentru încălzire, răcire şi apă caldă, am văzut o deschidere foarte bună pentru acest tip de locuinţe. Clienţi bine informaţi care preferă aceste case tocmai pentru randamentul pe care îl pot aduce în viitor din punct de vedere al investiţiei. "(VEACESLAV VLAS - CEO Ecovillas Company)

Cele 18 case din proiectul Epique home sunt eficiente energetic, fiecare casă este dotată cu pompă de căldură geotermală care preia energia pământului pentru asigurarea agentului termic şi apei calde. Casele se ventileaza singure fără a mai fi nevoie de deschiderea geamului, au răcire pasivă in sezonul cald, ready smart home system şi finisaje sustenabile. Proiectul a fost construit pentru a avea un impact redus asupra mediului, cu zero emisii de carbon, nefiind racordat la gaz. Casele sunt aproape finalizate, urmând sa fie date în folosinţă în primavara acestui an.

Dimpotrivă, pe termen mediu si lung, aşteptările sunt ca preţurile să crească, mai ales pentru proprietăţile din zonele centrale şi de nord, unde se preconizează creşteri cu 30-50% in urmatorii 2-5 ani.

Pieţele regionale au specificul lor, dat de localizarea geografică (oraşele din apropiere graniţei de nord, de exemplu), de evoluţia infrastructurii (autostrăzi, aeroporturi), de investiţiile strategice (fabrici, hoteluri operate internaţional etc), însă nu avem pieţe supra-incalzite în acest moment.

Este un moment bun pentru iniţiat discuţii pentru achiziţii şi investiţii, întrucât presiunea pentru decizie este mult mai scăzută decât la finalul lui 2023, şi, chiar daca nu se obţin discounturi spectaculoase, se pot negocia condiţii de plată bune.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nu exista "cash"... e creditul altuia in existenta!

    Cash tranzactii vorbeam cand creditul era in chis intre 2008-2012... nu e cazul acum... acum e credit deschis. 

    Deci nu e "cash"...e credit.... 

    si plus ca nu ai voie "cash"... ci prin banci... si daca sunt prin banci.. asta nu inseamna ca nu au credite la altele refinantate ce s-au balonat in valuare ca sa cumpere azi altele....sa exituri la cv detineri. detineri luate ca pondere tot pe credit in trecut. 

    Mergi prin "italia" in regiuni crapate... "tot cash" de vand si nu se cumpara.... pentru ca creditul in piata respectiva inca e sub apa... deci nu e cash... e permisiune acces deschis la credit...ca doar stim ca isarescu in iarna lui 2020 inainte de covit (ianuarie) veizi videou a spus clar "Trebuie mai mult credit" si uite in ce a rezultat. 

    s c c r e t 

    "Pretenule" meu "director" la BRD a zis ca volumul e in crash. - adica multi nu se incadreaza; veniturile medii deja ies usor pe tusa.... si plus ca nu am oamenii avansuri de 2 -3 ani de munca...

    Nu mai mancati "pufuleti". 

    s c c r e t 

    1. fara a socotii si renovarea.

      s c c r e t 

    daca era "inghesuiala" la achizitii indexul de rents nu se paraboliza asa...(ca in trecutul de dinainte de criza precendenta).

    rentsul stim ca urmareste "inaccesibilitatea" si deci nu mai laudati din toate colturile... ba ca cresc chiriile, ba ca cresc vanzarile, ba ca creste volumul, ba ca cresc acizitiile cu cash, ba ca bancile dau dobanzi fixe mai mici ca cele variabile (total fals-mergi in piata la banci sa vezi ce dobanzi balon fixe sunt; cu mult peste rents si peste costurile de renovare). 

    s c c r e t 

    Ultima frază e un fel de încă sunt virgină, deși am fost cu mii, dar la o adică, aș mai putea fi.

    Piața se va debloca după prăbușirea prețurilor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb