Surse: "Dincolo de anunţurile oficiale, preţul real al corvetei turceşti va depăşi cu mult 300 milioane euro"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie

Imagine cu rol ilustrativ. Sursa foto: https://www.dzkk.tsk.tr/

Imagine cu rol ilustrativ. Sursa foto: https://www.dzkk.tsk.tr/

English Version

Achiziţia recentă a unei corvete turceşti de tip Hisar OPV de către statul român nu reprezintă doar o simplă tranzacţie militară, ci pare a fi deschiderea unui nou capitol în colaborarea strategică dintre România şi Turcia în domeniul apărării, au afirmat pentru ziarul BURSA surse din preajma afacerii. Ele mai susţin că această achiziţie directă este doar prima etapă dintr-un plan mai amplu ce presupune procurarea în regim de urgenţă a încă două corvete de tip Hisar OPV.

Sursele citate precizează că această grabă a Ministerului Apărării Naţionale (MApN) este dată de actualul context tensionat şi complex, mai ales după ce în apele internaţionale ale Mării Negre din apropierea perimetrului Neptun Deep - zona maritimă unde România urmează să exploateze rezerve importante de gaze naturale - ar fi fost semnalată prezenţa unui submarin rusesc. Potrivit surselor BURSA această situaţie a determinat autorităţile române să accelereze demersurile pentru consolidarea capacităţii navale, justificând achiziţiile prin nevoia stringentă de a apăra infrastructura energetică critică de eventuale ameninţări externe.

Amintim că achiziţia directă, urgentă, a primei corvete din Turcia a fost aprobată în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din 28 martie 2025, dar ea nu ar fi fost unanim acceptată fără rezerve. Sursele citate susţin că preşedintele interimar Ilie Bolojan şi-ar fi exprimat nemulţumirea faţă de modul în care ar urma să fie realizată această tranzacţie, semnalând posibile lacune sau riscuri pe termen lung pentru interesele naţionale, în condiţiile în care ţara noastră deţine 9 şantiere navale unde ar putea fi construit un asemenea vas necesar Forţelor Navale Române.

Un alt aspect controversat al achiziţiei este cel legat de costuri. Deşi Ministerul Apărării a anunţat un preţ de aproximativ 300 milioane euro, sursele BURSA afirmă că realitatea ar fi considerabil diferită.

"Dacă România doreşte ca noile corvete să fie dotate cu sisteme de comunicare şi comandă compatibile cu cele ale NATO, costurile totale ar putea creşte cu câteva sute de milioane de euro în plus. Ok, iei o corvetă din Turcia, o aduci aici să patruleze în Marea Neagră, să sperie submarinele ruseşti, dar, dacă se impune să pui la fund un astfel de submarin, contează şi cum o faci. Or, corveta turcească nu are montat pe ea un sistem precum cele din NATO. Acest sistem cu softurile aferente ar putea fi realizat de companiile din România, dar ţinând cont că echipamentele trebuie montate pe o navă gata construită, costurile vor fi mai ridicate. Astfel, suma finală a achiziţiei unei corvete turceşti ar putea depăşi cu mult estimările iniţiale, ridicând semne de întrebare privind transparenţa şi eficienţa gestionării fondurilor publice", ne-au transmis sursele citate, care au avansat şi o sumă minimă a achiziţiei finale a primei corvete: 500 milioane euro, în loc de cele 300 milioane euro anunţate de MApN.

Ele ne-au mai spus că, în încercarea de a calma posibilele tensiuni interne, partea turcă ar putea accepta construirea celor două corvete suplimentare pe teritoriul României, existând posibilitatea ca şantierul naval de la Mangalia să fie selectat pentru această sarcină. Această opţiune ar putea servi dublului scop de a reduce presiunea publică şi de a revitaliza industria navală autohtonă, ignorată ani la rând în favoarea partenerilor străini.

În culisele acestei decizii privind achiziţia corvetei Hisar OPV ar fi vehiculat numele fostului premier Victor Ponta, despre care sursele afirmă că ar fi sugerat achiziţia din Turcia în perioada în care ocupa funcţia de consilier al actualului prim-ministru, Marcel Ciolacu. Ulterior, Ponta şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale, context în care implicarea sa în acest dosar sensibil capătă noi valenţe politice.

Oficiali guvernamentali apropiaţi tranzacţiei critică faptul că, în cei trei ani de la începutul războiului din Ucraina, România nu a reuşit să găsească soluţii pentru construirea corvetelor necesare în cele nouă şantiere navale existente în ţară, iar acum recurge la importul unei nave de luptă direct din Turcia, ceea ce în opinia funcţionarilor publici ar echivala cu o "trădare a interesului naţional". Mai mult, ei solicită tragerea la răspundere penală a celor implicaţi în această decizie, considerată de unii drept o abandonare a suveranităţii economice şi industriale.

În concluzie, achiziţia corvetei turceşti ridică numeroase semne de întrebare şi provoacă dezbateri aprinse privind direcţia strategică a politicii de apărare a României, priorităţile guvernamentale, dar şi soarta industriei navale autohtone. Rămâne de văzut dacă intenţiile declarate de consolidare a apărării naţionale vor fi dublate de transparenţă, eficienţă şi o reală protejare a interesului public pe termen lung.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Tot așa de mult va crește și paraindaratul incasat de coloneii și generalii de carton care au proliferat de la revoluție încoace ca ciupercile după ploaie.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    suntem deja in faliment, iar tradatorii din coalitia psd-pnl-udmr-minoritati au interzis fabricarea celor patru nave in Romania si acum ne trezim ca la cumparam la suprapret de la turci, nefunctionale

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb