Guvernul suedez a anunţat joi că persoanelor vârstnice din această ţară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze, afirmând că măsura este justificată de rata mai scăzută a infecţiilor comparativ cu perioada de vârf din primăvară şi de impactul izolării asupra sănătăţii mentale, conform Hotnews.
Măsura urmăreşte să amelioreze povara plasată asupra vârstnicilor fiind luată în timp ce restul Europei reintroduce restricţii pentru a face faţă recrudescenţei coronavirusului. Agenţia de Sănătate Publică a Suediei afirmă însă că nu vede dovezi privind un al doilea val în această ţară.
Suedia a adoptat o abordare diferită de combatere a pandemiei comparativ cu majoritatea ţărilor europene, bazându-se pe conformarea voluntară în respectarea distanţării fizice însă a plasat în carantină azilurile şi centrele de îngrijire a bătrânilor după ce a înregistrat o rată ridicată a fatalităţilor în acestea.
Numărul de noi infecţii a crescut constant în ţara nordică în ultimele săptămâni însă rămâne la niveluri scăzute raportat la populaţie decât în majoritatea ţărilor europene unde noi recorduri de contagieri sunt stabilite zilnic.
Suedia a înregistrat în jur de 107.000 de infecţii cu coronavirusul şi aproximativ 5.900 de decese cauzate de COVID-19. Miercuri, Agenţia de Sănătate a raportat 975 de noi cazuri şi şapte decese, cu mult mai puţine decât perioada de vârf înregistrată în primăvară dar semnificativ peste numărul înregistrat în perioada de vară.
"Agenţia de Sănătate Publică a decis că vârstnicii şi cei din grupurile speciale de risc vor fi supuşi aceloraşi recomandări ca restul populaţiei", a anunţat ministrul sănătăţii suedez, Lena Hallengren.
Până acum persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani li se indicase să evite contactele fizice apropiate şi mijloacele de transport în comun, precum şi evitarea magazinelor şi a altor locuri publice, măsuri despre care oficialii suedezi afirmă că au diminuat rata infecţiilor dar au avut şi un impact semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici.
Agenţia afirmă că sistemul de sănătate nu mai este supus aceloraşi presiuni ca în primăvară datorită scăderii ratei contagierilor şi înţelegerii mai bune a bolii cauzate de coronavirus.
Vârstnicii vor trebui să urmeze acum aceleaşi recomandări valabile şi pentru restul populaţiei, printre acestea numărându-se evitarea adunărilor numeroase, statul în casă în cazul prezentării unor simptome de îmbolnăvire şi respectarea distanţării fizice.
Însă ministrul sănătăţii suedez a avertizat că ridicarea restricţiei nu înseamnă o revenire la normalitate.
"Viaţa cotidiană nu poate fi la fel ca înainte de pandemie", a declarat Lena Hallengren, adăugând că "însă există multe moduri de a trăi care nu implică doar supravieţuirea".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.10.2020, 18:56)
adevaratii specialisti ( nu astia facuti peste noapte ) au spus din primavara ca nu va fi nici un val doi . manipularea de la noi care prezinta " noile infectari " , sint de fapt virozele de sezon care sint in fiecare an .
2. fără titlu
(mesaj trimis de Vali în data de 22.10.2020, 20:05)
Suedia isi trimite batranii la moarte
imi pare rau pentru batranii care chiar asculta de statul suedez - sunt deja morti.