Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, şi negociatorul-şef pentru comerţ, Jamieson Greer, se vor întâlni cu "ţarul" economic al Chinei, He Lifeng, în Elveţia, în acest weekend, pentru discuţii ce ar putea fi primul pas către rezolvarea unui război comercial care perturbă economia globală, potrivit news.ro.
Vestea despre întâlnirea planificată la Geneva, anunţată marţi seara de Washington, a determinat creşterea indicilor bursieri americani. Bursele din China şi Hong Kong au urmat acest exemplu în timpul tranzacţiilor asiatice de miercuri.
Discuţiile au loc după săptămâni de tensiuni crescânde, care au dus la creşterea cu peste 100% a taxelor vamale la importurile de mărfuri între cele mai mari două economii ale lumii, ajungându-se la ceea ce Bessent a descris marţi ca fiind echivalentul unui embargo comercial.
Impasul, alături de decizia preşedintelui american Donald Trump de luna trecută de a impune taxe vamale drastice asupra a zeci de alte ţări, a perturbat lanţurile de aprovizionare, a agitat pieţele financiare şi a alimentat temerile privind o încetinire bruscă a creşterii economice mondiale.
Echipele de negociatori care se vor reuni în Elveţia, ţară cunoscută pentru neutralitatea sa, vor discuta despre reducerea tarifelor generale, au declarat două surse apropiate negocierilor. Discuţiile ar urma să vizeze şi taxele vamale aplicate anumitor produse, controlul exporturilor şi decizia lui Trump de a elimina scutirile de minimis pentru importurile de mică valoare, a adăugat una dintre surse.
"Am impresia că va fi vorba despre o detensionare", a declarat Bessent pentru Fox News după anunţ. "Trebuie să detensionăm situaţia înainte de a putea merge mai departe", a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerţului a confirmat ulterior că Beijingul a acceptat să se întâlnească cu reprezentanţii SUA. "Pe baza unei analize aprofundate a aşteptărilor globale, a intereselor Chinei şi a apelurilor industriei şi consumatorilor americani, China a decis să reia dialogul cu SUA", a declarat purtătorul de cuvânt, citând un proverb care spune că faptele vorbesc mai tare decât cuvintele.
PRIMA ÎNTÂLNIRE DE RANG ÎNALT
Aceasta este prima întâlnire între oficiali chinezi şi americani de rang înalt de la întâlnirea dintre senatorul american Steve Daines şi premierul Li Qiang, care a avut loc la Beijing în luna martie.
Beijingul a adoptat în mare parte o retorică dură, pe fondul tensiunilor crescânde cu Washingtonul, afirmând în repetate rânduri că nu va participa la negocieri decât dacă SUA vor retrage tarifele. Semnalând însă o schimbare de tactică, Ministerul Comerţului din China a declarat vineri că "evaluează" oferta Washingtonului de a purta discuţii.
Întrebat despre aparenta schimbare de poziţie, miercuri, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Lin Jian, a declarat într-o conferinţă de presă că "poziţia Beijingului de a se opune ferm abuzului de tarife din partea SUA nu s-a schimbat".
Miza pentru economia Chinei este mare, întrucât vastul său sector industrial este deja afectat de tarife. Mulţi analişti şi-au revizuit în jos previziunile de creştere economică pentru 2025 pentru gigantul asiatic, iar banca de investiţii Nomura a avertizat că războiul comercial ar putea costa China până la 16 milioane de locuri de muncă.
Banca centrală a Chinei a anunţat miercuri noi măsuri de stimulare monetară, semnalând reduceri ale dobânzilor şi o injecţie de lichidităţi în sistemul bancar, menite să contracareze impactul economic al taxelor. Analiştii au descris această măsură ca fiind măsurată şi tactică. "Este aproape sigur că există şi un element de semnalizare către guvernul SUA înaintea reuniunii viitoare", a declarat Christopher Beddor, director adjunct de cercetare pentru China la Gavekal Dragonomics. "Mesajul este că oficialii chinezi nu sunt panicaţi şi nu se grăbesc să susţină creşterea economică şi că nu vor negocia dintr-o poziţie de slăbiciune", a punctat analistul.
SEMNALE CONTRADICTORII
Oficialii americani au organizat o serie de întâlniri cu partenerii comerciali de când preşedintele a anunţat, pe 2 aprilie, aplicarea unui tarif de 10% pentru majoritatea ţărilor, împreună cu tarife mai mari care vor intra în vigoare pe 9 iulie, cu excepţia acordurilor comerciale separate.
Trump a impus, de asemenea, tarife de 25% pentru autovehicule, oţel şi aluminiu, taxe de 25% pentru Canada şi Mexic şi tarife de 145% pentru China, urmând ca în următoarele săptămâni să fie impuse taxe suplimentare pentru produsele farmaceutice.
China a ripostat prin majorarea tarifelor pentru produsele americane la 125%. Uniunea Europeană pregăteşte, de asemenea, contramăsuri.
Deşi discuţiile de sâmbătă au ca scop atenuarea tensiunilor, rămâne neclar cât de substanţiale se vor dovedi, a declarat Bo Zhengyuan, partener la firma de consultanţă politică Plenum din Shanghai. "Pentru ca negocierile geopolitice mai cuprinzătoare să fie posibile, ar trebui mai întâi reduse tarifele - cheia este dacă ambele părţi pot ajunge la un acord cu privire la amploarea şi sfera reducerilor tarifare, precum şi cu privire la discuţiile ulterioare", a arătat Bo.
Bessent a declarat pentru Fox News că cele două părţi vor stabili în cadrul întâlnirii de sâmbătă "despre ce vor discuta".
"Uitaţi, avem un interes comun ca această situaţie să nu fie durabilă", a spus Bessent. "Iar 145%, 125% echivalează cu un embargo. Nu vrem să ne decuplăm. Ce vrem este un comerţ echitabil", a spus şeful Trezoreriei.
Trump şi echipa sa comercială au transmis semnale contradictorii cu privire la progresul negocierilor cu principalii parteneri comerciali, care se grăbesc să încheie acorduri cu Washingtonul şi să evite impunerea de taxe mari la importul mărfurilor lor.
NEGOCIERI "BUNE"
Bessent a declarat mai devreme în cursul zilei că administraţia Trump negociază cu 17 parteneri comerciali importanţi şi ar putea anunţa acorduri comerciale cu unii dintre aceştia încă din această săptămână.
Trump a declarat reporterilor înaintea unei întâlniri cu premierul canadian Mark Carney că el şi înalţi oficiali ai administraţiei vor analiza potenţialele acorduri comerciale în următoarele două săptămâni pentru a decide care dintre acestea vor fi acceptate.
SUA şi Marea Britanie au înregistrat progrese în direcţia unui acord comercial, a declarat un oficial britanic, în timp ce Bessent a afirmat că multe alte ţări, printre care Indonezia, au făcut oferte bune pentru reducerea tarifelor şi a barierelor netarifare, cum ar fi subvenţiile.
Măsurile luate de Trump în privinţa tarifelor, care, potrivit acestuia, vizează în parte reducerea deficitului comercial al SUA, au avut până acum un efect contrar, deficitul atingând un nivel record în martie, pe fondul importurilor masive de mărfuri înainte de introducerea taxelor.
De remarcat însă că deficitul comercial al SUA cu China s-a redus drastic, taxele impuse de Trump reducând semnificativ importurile din China.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 13:58)
SE inteleg ei, nici o problema, ambii sant buni "negustori",
nu capete de beton ca UE, care a ajuns sa si bata cuie in talpa cu capul
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 15:05)
Ne spui și de ce s-a liniștit bufonul? :
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 15:49)
No more Fentanyl. (S-a linistit!?)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 16:00)
a devenit mai chibzuit, un pic mai reticent, nu mai vrea să răstoarne planeta. :
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 16:25)
"Dati-mi un punct de sprijin si voi rasturna Pamantul" - DJ Trump
"Dati-mi o ocarina si voi cinta ce-mi porunceste Nasul" - JD Vance
"Dati-mi o caciula si voi stringe banii" - Scott Bessent
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 18:53)
Dati-mi voturi, si voi aduce schimbarea schimbarii in noi insine. -Kamala Harris.
Va rog sa-l primiti in aplauze pe presedintele Ucrainei, Vladimir Putin. -Joe Biden.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 21:08)
kamala n-a spus asta.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 22:07)
Asta e numai una din perlele senilului Bidon, mai sant multe, se pot folosi in cercetarea Alzheimerului
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 23:18)
Bufonul a renunțat la pace, Ucraina vă va elibera pe toți. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 22:05)
Politica tarifara alui Trump da roade peste tot acolo unde exista oameni intregi la minte,
asa ca, cand doi mari conducatori ai doua super-puteri economice si militare stau de vorba,
se inteleg intotdeauna pana la urma, ei au creier in cap (atii nu)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2025, 23:19)
Bufonul a blufat și încearcă s-o dreagă. Americanul de rând mușcă asfaltul. :
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2025, 00:13)
Trump va economisi mii de miliarde prin politica inteligenta de taxe incolo, taxe incoace,
cu China se va intelege nu numai la taxe ci si in alte domenii unde vor extinde cooperarea,
discutiile astea sant doar inceputul,
si multi altii vor ajunge la intelegeri cu el, stie sa faca bani,
latratul diverselor haite e zgomot de fond